Janez Janša ob prvem maju ponosen, ker je Slovenija v dobri kondiciji

Slovenija 01. Maj 202215:22 2 komentarja
Janez Janša
Kabinet predsednika vlade

Premier Janez Janša je v poslanici ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela, zapisal, da se človeštvo danes sooča z resnimi izzivi. V času krize oz. velikih sprememb je po njegovih besedah odgovornost vlade najprej do njenih državljanov. V zadnjih dveh letih je bilo veliko narejenega in ponosen je, ker je država danes v dobri kondiciji, pravi Janša.

Svet po pandemiji ni več svet, ki smo ga poznali. Vojna v Ukrajini in njene posledice bodo nedvomno pomembno vplivale na delovanje svetovnega gospodarstva, je opozoril predsednik vlade Janez Janša.

Kot je zapisal, so pred dobrima dvema letoma, ko so prevzeli vodenje vlade, vedeli, da jih čaka zahtevno delo. Čeprav sta bili to leti težkih preizkušenj, so se veliko naučili. Kriza je namreč lahko tudi priložnost – vendar le za tistega, ki ima pogum in je odprt za nova znanja ter izkušnje. “Veliko je bilo narejenega in ponosen sem, ker je država danes v dobri kondiciji,” je poudaril premier.

Po njegovih besedah je v času krize oz. velikih sprememb namreč odgovornost vlade najprej do njenih državljanov, da prepozna in dela za njihove potrebe, skrbi za njihovo varnost, ščiti njihove pravice in brani njihove vrednote. “To poslanstvo smo dve leti uresničevali z vsem svojim znanjem, gorečnostjo in predanostjo,” je navedel.

Ob tem je spomnil na sprejetje desetih protikoronskih zakonov za odpravljanje in blažitev posledic epidemije, s katerimi jim je, kot je zapisal, uspelo ohraniti zdrave potenciale gospodarstva, delovna mesta in vse vitalne elemente socialne države.

V zakonodajnih paketih so predvideli za več kot šest milijard evrov pomoči, do danes je bilo izplačanih več kot 4,5 milijarde evrov za nemoteno poslovanje in okrevanje podjetij v vseh panogah. V času boja z epidemijo je bilo za pomoč za ohranitev delovnih mest namenjenih več kot 730 milijonov evrov za več kot 340.000 delovnih mest. Posebno pozornost so namenili socialno najšibkejšim, starejšim in družinam z več otroci, je nanizal Janša.

Kot je izpostavil, se danes Slovenija uvršča v vrh držav EU, ki so se na krizo zaradi epidemije najbolje odzvale. Po oceni OECD je na 2. mestu po gospodarskem odzivu na epidemijo. V drugem četrtletju ima najvišjo rast stopnje zaposlenosti v EU, po dveh letih mandata sedanje vlade Slovenija beleži rekordno nizko brezposelnost.

Premier je spomnil tudi na dvig višine minimalne plače in povprečne mesečne bruto plače ter dodal, da so ob rekordni gospodarski rasti vse naštete ukrepe še nadgradili z zakonom o dohodnini, ki bo prispeval k povišanju neto plač delavcev, kar bo omogočilo, da bodo gospodarsko rast občutili vsi delavci.

“Ko vlada dela za ljudi, so rezultati njenega dela večja blaginja in varnost za vse,” je sklenil Janša ter ob koncu poslanice zapisal, da kresovi, ki po tradiciji na predvečer 1. maja zagorijo širom po državi, ne le preganjajo temo, marveč prinesejo tudi svetlobo upanja – upanja, da se nam ni bati prihodnosti. “Če bomo le znali združiti najboljše, kar kot narod premoremo, bomo napredovali. Vsak posameznik, vsi skupaj, narod, domovina. Če bomo znali prisluhniti drug drugemu in skupaj delati za domovino, za uspešno Slovenijo,” je prepričan.

Vsem, posebej tistim, ki živijo od lastnega tekočega ali minulega dela in gospodarjenja, je čestital ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela in prazniku sv. Jožefa delavca, ter zaželel, da ostanejo zdravi in pogumni ter ohranijo upanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje