Nov primer nasilja v domu starejših

Slovenija 10. Jan 202417:04 5 komentarjev
starostnik
Foto: PROFIMEDIA

V enem od socialnovarstvenih zavodov se je znova zgodil primer nasilja nad starejšo osebo. Po neuradnih informacijah N1 naj bi nasilje nad stanovalcem v domu izvajal eden od njegovih družinskih članov.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je prejelo obvestilo o primeru nasilja nad starejšim v enem izmed domov. Po neuradnih informacijah N1 naj bi nasilje nad stanovalcem v domu izvajal eden od njegovih družinskih članov.

Pristojne službe ministrstva in kabinet ministra so nemudoma stopili v stik z vodstvom zavoda in ugotovili, da je to že ustrezno ukrepalo. Primer so takoj predali pristojnim državnim organom in poskrbeli za zaščito žrtve. Na ministrstvu so dodali, da je žrtev nasilnega dejanja brez hujših poškodb in je v dobrem stanju. Pregledal jo je tudi zdravnik.

Na ministrstvu so ob dogodku tudi poudarili, da zastopajo ničelno toleranco do nasilja nad starejšimi. Zato so v skladu z zakonskimi pristojnostmi že v poletnih mesecih ustanovili delovno skupino za preprečevanje nasilja nad starejšimi, ki v svojih vrstah združuje strokovnjakinje in strokovnjake z vseh ključnih področij ter predstavnice in predstavnike civilnodružbenih organizacij in ki s prvim poglavjem svojega dela zaključuje v teh dneh.

Že lani jeseni je slovensko javnost pretresel primer nasilja v enem izmed socialnovarstvenih zavodov na Dolenjskem, ko je mladoletna dijakinja med opravljanjem počitniškega dela izvajala telesno nasilje nad varovanci, posnetke pa nato objavila. Socialna inšpekcija še ni končala nadzora v tem primeru.

Doma, v različnih ustanovah ali pa preko družbenega sistema nasilje doživlja vsaj 60.000 starejših prebivalcev Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje