Znane podrobnosti nasilja v domu za starejše: incident je predvajala na spletu

Slovenija 11. Jan 202409:45 4 komentarji
DSO Grosuplje
Foto: Občina Grosuplje

Ministrstvo za solidarno prihodnost je sporočilo, da se je nasilje nad starejšim varovancem doma, o katerem so javnost obvestili v sredo, dogajalo v Domu starejših občanov Grosuplje. Vodstvo doma je na spletni strani pojasnilo okoliščine nasilja, ki ga je nad enim od stanovalcev izvajala njegova sorodnica.

Znanih je več podrobnosti o nasilju v enem od domov starejših, o katerem smo poročali včeraj. Kot so sporočili z ministrstva za solidarno prihodnost, se je nov primer nasilja nad starejšimi zgodil v Domu starejših občanov Grosuplje.

Vodstvo doma je na spletni strani zapisalo, da je nasilni dogodek zaznalo v sredo popoldne. Kot je pojasnilo, je sorodnica enega od stanovalcev v času obiskov vstopila v njegovo sobo in ga udarila. Dogajanje je predvajala na enem od družbenih omrežij. Po informacijah N1 je šlo za nečakinjo, ki je napadla svojega strica. Moški po informacijah ministrstva ni utrpel hujših poškodb, takoj so ga pregledali tudi zdravniki.

“Naši sodelavci so o tem takoj obvestili vodstvo doma in policijo,” so zatrdili v grosupeljskem domu starejših. Po njihovih besedah je policija ob prisotnosti vodstva doma opravila postopek, nasilna obiskovalka pa je morala prostore zapustiti. Z napadenim moškim sta se pogovorili tudi direktorica in socialna delavka, negovalke pa spremljajo njegovo počutje. O dogodku smo obvestili svojce stanovalca in se pogovorili z zaposlenimi in stanovalci, so zatrdili v domu.

“Do stanovalcev imamo spoštljiv odnos. Enako pričakujemo od njihovih sorodnikov”

“Nad dogodkom smo pretreseni in obsojamo nasilje, ki se je zgodilo. V domu imamo do nasilja ničelno toleranco, naši sodelavci pa imajo do stanovalcev spoštljiv odnos. Enako pričakujemo tudi od svojcev in sorodnikov naših stanovalcev,” so sklenili v DSO Grosuplje.

Z ministrstva za solidarno prihodnost so že v sredo sporočili, da so njihove pristojne službe in kabinet ministra nemudoma stopili v stik z vodstvom doma starejših in ugotovili, da je to že ustrezno ukrepalo. Ob tem so poudarili, da zastopajo ničelno toleranco do nasilja nad starejšimi, zato so že poleti ustanovili delovno skupino za preprečevanje nasilja nad starejšimi. Ta po njihovih besedah združuje strokovnjake z vseh ključnih področij ter predstavnike civilnodružbenih organizacij.

O nasilju v domu starejših sta pred kamerami spregovorila tudi direktorica DSO Grosuplje Metka Velepec Šajn in državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič. Več tukaj.

Že lani jeseni je slovensko javnost pretresel primer nasilja v enem od socialnovarstvenih zavodov na Dolenjskem, ko je mladoletna dijakinja med opravljanjem počitniškega dela izvajala telesno nasilje nad varovanci, posnetke pa nato objavila. Socialna inšpekcija še ni končala nadzora v tem primeru. Doma, v različnih ustanovah ali pa prek družbenega sistema nasilje doživlja vsaj 60.000 starejših prebivalcev Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje