Poklukar govoril z vodstvom celjske bolnišnice, v ponedeljek rezultati nadzora

Slovenija 10. Okt 202119:17 > 22:04 1 komentar
Janez Poklukar
Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za zdravje Janez Poklukar je opravil pogovor z vodstvom celjske bolnišnice v zvezi z zapletom pri sprejemu otroka z opeklinami. V bolnišnici poteka strokovni nadzor, rezultati pa naj bi bili znani v ponedeljek.

“Dejstvo je, da mora biti nujna medicinska pomoč nudena vsem, ki jo potrebujejo, ne glede na covid stanje. Še posebej pozorni moramo biti na naše najmlajše,” je v izjavi za javnost zapisal minister Janez Poklukar.

“Na triaži ocenijo nujnost primera. Če gre za nujni primer, se kljub covid stanju opravi pregled. Če pa na triaži ocenijo, da primer ni nujen, pa se izvede hitro testiranje,” so za N1 sporočili z ministrstva. Več podrobnosti bo znanih po rezultatih strokovnega nadzora.

Interni nadzor je včeraj v telefonskem pogovoru napovedal tudi strokovni direktor celjske bolnišnice Radko Komadina. Zaključki nadzora bodo po besedah ministra za zdravje Poklukarja znani v ponedeljek.

Otrok naj bi pred urgenco čakal 40 minut

Spomnimo, v petek popoldne so v celjski urgentni center pripeljali štiriletnika s hudimi opeklinami na nogi, vendar ga zdravnik ni želel obravnavati brez negativnega testa. Na rezultat testa naj bi otrok skupaj s starši pred bolnišnico čakal 40 minut, je poročal Večer. Zdravnik otroka ni želel sprejeti brez negativnega testa, ker je njegov oče v sprejemnih formularjih namreč navedel, da “sin malo kašlja, ker je bil prehlajen”. V današnji izjavi za Večer, je oče dečka dodal, da naj bi štiriletnik medtem razvil hujšo obliko respiratornega virusa. Otrok za zdaj ostaja v bolnišnici.

Strokovni direktor: Obravnava je bila korektna

Iz bolnišnice so že v soboto odgovorili, da bodo zaradi pritožbe staršev, opravili interni nadzor primera.

Po mnenju Komadine je bila poškodba pri predšolskem otroku s strokovnega vidika obravnava korektno. Kot je dejal za N1, otroka niso zavrnili zaradi pogoja PCT, ampak gre pri hitrem testiranju za ustaljeno prakso.

“Vsem, ki jih sprejmemo v bolnišnico, opravimo hitro testiranje zato, da zaščitimo bolnike, ki so že hospitalizirani. To počno vse bolnišnice. Otrok je bil obravnavan kot nujen primer, saj je stopil v sistem bolnišnične obravnave na urgenci. Vse je potekalo po protokolu, postavlja pa se vprašanje, ali je bila procedura sprejemanja dovolj enostavna oziroma ali je bilo čakanje na rezultat testa potreben,” je primer komentiral Komadina.

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati naslednjim uporabnikom zdravstvenih storitev in njihovim spremljevalcem:

  • osebam, ki so mlajše od 15 let, in osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji,
  • uporabnikom zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje proti covid-19 ali testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2,
  • osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta (pri tem ne gre za sobivanje starša z otrokom, ki je hospitaliziran, in tudi ne za obisk) oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase,
  • v primerih nujnih zdravstvenih storitev,
  • zgolj pogoj testiranja s testi HAG morajo izpolnjevati osebe, ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne smejo cepiti, kar dokazujejo s pisnim potrdilom zdravnika in se jim sredstva za testiranje s testi HAG zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije (pri čemer se sredstva za to testiranje zagotavljajo iz proračuna zgolj za osebe, ki imajo pravico do cepljenja, ki se financira iz proračuna Republike Slovenije v skladu Nacionalno strategijo za izvedbo cepljenja proti COVID-19).

Več o tem pa na spletni strani vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje