Kaj se zgodi, če v Sloveniji pokličete številko 911?

Slovenija 02. Mar 202409:50 2 komentarja
911
Foto: PROFIMEDIA

Kaj se zgodi, če v Sloveniji, ko potrebujete medicinsko pomoč, gasilce ali policijo, namesto številke 112 ali 113 pokličete številko 911, ki jo za klic v sili uporabljajo v ZDA? 

Na številko 112 lahko kadarkoli pokličete v katerikoli državi Evropske unije. To je številka za klic v sili, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo. Nanjo lahko pokličete s stacionarnega ali mobilnega telefona, pošljete kratko sporočilo (SMS) ali posredujete besedilni klic prek sistema WAP 112.

Medtem ko imamo v državah Evropske unije za klice v sili številko 112, v ZDA za ta namen uporabljajo številko 911. Kaj pa se zgodi, če nekdo v Sloveniji v paniki namesto številke 112 pokliče številko 911?

“Klic na številko 911 iz mobilnega telefona bo posredovan na pristojni regijski center za obveščanje, s stacionarnega telefona pa klic na 911 ni mogoč, zato telefon javi neobstoječo številko,” odgovarjajo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Prepričanje, ki ga občasno delijo uporabniki družbenih omrežij, da gre za preusmeritev zaradi popularizacije številke 911 v ameriških filmih in serijah, je zmoten.

“Mobilni telefoni pri klicu na 911 izvedejo enak postopek kot pri klicu na številko 112, zato ker obe številki razumejo kot številki za klic v sili. Ne gre za preusmerjanje klicev s številke 911 na 112, temveč za standardni način delovanja mobilnih telefonov pri klicih v sili,” so na naše poizvedovanje še zapisali na upravi za zaščito in reševanje.

Dodali so, da podatka o tem, koliko ljudi namesto 112 pokliče 911, nimajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje