Za odpravo posledic majskih neurij 7,9 milijona evrov

Slovenija 07. Sep 202317:25 0 komentarjev
Sanacija zemljine v Šentilju
Sanacija zemljine v Šentilju po majskih poplavah. (Foto; N1)

Vlada je danes sprejela dva predhodna programa odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi neurij s poplavami, ki so državo prizadela med 6. in 7. ter med 14. in 23. majem. Po programih bodo iz proračunske rezerve državnega proračuna za odpravo posledic teh neurij namenili 9,73 milijona evrov, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Predplačilo sredstev se dodeli lokalnim skupnostim oz. drugim neposrednim proračunskim uporabnikom na podlagi predhodnega programa odprave posledic nesreče največ do višine 40 odstotkov predhodne ocene neposredne škode na stvareh, ki jo pripravi ministrstvo, pristojno za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, so pojasnili na ministrstvu za naravne vire in prostor.

Predhodni program odprave posledic nesreče, ki ga je potrdila komisija za odpravo posledic naravnih nesreč, vsebuje predhodno oceno neposredne škode pri posameznem upravičencu, predlog višine dodelitve sredstev posameznemu upravičencu ter predlog nujnih ukrepov pri odpravi posledic nesreče. Ta program bo postal sestavni del programa odprave posledic nesreče.

Na podlagi zakona o odpravi posledic naravnih nesreč se lahko za preprečitev povečanja že nastale škode in zavarovanje življenj in premoženja prebivalstva odloči o dodelitvi predplačila sredstev za odpravo posledic naravnih nesreč lokalnim skupnostim oziroma dodelitvi sredstev drugim neposrednim proračunskim uporabnikom na podlagi predhodnega programa odprave posledic nesreče, so dodali.

Neurja z vetrom in točo so maja največ težav povzročila na širšem območju Maribora, v Podravju in Pomurju. Vlada je 25. maja občinam, prizadetim v teh poplavah in plazovih, zagotovila 1,7 milijona evrov za intervencijske stroške.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!