Jelinčič o Tajvanu: Mislim, da je Janša storil veliko napako

Slovenija 21. Jan 202216:33 > 16:33 4 komentarji
Zmago Jelinčič
Borut Živulović/BOBO

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je danes ostro obsodil izjave premierja Janeza Janše glede Tajvana in Kitajske ter jih označil za napako. Poudaril je, da je Kitajska glavni akter v mednarodni skupnosti, za Slovenijo pa tudi pomemben gospodarski partner.

“Mislim, da je gospod Janša naredil veliko napako s tem, da je Tajvan razglasil kot glavno izhodišče za gospodarske posle,” je na novinarsko vprašanje odgovoril Zmago Jelinčič.

Opozoril je na pomen Kitajske kot ključnega akterja v mednarodni skupnosti, “še posebej sedaj, ko se povezuje z Rusijo, Indijo ter celotno azijsko regijo z namenom postati nekakšen nasprotni pol ZDA”.

“Takšne napake bodo škodovale Sloveniji in njenemu gospodarstvu. Predvsem pa se takšnih odločitev ne sprejema na vrat na nos, četudi smo s tem ugodili ZDA,” je dodal.

Premier Janša je namreč v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o izmenjavi predstavništev. Hkrati je bil zelo kritičen do Kitajske zaradi prepočasnega obveščanja o grožnji koronavirusa.

Kitajci izjave Janše označili za nevarne

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so izjave slovenskega premierja glede Tajvana že obsodili in jih označili za nevarne.

Prihodnji petek bo sicer o Janševih izjavah na zahtevo koalicije KUL razpravljal zunanjepolitični odbor DZ. Predlagatelji seje menijo, da bi lahko imele Janševe izjave dolgoročne posledice na odnose z azijskimi državami in so v neskladju z dolgoročno strategijo slovenske zunanje politike.

Zaradi Janševih izjav so nekatera slovenska podjetja, ki delujejo na kitajskem trgu, že prejela odzive partnerjev. Kot so v četrtek pojasnili v Slovensko-kitajskem poslovnem svetu, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, prihaja do preklicev pogodb in tudi do izstopov iz dogovorjenih naložb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje