Kako do nepremičnine: za državljane Ukrajine, Moldavije in BiH velja vzajemnost

Slovenija 31. Jan 202318:33 0 komentarjev
nepremičnine
Aljaž Uršej/N1

Za državljane Ukrajine, Moldavije ter Bosne in Hercegovine (BiH) pri pridobivanju nepremičnine v Sloveniji velja vzajemnost.

Postopki za ugotavljanje vzajemnosti v primerih, ko želijo tujci pridobiti lastninsko pravico na nepremičninah v Sloveniji, od lani veljajo tudi za državljane BiH, Ukrajine in Moldavije. Te so namreč pridobile status države kandidatke za vstop v EU, odtlej pa imajo njihovi državljani to pravico, če obstaja vzajemnost.

Lastninsko pravico na nepremičninah v Sloveniji lahko ti tuji državljani pridobijo na podlagi pravnega posla, dedovanja ali odločbe državnega organa, postopek ugotavljanja vzajemnosti pa lahko sprožijo pri ministrstvu za pravosodje, so zapisali na tem ministrstvu in dodali, da na svoji spletni strani vodijo evidenco o obstoju vzajemnosti po posameznih državah.

Vzajemnost obstaja, če lahko državljan Slovenije ali pravna oseba iz Slovenije pridobi pravico do lastnih nepremičnin v državi tuje osebe pod enakimi ali podobnimi pogoji, kot so tisti, pod katerimi lahko tuje osebe pridobijo pravico do lastne nepremičnine v Sloveniji. Pogoj za vzajemnost je tudi to, da zahteve za slovenskega državljana ali pravno osebo, ki izpolnjujejo pogoje, niso zahtevnejše od tistih, ki v Sloveniji veljajo za tujce, so pojasnili.

Lani je EU priznala status države kandidatke za članstvo v EU trem novim državam. Ukrajina in Moldavija sta to postali junija, BiH pa sredi decembra. Državljani in pravne osebe držav kandidatk za članstvo v EU za pridobitev lastninske pravice na nepremičninah potrebujejo pozitivno odločbo o ugotovitvi vzajemnosti, so danes spomnili na ministrstvu za pravosodje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!