Mladi protestniki Pečečniku: Označiti stadion za dvorišče je ponižujoče

Slovenija 07. Mar 202310:46 > 12:00 29 komentarjev
mladiMladi za podnebno pravičnost
N1

Predstavniki gibanja Mladi za podnebno pravičnost so se odzvali na posredovanje policije ob koncu petkovega podnebnega štrajka in napoved lastnika družbe Bežigrajski športni park Joca Pečečnika, da jih bo zaradi vdora na bežigrajski stadion ovadil.

Po uradnem delu protestnega shoda Mladih za podnebno pravičnost je del aktivistov zavzel bežigrajski stadion. Ta je sicer zaklenjen in ni odprt za javnost, a so ga udeleženci odprli in na njem posadili tudi drevesa. Ker je bežigrajski stadion v zasebni lasti, so policisti zaradi vdora na zasebno zemljišče in motenja posesti aktiviste popisali. Identificirali so 48 oseb, med njimi sta bili dve mladoletni.

Lastnik večjega dela bežigrajskega stadiona Joc Pečečnik je še isti dan dejal, da podnebne proteste sicer podpira, da pa bo mlade zaradi vdora na tuje zemljišče ovadil. “Vse, kar je možno, bomo preučili in uvedli. Jaz na nobenem zasebnem dvorišču ne sadim dreves in ne želim, da se bodo sadila tudi na našem zasebnem zemljišču,” je povedal.

“Vrata stadiona so bila odklenjena”

Predstavnica gibanja Mladi za podnebno pravičnost Brina Jeretina je v izjavi za medije dejala, da se je uradni del podnebnega štrajka končal pred vrati bežigrajskega stadiona. “Neuradni del pa se je nadaljeval z odprtjem že prej odklenjenih vrat stadiona in zasaditvijo 20 dreves,” je rekla.

Ob koncu protesta so policisti preverjali identiteto naključnih udeležencev protesta. Popisovali so jih ob izhodu s stadiona, popisali pa so tudi nekatere novinarje, snemalce in fotografe. “Policija je popisovanje začela brez opozorila. Pred vstopom nas ni pozvala, naj ne vstopamo na stadion. Niso nas pozvali, naj stadion zapustimo,” je navedla Jeretina.

Za Pečečnikovo grožnjo so mladi protestniki izvedeli iz medijev. “Obsojamo ravnanje policistov, grožnje s tožbo pa dojemamo kot hud pritisk. Predvsem ker so bile legitimirane mlade in tudi mladoletne osebe,” je rekla predstavnica gibanja Jeretina.

Številni so prvič videli stadion

Poudarila je, da se v gibanju borijo za javno dobro, zeleni prehod in podnebno pravičnost. “Oblast, policija in kapitalisti pa nam takšno prihodnost očitno želijo preprečiti.” V času podnebnih sprememb so zelene površine v mestu še toliko bolj pomembne, je poudarila.

“Stadion zaradi zasebnih interesov in uničujoče politike Zorana Jankovića že več kot 16 let sameva. Številni najmlajši so imeli prvič v življenju priložnost videti in začutiti stadion, ki je vpisan v register kulturne dediščine državnega pomena,” je povedala Jeretina.

Gre za enega najbolj ogroženih spomenikov kulturne dediščine, organizacija Europa Nostra ga je leta 2019 uvrstila med sedem najbolj ogroženih spomenikov, načrti Bežigrajskega športnega parka pa ne upoštevajo varstva kulturne dediščine in javnega interesa, je poudarila. “Označiti kulturni spomenik državnega pomena za lastno dvorišče je naravnost absurdno in ponižujoče,” je rekla Jeretina.

V gibanju so obenem pozdravili odločitev višjega sodišča, ki je potrdilo, da vrtovi pripadajo naselju Fond in ne družbi Bežigrajski športni park.

Preberite še: Plečnikov stadion: višje sodišče pritrdilo stanovalcem Fondovih blokov

“Ko je Mestna občina Ljubljana izvajala grozovito sečnjo, smo s simbolnimi dejanji pokazali, v kakšnem mestu si želimo živeti. Od občine in Olimpijskega komiteja Slovenija (OKS) pričakujemo odstop od pogodbe z družbo Bežigrajski športni park. Od vlade pa zahtevamo, da stadion odkupi in ga v uporabo ponudi javnosti,” je povedala Jeretina.

V gibanju so vse, ki jih je policija popisala, obvestili, da se lahko obrnejo na Pravno mrežo za varstvo demokracije, če bodo proti njim sproženi postopki.

Tudi župan podpira protest, ne pa povzročanja škode

Na petkovo dogajanje na bežigrajskem stadionu se je odzval tudi župan Mestne občine Ljubljana Janković. Dejal je, da je njegovo stališče zelo jasno, in sicer da so mirni protesti vedno dobrodošli, nihče pa nima pravice posegati na posest drugih. “Nekdo je lastnik tega stadiona. Na stadionu je lastnik družba Elektronček Joca Pečečnika in OKS. Mestna občina je lastnik zemljišča le ob stadionu ob Drenikovi cesti,” je dejal in dodal, “vsi, ki dokazujejo svoj prav, naj to naredijo pri sebi doma. Kaj narediti s tistimi, ki so prišli k nekomu drugemu in so uporabljali njegovo lastnino, pa se bo moral odločiti direktor BŠP Pečečnik.”

“Protest mladih, ki si želijo boljših pogojev, podpiram, vendar ne podpiram tega, da se povzroča škoda. Sem proti takšnemu poseganju na tujo lastnino, tudi če gre za mestno lastnino,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje