Jugovzhodna Slovenija: kdo so novi župani?

Slovenija 20. Nov 202219:01 > 04. Dec 2022 21:43 0 komentarjev
Jugovzhodna Slovenija, zemljevid
N1

Štiri občine regije Jugovzhodna Slovenija so imele samo po enega kandidata – v vseh primerih je šlo za dosedanjega župana. V Mirni, Ribnici, Semiču, Sodražici je bilo torej že pred preštevanjem glasovnic znano, kdo so stari novi župani. Kdo so bili izbrani župani v ostalih občinah in kje so župana dobili v drugem krogu?

Na spodnjem seznamu so občine regije jugovzhodna Slovenija, ki so navedene po abecednem vrstnem redu.

1. Črnomelj

V črnomeljski občini je zmagal dosedanji župan Andrej Kavšek, ki je kandidiral s podporo skupine volilcev. Prejel je 87,30 odstotka glasov. Njegova protikandidatka je bila Mojca Čemas Stjepanovič iz stranke Gibanje Svoboda, ki je dobila 12,7 odstotka glasov.

2. Dolenjske Toplice

V Dolenjskih Toplicah so novega župana dobili v drugem krogu. V njem sta se pomerila dosedanji župan Franc Vovk (podpora skupine volilcev), ki je v prvem krogu dobil 43,86 odstotka glasov, in Mojca Šenica (SD), ki jo je podprlo 26,56 odstotka volilcev. Kandidirala sta bila tudi Jure Filipović (podpora skupine volilcev) in Bojan Potočar (SDS), ki sta v prvem krogu dobila dobrih 15 odstotkov oziroma dobrih 14 odstotkov glasov.

V drugem krogu je zmago slavil Franc Vovk, ki je prejel 60,54 odstotka glasov, njegova protikandidatka Mojca Šenica pa 39,46 odstotka. V drugem krogu je bilo oddanih 1.533 glasovnic, neveljavnih je bilo 10, volitev v drugem krogu pa se je v tej občini udeležilo 53,05 odstotka volilnih upravičencev.

3. Kočevje

Vladimir Prebilič s skoraj 70-odstotno podporo vstopa v četrti mandat županovanja v Kočevju. Za vodenje – po površini – največje slovenske občine se je potegovalo še šest kandidatov: Grega Mavrin (SNS), Peter Ješelnik (SD), Robert Tomazin (SDS), Renata Turk (Gibanje Svoboda), Janko Veber (Sloga) in Božidar Peteh (NSi). Prebiliču se je najbolj približal Veber z dobrimi osmimi odstotki. Ostali so dobili: Tomazin – dobrih sedem odstotkov, Ješelnik – dobrih šest odstotkov, Mavrin – dobre štiri odstotke, Turk – dobre tri odstotke, Peteh – 1,5 odstotka.

4. Kostel

V Občini Kostel sta v prvem krogu Nataša Turk in Valentin Južnič, ki sta kandidirala s podporo skupine volilcev, premagala kandidata Gibanja Svoboda Marjana Lisca. Turk je prejela 41 odstotkov glasov, Južnič pa 32 odstotkov. Lisac je dobil dobrih 27 odstotkov podpore. O zmagovalcu je odločal drugi krog

V drugem krogu je zmago slavila Nataša Turk, ki je prejela 57,99 odstotka glasov, njen protikandidat Valentin Južnič pa 42,01 odstotka. V drugem krogu je bilo oddanih 373 glasovnic, neveljavne so bile 4, volitev v drugem krogu pa se je v tej občini udeležilo 66,02 odstotka volilnih upravičencev.

5. Loški Potok

V občini Loški Potok je Simon Debeljak, ki ga je podprla skupina volilcev, s 85 odstotki glasov dobil močno podporo. Protikandidat Robert Volf (SDS) je zbral 14,5 odstotka glasov.

6. Metlika

V Metliki je Martina Legan Janžekovič (podpora skupine volilcev) z 62,3-odstotno podporo premagala druge tri kandidate, tudi aktualnega župana Darka Zevnika (SD). Ta je zbral 34,7 odstotka. Za vodenje občine sta se potegovala še Aleksandar Polšak (Naprej Slovenija) in Vanja Vlah (podpora skupine volilcev). Vlah je dobil slaba dva odstotka podpore, Polšak pa enega.

7. Mirna

V Mirni so imeli le enega kandidata, to je bil dosedanji župan Dušan Skerbiš. Tu je torej ime starega novega župana znano še pred zaključkom preštevanja glasovnic. Skerbiš je kandidiral s podporo skupine volilcev.

8. Mirna Peč

V Mirni Peči je slavil trenutni župan Andrej Kastelic (podpora skupine volilcev). Zbral je 65,6 odstotka glasov, protikandidatka Zvonka Lah (Zeleni Slovenije) pa 34,4 odstotka.

9. Mokronog – Trebelno

V Občini Mokronog – Trebelno sledi drugi krog, v katerem se bosta pomerila Anton Maver, trenutni župan, ki ga je v kandidaturi podprla skupina volilcev, in Franc Glušič (podpora skupine volilcev). Prvi je zbral 46,4 odstotka, drugi pa 42,7 odstotka glasov. Kandidiral je še Uroš Pikl (Vesna), ki pa je dobil dobrih 10 odstotkov glasov.

V drugem krogu je zmago slavil Franc Glušič, ki je prejel 53,97 odstotka glasov, njegov protikandidat aktualni župan Anton Maver pa 46,03 odstotka. V drugem krogu je bilo oddanih 1.687 glasovnic, neveljavnih je bilo 10, volitev v drugem krogu pa se je v tej občini udeležilo 65,34 odstotka volilnih upravičencev.

10. Novo mesto

Mestna občina Novo mesto je znova izvolila dosedanjega župana Gregorja Macedonija (podpora skupine volilcev). Zbral je 74,5 odstotka glasov, njegov izzivalec Srečko Vovk (SD) pa 25,5 odstotka. Več v prispevku V Novem mestu župan Gregor Macedoni prepričljivo osvojil tretji mandat.

11. Osilnica

Na čelu Občine Osilnica bo dosedanja županja Alenka Kovač (Gibanje Svoboda), ki je s 74,5 odstotka glasov premagala Anamarijo Štimec. Kandidatka NSi je zbrala 25,5 odstotka glasov.

12. Ribnica

V Ribnici je za župana ponovno izvoljen Samo Pogorelc, dosedanji župan, ki ga je podprla skupina volilcev. BIl je edini kandidat.

13. Semič

Tudi v Semiču je bila le ena kandidatka, in sicer dosedanja županja Polona Kambič, ki zdaj začenja nov mandat. Podprla jo je skupina volilcev Gibanje Zdrava družba.

14. Sodražica

V Sodražici je bil izvoljen edini kandidat Blaž Milavec (NSi), dosedanji župan.

15. Straža

Nov mandat je dobil dosedanji župan Dušan Krštinc (podpora skupine volilcev), ki so mu volilci namenili 57,6 odstotka glasov. Njegov izzivalec Samo Jakljič, ki je prav tako kandidira s podpisi volilcev, je dobil 42,4 odstotka glasov.

16. Šentjernej

Občino Šentjernej bo še naprej vodil aktualni župan Jože Simončič, ki je kandidiral s podpisi volilcev in dobil 85 odstotkov glasov. Njegov protikandidat Aleš Trbanc (SDS) je zbral 15 odstotkov.

17. Šentrupert

V občini Šentrupert je Tomaž Ramovš, ki je kandidiral s podporo volilcev, z 51 odstotki glasov zmagal v prvem krogu. Dosedanji župan Andrej Martin Kostelec (kandidatura s podpisi volilcev) je dobil 38,4 odstotka glasov.

Poleg Ramovša je imel Kastelec še dva izzivalca: Zorana Sajeta (podpora volilcev, dobil je 8,72 odstotka glasov) in Zorana Kosa (SD, dobil je 1,85 odstotka glasov).

18. Škocjan

V Škocjanu je s 84,2 odstotka podpore zmagal aktualni župan Jože Kapler (Konferenca občinskega odbora SDS Škocjan), njegov protikandidat Franc Kocjan (občinski odbor SLS Škocjan) je dobil 15,8 odstotka.

19. Šmarješke Toplice

Dosedanji župan Šmarjeških Toplic Marjan Hribar (podpora skupine volilcev) je s 65,6 odstotka premagal Bernardko Krnc (Gibanje Svoboda), ki je prejela 34,4 odstotka glasov.

20. Trebnje

V Občini Trebnje je Mateja Povhe (Drot – Za Razvoj) premagala dosedanjega župana Alojzij Kastelic (skupina volilcev), a je o dokončnem zmagovalcu odločal drugi krog. Povhe je v prvem prejela 49 odstotkov, Kastelic pa 21,7 odstotka. Kandidirali so še Blaž Pavlin (NSi, dobil je 7,34 odstotka glasov), Jože Avguštinčič (SDS, dobil je 11,76 odstotka glasov) in Gregor Kaplan (Gibanje Svoboda, dobil je 9,9 odstotka glasov).

V drugem krogu je zmago slavila Mateja Povhe, ki je prejel 81,53 odstotka glasov, njen protikandidat aktualni župan Alojzij Kastelic pa le 18,47 odstotka. V drugem krogu je bilo oddanih 4.642 glasovnic, neveljavnih je bilo 23, volitev v drugem krogu pa se je v tej občini udeležilo 45,23 odstotka volilnih upravičencev.

21. Žužemberk

Trenutni župan Jože Papež (NSi) je zmagal s 60,33 odstotka glasov volilcev. Poleg njega sta se za župansko funkcijo potegovala še Franc Škufca (podpisi skupine volilcev), ki je zbral dobrih 33,29 odstotka glasov, in Vlado (Vladimir) Kostevc (Lista volilcev Lesk), ki je dobil 6,38 odsotoka glasov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!