Šesti dan iskanja: “Je upanje, da je deklica res v tujini in da je živa”

Svet 31. Mar 202408:24 > 17:36 10 komentarjev
Pogrešana deklica
Foto: Pronadjime.mup.gov.rs

Šesti dan od izginotja še ne dveletne deklice Danke iz Srbije jo policija še vedno išče. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je razkril, da se je ponoči pojavila nova sled. Srbski mediji so objavili video deklice, a ni še jasno, ali je v videu res še ne dveletna Dinka. Se je pa v iskanje deklice vključila tudi dunajska policija, po zadnjih podatkih pa še Interpol. "Obstaja upanje, da je deklica res v tujini in da je torej živa," pravi Igor Jurić iz beograjskega centra za izginule in zlorabljene otroke.

Mineva šesti dan, odkar je na Banjskem polju pri Boru neznano kam izginila še ne dveletna deklica Danka Ilić.

Potem ko je v zadnjih dneh kazalo, da se iskalna akcija deklice ne premika nikamor, je danes srbski predsednik Aleksandar Vučić medijem povedal, da se je ponoči v preiskavi pojavila nova sled. Kakšna, ni razkril. “Ob pol štirih zjutraj se je pojavila nova sled. Ob pol šestih so bili že vsi policisti na svojih mestih. Vse pohvale za predanost,” se je obenem tudi zahvalil policistom in ostalim, ki sodelujejo v preiskavi. Več podrobnosti o novi sledi ni razkril.

Po neuradnih informacijah srbskega portala Blic bi lahko nova sled vodila na Dunaj. Tam naj bi Danko opazili v družbi dveh romunskih državljank, srbska policija pa naj bi bila o tem obveščena ravno v noči na nedeljo.

Prijavi naj bi bil priložen tudi posnetek, ki naj bi ga policija še preverjala. Več srbskih medijev je posnetek, na katerem bi lahko bila Danka, objavilo. Novinarji Informerja so stopili v stik z dekličino mamo, a je ta dejala le, da ni videla nobenega posnetka in da ne spremlja družbenih omrežij.

Danka Ilić
Foto: Danka Ilić (Družbena omrežja)

Dunajska policija seznanjena s posnetkom

Dunajska policija je potrdila, da naj bi srbski državljan, ki živi na Dunaju, v soboto zvečer okoli 20. ure “na postajališču tramvaja v središču Dunaja v spremstvu dveh žensk videl dveletno deklico, pogrešano v Srbiji”, poroča avstrijski Kleine Zeitung. Srbski državljan je stopil v stik s srbskimi preiskovalnimi organi, ti pa so se obrnili na dunajsko policijo, videoposnetek pa so poslali tudi Europolu, še dodaja Kleine Zeitung.

“Pričo, ki je posnela video, smo zaslišali. Moški se je s primerom seznanil prek družbenih medijev. Natančne okoliščine, zlasti to, ali gre dejansko za pogrešano deklico, še preiskujemo,” je dejal tiskovni predstavnik dunajske policije Markus Dittrich.

Igor Jurić iz beograjskega centra za izginule in zlorabljene otroke je v večernih urah razkril, da je v iskanje deklice zdaj vključen še Interpol. “To pomeni, da obstaja realna možnost, da je deklica v tujini in da je torej še živa,” je povedal.

Srbsko veleposlaništvo na Dunaju je na družbenem omrežju X objavilo sliko deklice in njene podatke ter pozvalo vse srbske državljane, ki živijo v Avstriji, da takoj obvestijo srbsko ali avstrijsko policijo, če opazijo pogrešano Danko.

Dekličin stric Stefan Dragomirović pa je povedal, da ne more potrditi, da je na posnetku pogrešana deklica. Dodal je, da deklica na posnetku nima enake jakne kot njegova nečakinja, da pa ima podobno spete lase, poroča Dnevnik.hr.

V okolici hiše družine Ilić je danes mirno, policistov in novinarjev, z izjemo ene patrulje, ni, poroča N1 Beograd. Iskalna akcija srbskih policistov na domačem terenu je namreč danes usmerjena na novo lokacijo, in sicer naj bi pregledali del Brestovačke reke, ki je od kraja izginotja oddaljena približno tri kilometre. Gasilsko-reševalna ekipa je bregove reke začela pregledovati že včeraj, je poročal N1 Beograd.

Reka, ki reče skozi Banjsko polje, se izliva v sedem kilometrov oddaljeno Borsko jezero. Borskega jezera z obalo policija še ni preiskala, načrtov glede iskalne akcije na območju niti ni uradno potrdila, je pa včeraj 79 hektarjev veliko jezero preletel eden izmed dveh helikopterjev.

Nelagodje narašča: “Nikomur ni jasno, kaj se je zgodilo”

Včeraj je bilo na terenu bolj mirno kot v preteklih dneh. Največ pozornosti je čez dan vzbudila ekipa policistov, ki je na območje izginotja deklice prinesla lopate. Isto območje so reševalne ekipe, policija in gasilci že v petek podrobno prečesali z gradbenimi stroji. Kaj je bil razlog za ponovni pregled, ni jasno.

Kljub temu da je bila včeraj na ulicah nekoliko manjša reševalna ekipa kot prejšnje dni, pa nelagodje med domačini narašča.

Izginula deklica, iskanje, srbija, danka
Foto: Pixsell/BOBO

Eden izmed prebivalcev Banjskega polja je včeraj za Nova.rs povedal, da se s sosedi vse bolj bojijo, da se deklica ni izgubila. “To je grozno. Gre za miren kraj, nikomur ni jasno, kaj se je zgodilo,” je povedal.

Dodal je, da so ob prvih novicah o izginotju deklice skupaj z drugimi domačini tekli naokoli, da bi deklico čim prej našli, niso pa pomislili, da so s tem morda uničili sledove, ki bi policiji lahko pomagali pri preiskavi.

Več strokovnjakov s področja kriminalitete je za srbske medije tudi izpostavilo, da preiskava še ni izključila možnosti ugrabitve. Policija je glede mejnih prehodov nato medijem razkrila, da najbližjo mejno kontrolno točko Vrška čuka poostreno nadzorujejo vse od torka. Pregledali naj bi čisto vsako vozilo, tudi prtljažnike. Najbližji mejni prehod je od kraja izginotja oddaljen 30 minut vožnje, do drugega najbližjega prehoda je 45 minut. 

Dedek pogrešane deklice spregovoril o agoniji

Medtem ko starša pogrešane deklice vse od njenega izginotja ne govorita z mediji, se je s srbskim portalom Blic sestal dedek pogrešane Danke Milan Ilić. Pravi, da družini po petih dneh iskanja zmanjkuje moči.

“Že pet dni ne vemo, kje je naša Danka. Žena je zaradi stresa zbolela, ne veva več, kaj lahko še storiva,” je dejal s tesnobo v glasu. Razkril je tudi, da policija družino redno obvešča o vseh možnih scenarijih, ki vzbujajo nove in hude skrbi. “Govori se o vsem mogočem, policija vam bo dala informacije,” je zavrnil nadaljnje komentiranje primera.

Nekaj besed je s srbskim medijem spregovoril tudi Dankin stric po mamini strani. Izpostavil je, da policija z mamo Ivano opravlja zelo dolg informativni razgovor da je celotna družina zelo šokirana zaradi izginotja. “Popolnoma je uničena, jokala je, ponoči ne more spati,” je tudi komentiral počutje svoje sestre.

Nova nenavadna podrobnost

Sobotna iskalna akcija je znova trajala do poznega večera, a brez javnosti znanih odkritij. Policisti so starša deklice popoldan znova poklicali na policijsko postajo.

Mamo, ki je bila z deklico v času izginotja, so povabili na informativni razgovor že petič, tožilstvo pa je odredilo podrobno analizo njenega mobilnega telefona. Obnovili bodo tudi izbrisana sporočila in telefonske klice, je včeraj poročal Blic.

Izginula deklica, iskanje, srbija, danka
Foto: Pixsell/BOBO

Na policiji se je zglasil tudi oče deklice, a sta starša na policijo prišla ločeno, so o novi podrobnosti pisali srbski novinarji.

Čeprav se pojavljajo špekulacije, da sta starša povezana z izginotjem deklice, dejstvo, da ju vabijo na informativne pogovore, še ne nakazuje na to. Mama je deklico namreč zadnja videla, zato ima največ informacij. Številni razgovori staršev na policijski postaji in pregled mobilnih naprav sta standardna postopka, ki bosta odločila o tem, ali bosta starša še predmet nadaljnje preiskave, tudi poroča Blic.

Starša naj (zaenkrat) ne bi bila med osumljenimi, policija pa naj bi vsega skupaj opravila pogovore z okoli 50 osebami.

Spomnimo, deklica Danka Ilić je izginila v torek v Banjskem polju pri Boru. Po 27 urah je policija prekinila iskanje v okolici izginotja in se osredotočila na okolico družinske hiše. Policisti onemogočajo dostop do domovanja družine. Patruljni avtomobil je pred hišo ostal tudi v noči na nedeljo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje