Kaj je na drugi dan državniškega obiska v Avstriji počela Klakočar Zupančič

Slovenija 12. Jan 202317:06 4 komentarji
Urška Klakočar Župančič v Avstriji
Parlamentsdirektion/David Bohmann | Urška Klakočar Zupančič na odprtju prenovljene zgradbe parlamenta Republike Avstrije.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je na prvi dan dvodnevnega obiska v Avstriji sestala s tamkajšnjo predstavnico slovenske manjšine Susanne Weitlaner, kjer se je seznanila z aktualnimi vprašanji slovenske narodne skupnosti ter izzivi, s katerimi se soočajo zlasti pri skrbi za ohranjanje in uveljavljanje slovenskega jezika in kulture. Po srečanju je nato odpotovala v avstrijsko prestolnico, kjer se je danes udeležila slovesnosti ob odprtju prenovljenega poslopja avstrijskega parlamenta.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v sredo začela dvodnevni obisk pri naših severnih sosedih. Včeraj se je tako v Gradcu sestala s tamkajšnjo predstavnico slovenske manjšine Susanne Weitlaner na pogovoru pa je bil prisoten tudi častni konzul Republike Slovenije v Avstriji Peter Merkscha.

Preberite še: Predsednica državnega zbora na Dunaj s falconom: Naj vsi potujemo s kočijami?

Klakočar Zupančič se je na pogovoru seznanila z aktualnimi vprašanji slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Štajerskem ter z izzivi, s katerimi se soočajo zlasti pri skrbi za ohranjanje in uveljavljanje slovenskega jezika in kulture. “Predsednica Državnega zbora je pojasnila, da se bo v bilateralnih pogovorih z avstrijskimi sogovorniki zavzemala za dosledno zaščito slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Med konkretnimi pobudami je Weitleiner ponudila možnost za prihodnje sodelovanje pri določenih kulturnih projektih,” so sporočili iz državnega zbora.

Susanne Weitlaner je predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko, krovne organizacije za slovensko manjšino na avstrijskem Štajerskem. Slovenci v tej avstrijski zvezni deželi avtohtono prebivajo predvsem v Radgonskem kotu in na nekaj drugih območjih ob slovensko-avstrijski meji in imajo zagotovljene manjšinske pravice v 7. členu Avstrijske državne pogodbe. Na popisu prebivalstva leta 2001 se je za Slovence na tem območju po navedbah Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko izreklo 2200 ljudi.

Po končanem obisku v Gradcu, je Klakočar Župančič pot nadaljevala v prestolnico Dunaj, kjer se je udeležila tudi slovesnosti in sprejema ob odprtju prenovljenega poslopja avstrijskega parlamenta, na katero so bili vabljeni predsedniki parlamentov vseh sosednjih držav. Ob robu slovesnosti je imela neformalna srečanja s predstavniki več držav in tudi z avstrijskim predsednikom Alexandrom van der Bellnom. Odprtja prenovljene stavbe avstrijskega parlamenta se je udeležil tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

Urška Klakočar Župančič v Avstriji Urška Klakočar Župančič v Avstriji
Parlamentsdirektion/David Bohmann | Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič na odprtju prenovljene zgradbe parlamenta Republike Avstrije.
Urška Klakočar Župančič v Avstriji Urška Klakočar Župančič v Avstriji
Parlamentsdirektion/David Bohmann | Na odprtju prenovljene zgradbe parlamenta Republike Avstrije z gostiteljem Wolfgangom Sobotko.
Urška Klakočar Župančič v Avstriji Urška Klakočar Župančič v Avstriji
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Republiki Avstriji | Srečanje z veleposlanikom Republike Slovenije v Republiki Avstriji Aleksandrom Geržino (levo) in predsednikom Državnega sveta Markom Lotričem.

Prenova avstrijskega parlamenta trajala pet let

“Današnji dan bi moral biti izhodišče za novo obdobje parlamentarizma v Avstriji,” je na skupni slavnostni seji obeh domov parlamenta poudaril predsednik spodnjega doma Wolfgang Sobotka. Dodal je, da je parlament demokraciji, ki se je borila za svoje mesto v zgodovini in ni imela alternative, dal dom in identiteto. Označil ga je za srce demokracije. Pozval je še k medsebojnemu spoštovanju, pripravljenosti za sodelovanje in strpnosti. Predsednik zgornjega doma parlamenta Günter Kovacs je izpostavil duh povezanosti ter se zavzel za okrepitev zaupanja v oblasti in demokracijo.

Slovesnosti in sprejema ob odprtju prenovljenega poslopja avstrijskega parlamenta se je udeležil avstrijski državni vrh, pa tudi poslanci obeh domov avstrijskega parlamenta, evroposlanci ter številni gostje iz tujine, med njimi iz vseh evropskih držav razen Rusije in Belorusije. Slovesnost je potekala v dvorani zvezne skupščine, kjer bo čez dva tedna inavguracija avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna za nov predsedniški mandat.

420 milijonov evrov vredna prenova avstrijskega parlamenta je trajala pet let. V tem času so prenovili okoli 55.000 kvadratnih metrov površin v parlamentarnem poslopju, 740 oken in 600 zgodovinskih vrat ter 500 lestencev in drugih svetil. Uporabna površina se je povečala za približno 10.000 kvadratnih metrov. Med pomembnejšimi novostmi v prenovljeni parlamentarni zgradbi, sicer stari skoraj 150 let, je steklena kupola s premerom 28 metrov nad plenarno dvorano, ki ima po novem 250 namesto 200 sedežev. Na steni nad govornico in sedeži parlamentarnega predsedstva pa spet visi 650 kilogramov težek kovinski orel, ki so ga restavrirali v Gornji Avstriji. Plenarno dvorano bodo sicer slovesno odprli šele 31. januarja.

Na nekdaj temačnem podstrešju so uredili restavracijo za poslance in goste s strešno teraso, pot za obiskovalce ter več novih večnamenskih pisarn. Na notranjem dvorišču parlamenta so zgradili štiri nova stopnišča, ki povezujejo vsa nadstropja. Obnovili so tudi vodnjak boginje Atene pred parlamentom ter številne druge marmorne kipe na stavbi in okoli nje. Iz bakra, ki so ga ob prenovi sneli s strehe parlamenta, je avstrijska kovnica izdelala 200.000 kovancev z nominalno vrednostjo pet evrov, ki jih je bilo moč kupiti od oktobra lani. Prenovljena zgradba avstrijskega parlamenta bo v soboto in nedeljo odprta tudi za obiskovalce.

Predsednica državnega zbora je Avstrijo sicer obiskala že drugič letos. Že prvi dan v letu se je namreč na Dunaju sešla s predsednikom avstrijskega parlamentaSobotko, s katerim se je udeležila tudi novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov. Na novoletni obisk na Dunaj je potovala z vladnim letalom falcon, kar je zaradi zelo visokega ogljičnega odtisa za 760-kilometrsko pot v obe smeri v Sloveniji dvignilo veliko prahu. Na tokratni obisk v Avstriji se je Klakočar Zupančič odpravila z avtomobilom. Kot je pred dnevi pojasnila za medije, se je tako odločila, ker gre za dvodnevni obisk, ki vključuje obisk predstavnikov slovenske manjšine v Gradcu.

Preberite še: S falconom na Dunaj: na Twitterju burni odzivi, v koaliciji pa tišina

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje