Od ponedeljka bo možno izbrati cepivo proti covidu-19

Koronavirus 19. Jun 202112:23 > 12:41 1 komentar

Na 12. kongresu stranke SDS je premier Janez Janša med drugim povedal, da bo od ponedeljka naprej možno izbrati cepivo proti covidu-19. Poudaril je, da je treba doseči precepljenost, ki nam bo tudi jeseni omogočila normalno življenje.

“Cepiva je dovolj, tako vektorskega kot mRNA, in od ponedeljka naprej bo možna tudi izbira med cepivi v Sloveniji,” je napovedal premier Janez Janša med nagovorom na 12. kongresu stranke SDS.

“Ključen cilj je, da dosežemo tak delež precepljenosti, da nam bo to ne samo preko poletja – kar je relativno zanesljivo – temveč tudi jeseni omogočilo normalno življenje. Mislim, da si tega ne vsi samo želimo, temveč si po vsem tem odrekanju v zadnjem letu in več tudi zaslužimo,” je še dodal Janša.

Cepljenje za vse starostne skupine se je sprostilo z 10. majem, a izbira cepiva vse do zdaj ni bila možna. Se je pa v zadnjih tednih več cepilnih centrov odločilo, da omogočijo cepljenje brez predhodnega naročanja.

V Sloveniji je bilo do 19. junija z enim odmerkom cepljenih 797.861, z dvema pa 592.156 oseb. Precepljene je tako 28,2 odstotka populacije. Cepimo s štirimi cepivi, in sicer z dvema mRNA cepivoma (Pfizer/BioNTech in Moderna) ter z dvema vektorskima cepivoma (AstraZeneca in Janssen).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje