Kaj o napovedani interpelaciji in menjavah v vladi pravijo v koaliciji?

N1 video 03. Okt 202313:53 > 17:18 8 komentarjev
Borut Sajovic
Denis Sadiković/N1

V SDS so napovedali, da bodo vložili interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Premier Robert Golob pa naj bi se lotil tudi rekonstrukcije vlade. Kaj o tem pravijo v koaliciji? Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic interpelacijo vidi kot možnost, da se javnosti in odločevalcem pojasni zadeve. Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec pa je ocenil, da je bila interpelacija po nedavnih razkritjih le še vprašanje časa.

Prvak opozicije in nekdanji premier Janez Janša je na družbenem omrežju X napovedal, da bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Ministrico bremenijo očitki o visokih stroških službene poti v New York in domnevni netransparentnosti pri razpisu za nevladne organizacije.

Premier Robert Golob pa se bo, kot kaže, lotil rekonstrukcije vlade. Po besedah naših virov naj bi se poslovila ministrica za kmetijstvo Irena Šinko ter minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Prav tako je treba v kratkem imenovati novega ministra za zdravje.

Poslanska skupina Svoboda se je seznanila s tem, da je kandidatka za novo zdravstveno ministrico Valentina Prevolnik Rupel. Po besedah vodje poslanske skupine Boruta Sajovica je Prevolnik Rupel poznavalka zdravstvenega sistema in financ. Poslanska skupina je informacijo sprejela z naklonjenostjo, sodeč po njeni predstavitvi pa ima kandidatka za ministrico podporo poslancev.

Sajovic: Ko sem ministrico zagovarjal na televiziji, nisem imel vseh informacij

Glede napovedane interpelacije ministrice Ajanović Hovnik je poudaril, da morajo predlagatelji interpelacije, da bi uspeli, zbrati 46 glasov. Po besedah vodje poslanske skupine se poslanci Svobode ukvarjajo predvsem s sanacijo po poplavah in državnim proračunom, ne pa s ministričino potjo v ZDA ali razpisom.

Ko bodo poslanci Svobode prejeli besedilo interpelacije, jo bodo prebrali in se nanjo odzvali, je dejal. Interpelacijo sicer Sajovic vidi kot možnost, da se javnosti in odločevalcem pojasni zadeve. “Ministrica ima vso pravico, da zadeve pojasni,” je poudaril. O očitkih ministrici Ajanović Hovnik se s koalicijskimi partnerji še niso pogovarjali, je rekel in dodal, da o tem niso govorili niti z ministrico.

Na vprašanje, ali danes manj odločno brani ministrico Ajanović Hovnik, pa je Sajovic odgovoril: “Ko sem nastopil v oddaji na POP TV, sem imel le del podatkov o službeni poti v ZDA. Vmes so na plan prišla nova dejstva – težave z razpisom. Vse to jemljemo resno in odgovorno. Slišati želimo odgovore, to se bo zgodilo v naslednjih dneh.” Dodal je: “Če ministrici ne bi zaupali, bi to povedal ta trenutek. Tako pa smo ministrico imenovali. Ko bomo pretehtali vsa dejstva, se bomo ustrezno odločili,” je odgovoril na vprašanje, ali še podpira ministrico.

Poslanska skupina Svoboda je danes govorila le o kandidatki za zdravstveno ministrico, ne pa o rekonstrukciji vlade. “O rekonstrukciji bodo govorili, tisti, ki jo predlagajo, to je naloga prvega med ministri,” je rekel.

“Poslanska skupina se ne opredeljuje toliko do posameznih imen kot do vsebin. Če imamo Slovenci težave z varno hrano – če grozdje prej pojemo, kot izvemo, da je bilo v njem nekaj, kar tja ne sodi – se nam zdi prav, da se to naslovi, da se sistem nadgradi in izboljša. Prav tako tudi poročila o poplavni sanaciji in razlogih jasno sporočajo, da imamo  v tej državi na področju urejanja voda že desetletja in desetletja izzive, ki jih je treba ustrezno nasloviti.”

Vatovec: Če so očitki resnični, lahko pričakujemo ministričin odstop

“Interpelacija je bila vprašanje časa. Po razkritjih prejšnji teden je bilo jasno, da se bo to zgodilo,” se je na napoved SDS odzval vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec. Dodal je, da je to popolnoma razumljiva poteza opoziciji. Kar se tiče razlogov, zaradi katerih je interpelacija spisana, pa v Levici od pristojnih pričakujejo, da bodo to nemudoma preiskali, v tem času pa ima ministrica priložnost, da stvari razloži. “Če bodo izsledki preiskav nedvoumni, lahko pričakujemo ministričin odstop.”

Glede pogajanj s sindikati, je Vatovec rekel, da jih vodi minister za javno upravo. “Gre za kolektivna pogajalska izhodišča, ki jih postavlja vlada. Upam, da sprememba na tem področju ne bo vplivala na pogajanja z javnim sektorjem. Mislim, da je to ena ključnih zavez, ki smo jih dali.”

Na vprašanje o morebitni rekonstrukciji vlade, je odgovoril, da so to danes izvedeli od medijev. Ocenil je, da vsi trije ministri iz vrst Levice delajo odlično.

Glede potrditve, da je kandidatka za zdravstveno ministrico Prevolnik Rupel, pa je Vatovec odgovoril, da se je o imenu sušljalo že dolgo. Poudaril je, da je za Levico ključno, da bo ministrica za zdravstvo branila javni zdravstveni sistem.

SD: Zdravstvo mora ostati ena temeljnih prioritet vladne koalicije

Zdravstvo mora ostati ena temeljnih prioritet vladne koalicije, so v SD zapisali v odzivu na najavo kandidatke za zdravstveno ministrico. V SD današnje posredovanje predloga v DZ vidijo najprej kot nujnost, da se še odločneje kot doslej začnejo reševati nakopičeni problemi v zdravstvu. Izpostavili so dolge čakalne vrste in s tem nedostopnost do hitre obravnave v javni zdravstveni mreži.

V SD se medtem za zdaj niso odzvali na interpelacijo ministrice za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, ki jo je danes vložila opozicijska SDS.

Na ministrstvu za javno upravo se bodo na napovedano interpelacijo SDS zoper Ajanović Hovnik odzvali, ko bodo interpelacijo tudi prejeli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje