Klakočar Zupančič je začela dvodnevni obisk pri naših severnih sosedih

Slovenija 11. Jan 202313:36 4 komentarji
PROFIMEDIA

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je začela dvodnevni obisk pri naših severnih sosedih. V Gradcu se bo najprej sestala s tamkajšnjo predstavnico slovenske manjšine, nato bo odpotovala v avstrijsko prestolnico, kjer se bo udeležila slovesnosti ob odprtju prenovljenega poslopja avstrijskega parlamenta.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je danes v Gradcu začela dvodnevni obisk v Avstriji. V metropoli avstrijske Štajerske ima na programu srečanje s tamkajšnjo predstavnico slovenske manjšine Susanne Weitlaner, v četrtek pa se bo na Dunaju udeležila slovesnosti ob odprtju prenovljenega poslopja avstrijskega parlamenta.

Preberite še: Predsednica državnega zbora na Dunaj s falconom: Naj vsi potujemo s kočijami?

Susanne Weitlaner je predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko, krovne organizacije za slovensko manjšino na avstrijskem Štajerskem. Slovenci v tej avstrijski zvezni deželi avtohtono prebivajo predvsem v Radgonskem kotu in na nekaj drugih območjih ob slovensko-avstrijski meji in imajo zagotovljene manjšinske pravice v 7. členu Avstrijske državne pogodbe. Na popisu prebivalstva leta 2001 se je za Slovence na tem območju po navedbah Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko izreklo 2200 ljudi.

Klakočar Zupančič, ki jo na obisku v Avstriji spremlja generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar, se bo po pogovorih v Gradcu odpravila v avstrijsko prestolnico, kjer bo prespala. Na Dunaju se bo na povabilo avstrijskega kolega Wolfganga Sobotke v četrtek udeležila slovesnosti in sprejema ob odprtju prenovljenega poslopja avstrijskega parlamenta.

420 milijonov evrov vredna prenova avstrijskega parlamenta je trajala več let, zaradi težav s podizvajalci, pandemije covida-19 in na koncu še zapletov z akustiko v plenarni dvorani pa se je zavlekla za dve leti. Med pomembnejšimi novostmi v prenovljeni parlamentarni zgradbi je steklena kupola nad plenarno dvorano, ki ima po novem 250 namesto 200 sedežev, na nekdaj temačnem podstrešju pa so uredili restavracijo za poslance in goste s strešno teraso, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednica državnega zbora bo Avstrijo obiskala že drugič letos. Že prvi dan v letu se je namreč na Dunaju sešla s predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko, s katerim se je udeležila tudi novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov. Na novoletni obisk na Dunaj je potovala z vladnim letalom falcon, kar je zaradi zelo visokega ogljičnega odtisa za 760-kilometrsko pot v obe smeri v Sloveniji dvignilo veliko prahu.

Preberite še: S falconom na Dunaj: na Twitterju burni odzivi, v koaliciji pa tišina

Na tokratni obisk v Avstriji se je Klakočar Zupančič odpravila z avtomobilom. Kot je pred dnevi pojasnila za medije, se je tako odločila, ker gre za dvodnevni obisk, ki vključuje obisk predstavnikov slovenske manjšine v Gradcu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje