Kaj bi stranke naredile ob podražitvi dopolnilnega zavarovanja?

Slovenija 08. Apr 202306:00 20 komentarjev
stetoskop
PROFIMEDIA

Zavarovalnica Generali je ta teden napovedala, da bo za deset evrov podražila dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Temu naj bi sledila tudi Triglav in Vzajemna. V koaliciji pravijo, da je ta podražitev v tem času nesprejemljiva in nedopustna. V SDS pa menijo, da dopolnilnega zavarovanja ni treba ukiniti, ga pa je treba preoblikovati.

Dvig premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je napovedal Generali, bo najvišji do zdaj. Z majem bodo Generalijevi zavarovanci namesto 34,5 evra plačevali 44,89 evra mesečno. Drugi dve ponudnici dopolnilnega zavarovanja, Vzajemna in Triglav Zdravje, dviga nista izključili. Po dosedanjih izkušnjah pa je sklepati, da bosta temu zelo kmalu sledili.

V oddaji N1 STUDIO so mnenja o tem, kaj po napovedani podražitvi narediti z dopolnilnim zavarovanjem, soočili vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank, Borut Sajovic (Svoboda), Jelka Godec (SDS) Matej Tašner Vatovec (Levica), Janez Cigler Kralj (NSi) in Jani Prednik (SD).

Enotni so si, da podražitev v tem času, ko se državljani že soočajo z visoko inflacijo in vsesplošno draginjo, ni dobra za državljane. Ne delijo pa mnenja, kakšna je najboljša rešitev za nastalo situacijo in kako rešiti to vprašanje. So pa politiko k ukinitvi dopolnilnega zavarovanja pozvali tudi sindikati. Bo politika prisluhnila?

Kdaj ukinitev dopolnilnega zavarovanja?

Borut Sajovic je dejal, da deli ogorčenje državljank in državljanov, potezo zavarovalnice pa je označil za nesprejemljivo. Ob tem se je vprašal, kaj so zavarovalnice storile s sredstvi, ki so jim ostale v dveh covidnih letih. Povedal je, da so v Svobodi za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pa bosta koalicija oziroma vlada zaradi napovedanega dviga spremenili časovnico in zavarovanje ukinili prej?

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je obljubil, da bo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na vrsti v paketu s krovnim zakonom zdravstvene reforme, in sicer januarja 2025.

V SD in Levici pa pravijo, da bi lahko zadnja podražitev koalicijo spodbudila, da bi se tega lotili prej. Tašner Vatovec sicer meni, da trenutna ureditev “pomeni tudi ponikanje sredstev, ki bi lahko ostala v javni zdravstveni blagajni”, Prednik pa ocenjuje, da bo podražitev dopolnilnega zavarovanja omejila dostopnost ljudi do zdravstvenih storitev.

SDS bi dopolnilno zavarovanje preoblikovala, ne pa ukinila

Jelka Godec pa je povedala, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje zelo enostavno ukiniti, saj je treba spremeniti le en člen v zakonu. Po njenih besedah je problem to, kako nadomestiti 600 milijonov evrov. “Mi nismo za ukinitev, ampak za preoblikovanje zavarovanja. Da dobiš tisto, kar plačaš,” je dodala vodja poslancev SDS.

Cigler Kralj: Stresni test, ki je bil napovedan, ni uspel

V NSi pa menijo, da ta podražitev prihaja v zelo neprimernem času, ko so državljani že zelo obremenjeni zaradi draginje in inflacije. Kot je dejal Cigler Kralj, zato v NSi menijo, da ima vlada pri tem velik problem, kolegi iz koalicije pa so v zadregi, kajti “obljubljali so ukinitev dopolnilnega zavarovanja in temeljito spremembo zdravstvenega sistema”.

Zdaj pa imamo po njegovem mnenju razmere, ko ljudje ne pridejo do osebnega zdravnika in so se povečale čakalne dobe. “Stresni test, ki je bil napovedan, ni uspel,” je dodal.

Besedni spopad Sajovica in Godec

Sajovic je dejal tudi, da se pod to vlado odkrivajo nepravilnosti, korupcijski primeri in neustrezne nabave v zdravstvu. “To so zgodbe, ki prej niso bile tako javne, zdaj pa so,” je dodal. “S katerega planeta pa ste, gospod Sajovic,” ga je ob tem vprašala Godec in dodala, da so tudi pod vlado Janeza Janše delali na tem področju in mu naštela nekaj primerov.

Poglejte si ostro izmenjavo besed med vodjema poslancev dveh največjih strank v državnem zboru.

Potem ko je zavarovalnica Generali napovedala dvig premije, so se v petek direktorji treh komercialnih zavarovalnic, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, sestali z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom. Ta je napovedal, da bodo do 1. maja pripravili rešitev, s katero bi preprečili nadaljnji dvig premij. Presenetilo ga je tudi, za koliko so se dvignili stroški v zdravstvu.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje