“Na nasilje nas je opozoril gospod, ki je posnetek videl na družbenem omrežju”

Slovenija 11. Jan 202410:50 > 12:27

V Domu starejših občanov Grosuplje je v sredo enega od oskrbovancev med obiskom udarila njegova sorodnica in dejanje prenašala na družbenem omrežju. Direktorica DSO Grosuplje Metka Velepec Šajn je na novinarski konferenci povedala, da jih je o incidentu obvestil moški, ki je posnetek nasilja videl na družbenem omrežju. Napadenemu stanovalcu so ponudili zdravstveno oskrbo in psihosocialno pomoč, moški pa ni poškodovan in se počuti dobro. "To je prvi primer v našem domu. Prepričani smo, da obiskovalci v našo hišo prihajajo z dobrimi nameni," je še dejala direktorica. Na ministrstvu za solidarno prihodnost so pohvalili odziv grosupeljskega doma in opozorili, da so prav starejši ena najranljivejših skupin.

V sredo so v Domu starejših občanov Grosuplje zaznali nasilni incident. Kot smo poročali, je sorodnica enega od stanovalcev v času obiskov vstopila v njegovo sobo in ga udarila. Dogajanje je predvajala na enem od družbenih omrežij. Po informacijah N1 je šlo za nečakinjo, ki je napadla svojega strica.

“V domu smo ob dogodku pretreseni in ga obsojamo. Imamo ničelno toleranco do nasilja, kar vedo tudi naši zaposleni, ki so ob dogodku takoj ukrepali,” je na novinarski konferenci dejala direktorica grosupeljskega doma starejših Metka Velepec Šajn. O nasilnem vedenju obiskovalke jih je obvestil gospod, ki je na družbenem omrežju opazil njen posnetek.

Po besedah direktorice so jo zaposleni takoj po zaznavi dogodka poklicali, prav tako tudi vodjo zdravstvene enote in policijo. Skupaj so izvedli vse potrebne ukrepe za zaščito stanovalca, še isti večer pa so mu na razpolago dali vso potrebno zdravstveno oskrbo in psihosocialno pomoč. Direktorica je zatrdila, da napadeni stanovalec resnih poškodb ni utrpel in se dobro počuti.

“To je prvi primer v našem domu. Prepričani smo, da obiskovalci v našo hišo prihajajo z dobrimi nameni. Ker imamo s svojci in obiskovalci dobre izkušnje, ocenjujemo, da gre za osamljen primer,” je še dejala Velepec Šajn.

Odziv osebja DSO Grosuplje so že v sredo pohvalili na ministrstvu za solidarno prihodnost, kjer nasilje obsojajo. Državni sekretar Luka Omladič, ki je pristojen za področje dolgotrajne oskrbe, je zatrdil, da je ministrstvo takoj po obvestilu o nasilju stopilo v stik z vodstvom DSO Grosuplje in preverilo njihov odziv. Zanimalo jih je predvsem, kako se je nasilje zgodilo, ali je bila žrtev ustrezno zaščitena in kako se je osebje odzvalo. Po Omladičevih besedah so se v domu odzvali primerno.

Državni sekretar sicer meni, da so domovi na splošno varno okolje. Kot je poudaril, so to redki primeri, ki pa jih kljub temu ne smemo spregledati. “Cilje je, da nasilja ni in da ga popolnoma preprečimo,” je dejal in še enkrat izpostavil, da so prav starejši ena najranljivejših skupin.

Omladič je spomnil tudi na ustanovitev posvetovalne skupine, ki je decembra končala poročilo o pregledu vseh protokolov v primerih nasilja nad starejšimi v DSO in bo predlagala možne izboljšave. Po njegovih besedah bodo na ministrstvu letos na temo preprečevanja nasilja nad starejšimi izvedli kampanjo medijskega obveščanja.

Že lani jeseni je slovensko javnost pretresel primer nasilja v enem od socialnovarstvenih zavodov na Dolenjskem, ko je mladoletna dijakinja med opravljanjem počitniškega dela izvajala telesno nasilje nad varovanci, posnetke pa nato objavila. Socialna inšpekcija še ni končala nadzora v tem primeru. Doma, v različnih ustanovah ali pa prek družbenega sistema nasilje doživlja vsaj 60.000 starejših prebivalcev Slovenije.