Celjska bolnišnica se opravičuje staršem in otroku, oče opravičila ne sprejema

Koronavirus 11. Okt 202110:09 > 16:23 6 komentarjev

Štiriletni deček z opeklinami na nogi je moral na celjski urgenci kar 40 minut čakati na izvid hitrega testa. V bolnišnici so zato izvedli strokovni nadzor. "V bolnišnici obžalujemo in se opravičujemo za časovno komponento, ki je povečala čustveno stisko staršev in je odstopala od protokola," je dejal v. d. strokovnega direktorja bolnišnice Radko Komadina. Strokovni nadzor je tudi pokazal, da časovni zamik ni vplival na zdravljenje.

V petek popoldne so v celjski urgentni center pripeljali štiriletnika s hudimi opeklinami na nogi, vendar ga zdravnik ni želel obravnavati brez negativnega testa na koronavirus. Na izvid testa je moral otrok s starši pred bolnišnico čakati 40 minut. Oče otroka naj bi v sprejemnih obrazcih namreč navedel, da “sin malo kašlja, ker je bil prehlajen”, je poročal Večer. Štiriletnik je medtem razvil hujšo obliko respiratornega virusa in ostaja v bolnišnici.

Zaradi tega primera je v. d. strokovnega direktorja bolnišnice Radko Komadina odredil strokovni nadzor. Komisija ga je danes zaključila, ugotovitve pa so predstavili na novinarski konferenci.

“V bolnišnici obžalujemo in se opravičujemo za časovno komponento, ki je povečala čustveno stisko staršev in je odstopala od protokola,” je uvodoma povedal Komadina. Kot je dejal, je bila površinska dermalna opeklina nekoliko manj kot dvoodstotna in po slovenskem klasifikatorju poškodb pomeni lahko poškodbo. Ker je bil sočasno prisoten respiratorni infekt, je bil hkrati zelo upravičen sum na okužbo s koronavirusom. Pozneje so pri dečku ugotovili respiratorni sincicijski virus, je pojasnil.

Kot je dejal Komadina, je bila celjska bolnišnica v preteklih dneh in tednih pred tem večkrat predmet preiskave, ali uspešno in striktno izvaja pravilo PCT. Dodal je, da so v tem primeru morda pretiravali pri upoštevanju pravil.

“Za izvedbo hitrega testa se je zdravnik, ki je odredil takšen način obravnave, želel izogniti izpostavljanju otroka možnosti za dodatno okužbo v sivi coni. Seveda okrožnica ministrstva za zdravje striktno predvideva izjeme pri pravilu PCT: to so vsi nujni primeri in otroci do 15. leta starosti. Bolnišnica ima za covid nujne kirurške bolnike izdelano ločeno klinično pot obravnave, kar uspešno izvaja že od lanske pomladi,” je še dodal v. d. direktorja.

Časovni zamik ni vplival na zdravljenje

Interni strokovni nadzor je pokazal, da časovni zamik začetka obravnave ni vplival na uspešnost zdravljenja. To bi bilo enaki tudi, če bi se obravnava začela takoj ob prihodu v celjski urgentni center, je dodal Komadina. Strokovna komisija je v nadzoru ugotovila še, da se pri zdravljenju otroka ni zgodila strokovna napaka. Kot piše v poročilu, pa obžalujejo, da deček na izvid ni čakal v prostorih bolnišnice, pod zdravniškim nadzorom – zaradi boljše ocene in obravnave bolečine, je povedal v. d. direktorja.

Staršem in otroku so se opravičili

Starše otroka so s poročilom seznanili in se jim opravičili. “Starše otroka smo z ugotovitvami internega strokovnega nadzora že seznanili in se jim za način obravnave opravičili. Pacientu in njegovim staršem za čustveno stisko, ki jo je povzročil način obravnave, ki je odstopal od predpisanega protokola, izrekamo tudi javno opravičilo,” je še povedal direktor.

Dečkov oče je kasneje sporočil, da opravičila ne sprejema, saj je po njegovih besedah naloga zdravnikov tudi lajšanje bolečine, je poročal Radio Slovenija.

V celjski bolnišnici so po tem dogodku že izvedli nekaj ukrepov, nekatere pa še bodo: strokovni nadzor, analizo poteka zdravljenja na skupnih konferencah zdravnikov in varnostni pogovor z osebjem, ki je otroka obravnavalo.

Direktorica obljublja, da se to ne bo več zgodilo

Staršem in otroku se je opravičila tudi direktorica Margareta Guček Zakošek. Obljubila je, da pri pacientih, ki so nujni, vključno z malimi pacienti, ne bo več zamika obravnave, tudi če pogoju PCT ne bo zadoščeno. Dodala je, da so s sodelavcem že opravili varnostni razgovor in ga opozorili. “Kot bolnišnica moramo biti tukaj za bolnike, ki nas potrebujejo, ne glede na to, da je covid-19 v tem trenutku še vedno naša kruta realnost,” je povedala.

V katerem primeru grem lahko k zdravniku brez PCT?

Brez PCT greste lahko k zdravniku v primeru nujnih zdravstvenih storitev. Kot je pojasnil minister Janez Poklukar, to vključuje: nujno medicinsko pomoč, nujno zobozdravstveno pomoč ali nujno zdravljenje in neodložljive zdravstvene in zobozdravstvene storitve, vse zdravstvene storitve otrok, zdravstvene storitve s stopnjama nujno ali zelo hitro, preventivne preglede otrok, šolarjev, dijakov in študentov; zdravstvene storitve, povezane z načrtovanjem družine, kontracepcijo, nosečnostjo in porodom, umetno oploditvijo in prekinitvijo nosečnosti; reševalne prevoze in krvodajalstvo.

Brez PCT lahko k zdravniku spremljate otroka do 15. leta, ali osebo, ki ni sposobna skrbeti zase. Prav tako se greste lahko brez PCT cepit ali testirat.

Zaradi primera je pogovor z vodstvom bolnišnice že opravil tudi minister za zdravje Janez Poklukar. “Dejstvo je, da mora biti nujna medicinska pomoč nudena vsem, ki jo potrebujejo, ne glede na covid stanje. Še posebej pozorni moramo biti na naše najmlajše,” je ob tem povedal minister.

Na ministrstvu za zdravje pa so pojasnili, da na triaži ocenijo nujnost primera. “Če gre za nujni primer, se kljub covid stanju opravi pregled. Če pa na triaži ocenijo, da primer ni nujen, se izvede hitro testiranje,” so povedali za N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje