Januarja zaustavitev dobav cepiva proti covidu? Del že plačanih cepiv v uničenje

Slovenija 09. Dec 202220:14 0 komentarjev
cepljenje, cepivo
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ministri za zdravje članic EU so se zavzeli za ustavitev dobav cepiva proti covidu-19 z januarjem 2023. O nameri ministrov se bo Evropska komisija sedaj pogajala z dobavitelji cepiv.

Ministri za zdravje članic EU so se na današnjem zasedanju v Bruslju zavzeli za ustavitev dobav cepiva proti covidu-19 z januarjem 2023, je po zasedanju pojasnil slovenski minister Danijel Bešič Loredan. O tem se bo zdaj z dobavitelji pogajala Evropska komisija. Ministri so se zavzeli, da bi dobave ustavili do spremembe obstoječih pogodb.

Spremenjene pogodbe morajo biti bolj variabilne

“Dosegli smo soglasje, da se dobave od januarja dalje ustavijo. Evropska komisija mora zdaj to izpeljati in najti kompromis, da bodo dobave ustavljene do sklenitve aneksa k obstoječim pogodbam,” je povedal Bešič Loredan.

Spremenjene pogodbe morajo biti po njegovih besedah bolj variabilne in prilagojene epidemiološkim razmeram v posamezni državi, pri čemer je Evropska unija enotna.

“Pogajanja potekajo, dogovora o ustavitvi z januarjem 2023 še ni, tako da to bo treba zelo hitro delati, kar se tudi pričakuje od Evropske komisije,” je pozval Bešič Loredan.

V Sloveniji cepiva dovolj

V Sloveniji je cepiva dovolj, tako da od januarja do prihodnje jeseni sploh ne bo rabila novih dobav. Kako se bo covid jeseni razvil, pa pravzaprav ne vemo, je še povedal. “Upamo lahko samo, da bomo cepiva porabili,” je dodal minister.

Izrazil je upanje, da se bo odstotek cepljenja proti covidu v Sloveniji izboljšal. Z manjšim zanimanjem se sicer po ministrovih besedah soočajo po vsej Evropi, pri čemer so določene razlike med severom, kjer je delež večji, ter osrednjo, vzhodno in južno Evropo, kjer je zanimanje manjše.

“Zdi se, da gre preprosto za dojemanje ljudi, covid se zdaj umirja in težko je ljudi ponovno prepričevati, da je še vedno epidemija, da je cepljenje ključno, posebej ko vemo, da bomo dali kar nekaj milijonov odmerkov v uničenje. Tu bo treba najti skupen pristop Evropske unije kot celote in samo to je prava pot,” je poudaril.

Del že plačanih cepiv v uničenje

Da pri skupnem uničenju cepiv pričakujejo pomoč Evropske komisije, so na zasedanju poudarili tudi drugi ministri, je povedal Bešič Loredan.

Tudi če se bo zanimanje za cepljenje povečalo, pa bo treba v prihodnjem letu v Sloveniji verjetno uničiti cepiva, ki jih je že plačala. Koliko bo teh cepiv, bo verjetno znano nekje julija, ko bomo blizu obdobju, ko cepiva ne bodo več uporabna.

Minister Bešič Loredan je sicer na presežke cepiva proti covidu-19 evropsko komisarko za zdravje Stelo Kiriakides opozoril že med svojim obiskom v Bruslju pred enim mesecem.

Slovenija se je pridružila tudi več pismom komisiji, v katerih je okoli deset članic opozorilo na ta problem in se zavzelo za dopolnitev pogodb o nakupu cepiv.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!