Zoran Stevanović pridržan

Slovenija 05. Okt 202119:02 > 06. Okt 2021 08:49 16 komentarjev
Zoran Stevanović
N1

Po popoldanskem govoru na Trgu republike se Zoran Stevanović, ki je tudi danes pozival na proteste, pred kamere ni več postavil. Njegova stranka Resnica je okrog 22. ure sporočila, da je Stevanović "priprt". Po informacijah N1 ga je policija prijela po 21. uri in po zaslišanju tudi pridržala, verjetno zaradi suma kaznivega dejanja ščuvanja k uporu. Kot smo neuradno izvedeli, ga niso prijeli na prizorišču protestov, kjer ga, kot smo poročali, v vmesnem času ni bilo videti.

Zoran Stevanović, vodja politične stranke Resni.ca in eden od pobudnikov današnjih protestov, je imel danes popoldne govor na Trgu republike.

A po tem, ko se je množica protestnikov na poziv reperja Zlatka začela premikati s trga proti središču mesta in jih je policija začela pozivati, da se razidejo, ga v množici protestnikov nismo več videli. Zlatka je policija pridržala, protestniki pa so med premikanjem po Ljubljani večkrat prišli navzkriž s policijo. Protesti in kasneje izgredi so potekali vse do 21.30 ure.

Popoldne smo Stevanovića večkrat poskušali priklicati na mobilni telefon, a se ni oglasil. Tudi na SMS sporočilo (še) ni odgovoril.

Ni priprt, je pa pridržan

Okrog 19. ure smo objavili, da Stevanović po informacijah N1 danes ni bil med pridržanimi. A malo pred 22. uro so iz stranke Resni.ca poslali sporočilo, da naj bi ga priprli na policijski postaji Ljubljana Moste.

Po naših informacijah ga je po 21. uri prijela policija sektorja kriminalistične policije. Kje se je zadrževal v vmesnem času in kje točno so ga prijeli, ni znano. Neuradno se to ni zgodilo na lokaciji protestov.

Policija ga je zaslišala in nato tudi pridržala. Česa ga sumijo, uradno ni znano. Pri tem poudarimo, da pridržanje ni enako priprtju, ki ga omenja stranka. Pridržanje odredi policija in lahko traja največ 48 ur. V tem času lahko preiskovalni sodnik odredi pripor, za kar pa moja obstajati priporni razlog (begosumnost, ponovitvena nevarnost in/ali nevarnost uničenja dokazov).

Neuradno policija Stevanovića sumi ščuvanja k uporu. Po informacijah N1 je pridržan tako zaradi današnjega dogajanja kot tudi zaradi sodelovanja pri organizaciji protesta sredi septembra, ki so se sprevrgli v nasilne izgrede.

Več o dogajanju:
>>> SREDIŠČE PRESTOLNICE V OBLAKU DIMA IN SOLZIVCA
>>> IZGREDNIKI POSKUŠALI VDRETI V REDAKCIJO N1
>>> POLICIJA PRIDRŽALA REPERJA ZLATKA
>>> VODNI TOP ŠKROPIL VODO IN SOLZIVEC
>>> TRENUTKI, KO SO STVARI DOKONČNO UŠLE IZPOD NADZORA

Zanika organizacijo protestov

Stranka Resni.ca je sicer na spletnem omrežju Facebook objavila, da je po Stevanovićevem govoru “mikrofon samoinciativno prevzel posameznik in pozval ljudi na ulico, kjer pa je policija hitro izkoristila jezo in stisko nekaj posameznikov, pri čemer je prišlo do izgredov”.

V stranki so zapisali, da se od dogajanja odločno distancirajo. Ob tem so se vprašali: “Komu na protestu je v interesu, da se mora zdaj Zoran zagovarjati na policiji.”

Stevanović že ves čas zanika, da bi bil organizator protestov, trdi, da je to ljudstvo. Policija pa ga že od prvih protestov obravnava v tej vlogi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje