Kako je Stevanović vedel za načrt policije? “Obvestil me je vir iz policije”

N1 video 13. Okt 202116:26 > 14. Okt 2021 11:43 7 komentarjev

Vodja stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki se je danes znova udeležil protestov, je za N1 dejal, da ga je policija med protesti prejšnji teden želela "spektakularno aretirati na samem kraju". In kako je Stevanović to vedel? Trdi, da mu je informacijo zaupal vir pri policiji.

V Ljubljani je že petič zapored potekal shod tistih, ki nasprotujejo ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa in zahtevajo odstop vlade. Protestnega shoda se je udeležil tudi vodja stranke Resni.ca Zoran Stevanović. V krajšem pogovoru za N1 je dejal, da se je po svojem govoru na torkovih protestih prejšnji teden umaknil v nakupovalno središče Aleja, ker je vedel – tako Stevanović – da ga bo policija želela pridržati. Te informacije naj bi mu razkril vir iz policije.

“Policija me je hotela spektakularno aretirati tukaj na samem kraju. Vedel sem, da bi to sprožilo velik revolt in negativen odziv javnosti, in tega policiji nikdar ne bom dovolil, da to stori in da sprovocira takšen incident,” je pojasnil Stevanović in dejal, da je bil to tudi razlog, da se je umaknil s kraja dogodka.

“Zato sem se takoj odmaknil v Šiško in poklical ekipo, ji razložil, da se moram predati, ker policija želi zoper mene odrediti pridržanje. Nisem želel, da se to zgodi doma. Da mi natikajo lisice pred otroki … Zato sem šel sam na policijsko postajo, kjer so mi seveda odvzeli prostost,” je pojasnil Stevanović za N1. Za pojasnila smo se obrnili tudi na policijo. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Kdo so posamezniki, ki ustvarjajo izgrede s policijo?

Prejšnji torkovi protesti so se proti večeru stopnjevali v izgrede. Potem ko je policija protest razpustila, so se protestniki na poziv reperja Zlata Čordića – Zlatka odpravili na pohod po središču Ljubljane. Policija pa je zato aktivirala vodni top in solzivec.

Stevanović je ob tem na današnjem protestu za N1 pojasnil, da nikdar ni vabil na sprehod po ulicah. “Resnica je povsem drugačna. Ko sem zaključil svoj govor, bi se moralo zvrstiti še do pet drugih govorcev. Izkoriščena je bila moja odsotnost, mikrofon je bil prevzet in ljudje so bili povabljeni na ulice,” je povedal. Vodja stranke Resni.ca je ob tem poudaril, da so mu grozili. “Glede na to, da sem bil pod neprestano grožnjo, da bom, če gredo ljudje na ulice, pridržan, deluje vse to kot namerno sprovocirano. V vsakem primeru nikdar nisem pozval na ulice v tem smislu, da bi zasedli ulice,” je še dodal.

Zoran Stevanović
Borut Živulovič /BOBO

Na vprašanje, kaj so v preteklih tednih storili za to, da se ne bi dogajali prizori, ki so se pretekli teden zvrstili v središču Ljubljane, je Stevanović povedal, da so neprestano pozivali k mirnim protestom, upoštevanju odredb policistov, korektnosti in dostojnega vedenja do policistov. Po njegovih besedah so na to opozarjali tako pred protesti, med njimi in po njih.

Izgredniške skupine kot praksa v tranzicijskih državah

Dejstvo ostaja, da je na protestih pogostokrat prisotno nasilje nad policisti in novinarji. “Na prvem protestu so bile definitivno nastavljene izgredniške skupine, ki so ta protest ustvarile. To je praksa v tranzicijskih državah in to ni nekaj novega. Pridejo ljudje, ki improvizirajo spopad s policijo, zato da bi uprizorili negativen odziv javnosti do samega protesta,” je povedal Stevanović. Dodal je, da na drugem protestu ni bilo nobenih kršitev.

“Na tretjem protestu na Celovški cesti pa policija ni bila potrebna, saj se pravzaprav nič takega ni zgodilo. Na četrtem je šlo za represijo policije. Na zadnjem protestu je velik nosilec odgovornosti za incidente policija,” je ocenil. Kdo so po njegovem mnenju posamezniki, ki so se želeli spopasti s policijo? “Za prvi protest vam lahko povem, da so me obvestili, da iz Tivolija prihajajo neke skupine ekstremistov, ki želijo uprizoriti spopad s policijo,” je Stevanović povedal za N1.

Na vprašanje, kje je zadnjič “obtičalo 30 avtobusov s protestniki,” ki jih na protestu ni bilo, je Stevanović dejal, da je govornica, ki je nastopala pred njim, to omenila, sam pa je ta podatek tudi povzel.

“Na Facebooku sem prejel mnogo sporočil, da se ceste zapirajo in da ogromno število avtobusov ne more priti do Trga republike, zato sem policijo pozval, naj sprosti avtocesto,” je dejal Stevanović. Na policiji so sicer informacije, ki jih je prejšnji torek na protestih izrekla ena od govork, zanikali. Ta je namreč povedala, da je bilo na poti v prestolnico približno 30 avtobusov s protestniki, ki pa zaradi oviranja policije ne morejo v Ljubljano. Na policiji so za N1 zanikali, da bi informacije protestnikov držale.

V četrtek zvečer so ga iz priprtja izpustili

#related-news_0

Spomnimo, da je policija Stevanoviću očitala kaznivo dejanje hujskanja k uporu. Kot je za N1 potrdil njegov odvetnik David Gradišek, v hišnih preiskavah, ki so sledile v naslednjih dneh, pa so iskali dokaze za podkrepitev teh obtožb. V četrtek zvečer je bil Stevanović iz priprtja izpuščen.

Kot smo poročali, izpustitev iz pridržanja ne pomeni nujno, da je policijske preiskave konec. Pomeni pa, da v četrtek razlogov za uvedbo nadaljnje preiskave in pripor ni bilo, zato tega tožilka niti ni predlagala. V preiskavo so bili vključeni kranjski kriminalisti, kriminalisti Uprave kriminalistične policije in preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so v sredo tudi prevzeli vodenje preiskave.

Zoran Stevanović je bil pred leti zaposlen na policiji, ki jo je – kot pravi – zapustil po lastni odločitvi. Po poročanju Večera je bil iz vrst policije dvakrat odpuščen in enkrat disciplinsko premeščen. Premestili naj bi ga po streljanju v Ljubljani. Prvič naj bi ga odpustili zaradi nameščene prometne nesreče, pa so ga v policiji vzeli nazaj v svoje vrste. Drugič naj bi ga odpustili zaradi kršitev javnega reda in miru, a naj bi se na sodišču po poročanju Večera pogodili. Policijske vrste naj bi dokončno zapustil leta 2008 ali 2009.

Več o dogajanju na protestih:

>>> POLICIJA UBRALA BISTVENO DRUGAČEN PRISTOP
>>> PRIJELI TUDI PROTESTNIKA Z JEKLENKAMI
>>> NA PROTESTIH TUDI MOTORISTI

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje