Policija na protestih tokrat izbrala bistveno drugačen pristop

N1 video 13. Okt 202114:55 > 14. Okt 2021 15:29 7 komentarjev
Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO

Že petič je v središču Ljubljane potekal protest tistih, ki nasprotujejo ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa in zahtevajo odstop vlade. Tokrat je protestni shod minil mirneje kot prejšnji teden, ko je bilo središče Ljubljane v oblaku solzivca – danes so se pojavljale posamezne provokacije, a večjih izgredov ni bilo. Policija je na današnjem protestu ravnala bistveno drugače kot zadnjič.

Sredin protest tistih, ki nasprotujejo ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa in zahtevajo odstop vlade, je minil mirneje kot prejšnji teden. Zbrala se je množica protestnikov – po prvih informacijah policije jih je bilo okrog dva tisoč – ki se je s Trga republike hitro odpravila po ljubljanskih ulicah. Trg republike je bil namreč ponovno ograjen, shod pa je – ker ponovno ni bil uradno prijavljen – varovala policija.

Protestniki so iz centra Ljubljane stopili na Bleiweisovo cesto, na njenem križišču z Gosposvetsko in Celovško cesto pa preživeli večji del protesta. Tam so jih namreč pričakali policijski kordon in policisti na konjih, ki so omejili njihovo gibanje na vse strani. Večje skupine protestnikov so dlje časa sedele na cesti in mirno protestirale, medtem ko je bil vanje usmerjen vodni top, ki pa danes navsezadnje ni bil uporabljen.

Prav tako policija ni množično uporabila solzivca na način, kot ga je prejšnji teden. Policijski kordon je protestnike premaknil nazaj proti središču prestolnice, ko so se podali proti Tržaški cesti, kjer jih je ponovno pričakal kordon policistov in jim omejil gibanje v tisto smer. Zatem so protestirali po ulicah ob Ljubljanici in se navsezadnje vrnili na Trg republike.

Shod so mirno zaključili tam, kjer so ga začeli. Kot smo poročali, je policija med shodom pridržala več oseb, po besedah policije predvsem zaradi kršenja javnega reda in miru. Kot so po protestu sporočili s PU Ljubljana, so pri varovanju sodelovale različne policijske enote tako z območja Ljubljane kot drugih policijskih uprav, posebna enota policije, konjenica, policisti vodniki službenih psov in  letalska policijska enota.

Več o dogajanju na protestih:
>>> NA PROTESTIH TUDI MOTORISTI
>>> PRIJELI TUDI PROTESTNIKA Z JEKLENKAMI
>>> KAKO JE STEVANOVIĆ VEDEL ZA NAČRT POLICIJE? “OBVESTIL ME JE VIR”

Kako smo spremljali protest?

20.00: Trg republike je zaprt in izpraznjen, policija s trga umika tudi novinarje in snemalce. “Vsaj kar se trga tiče, je dogajanje tukaj zaključeno,” je komentiral novinar N1 na terenu Miha Orešnik. Policija še legitimira posamezne protestnike, nekaj manjših skupin je glasno vztrajalo pri ponovnem sprehodu po ulicah, sicer pa protestniki odhajajo. Promet je ponovno stekel po Slovenski cesti. Kot kaže se protest zaključuje.

19.40: Protestnikov na Trgu republike je veliko manj. Policija legitimira nekatere protestnike. Na Slovenski cesti je sicer še vedno precej policistov, tam je v pripravljenosti tudi vodni top, s katerim danes policija že nekajkrat ni posredovala, čeprav je bil večkrat v pripravljenosti. V določenem trenutku je na robove Trga republike steklo večje število pripadnikov posebnih plicijskih enot. Kot so izvedeli novinarji N1 na terenu, je eden od protestnikov med legitimiranjem policistov poskusil pobegniti.

19.28: Na Trgu republike je glasno, a mirno. Slišijo se troblje, piščalke, vzkliki, več protestnikov je opremljenih tudi z megafoni. Nad območjem protesta še vedno kroži policijski helikopter.

Trg republike
N1

19.20: Glavnina protestnikov je nazaj na Trgu republike. Nekaj protestnikov je govorilo po mikrofonu, čeprav ozvočenja na začetku protesta na Trgu republike ni bilo. Protestnikov je sicer vidno manj, kot jih je bilo ob začetku protestnega shoda.

19.07: Po sprehodu ob Ljubljanici so se protestniki po Čopovi ulici ponovno premaknili na Slovensko cesto. Ponovno vzklikajo: “Lopovi, lopovi!”. Po informacijah N1 je policija vodni top prepeljala pred sedež vlade. Na križišču med Slovensko cesto in Šubičevo ulico je protestnike ponovno pričakal policijski kordon, ki jim omejuje dostop do Kongresnega trga. Tako so se ustavili na enakem mestu, kjer je bil na protestu prejšnji teden prvič uporabljen vodni top s solzivcem. Policija množico preusmerja nazaj na Trg republike, kjer se je protest začel.

19.00: Protestniki so s Slovenske ceste zavili po Rimski proti Ljubljanici. V tem trenutku že korakajo po Šuštarskem mostu, medtem ko so nekateri ponovno na Trgu republike. Glavnina vzklika: “Vsi na ulice!”. Izpred državnega zbora se je proti glavnini protestnikov odpravila skupina policistov posebnih enot. Protest trenutno poteka že štiri ure.

18.50: Protestnike je na križišču med Aškerčevo cesto in Barjansko cesto ponovno preusmerila na Slovensko cesto. Protestniki so prižgali in vrgli nekaj bakel. Danes policija protestnike obvladuje z bistveno več potrpežljivosti, solzivca razen v nekaj posamičnih primerih množično še niso uporabili, prav tako še niso uporabili vodnega topa. Na vprašanje, zakaj ta razlika, so nam na PU Ljubljana odgovorili, da se je tako “glede na okoliščine odločilo vodstvo PU Ljubljana”. Ukrepanje policije so sicer tudi prejšnji teden koordinirali oni in ne generalna policijska uprava. Dodajajo, da so bile “okoliščine protesta prejšnji teden drugačne kot danes” in temu gre pripisati razliko v ravnanju policije. Kako točno so okoliščine drugačne, za zdaj ne pojasnjujejo. Vemo, da je prejšnji teden v središču Ljubljane veljala omejitev gibanja, vendar, ali je to razlog za drugačno ravnanje, za zdaj ni uradno znano.

krizisce-barjanska
N1

18.45: Na Policijski upravi Ljubljana so za N1 potrdili, da so danes pridržali več oseb, tega, koliko so jih pridržali, še niso sporočili. Prav tako policija do tega trenutka nima podatka, da bi bil na današnjem protestu kdo poškodovan. Protestniki se sicer pomikajo po Aškerčevi cesti, nekaj jih je tudi ponovno na Trgu republike.

18.40: Protestniki se ponovno premikajo proti centru, po tem ko je policija blokirala dostop do Tržaške ceste. Med njimi je še vedno prvak stranke Resnica Zoran Stevanović, potem ko je protest prejšnji teden hitro zapustil. Protestniki vzklikajo: “Ulice so naše!”. Pomikajo se proti Filozofski fakulteti. Nekaj protestnikov je udarjalo po mestnem avtobusu.

18.35: Glavnina protestnikov hodi proti Tržaški cesti ali pa je že na njej. Tja so se odpravili že na protestu prejšnji teden. Na začetku Tržaške ceste je policija vzpostavila nov policijski kordon, kjer ustavljajo promet in blokirajo množico, da se ne bi premikala naprej po cesti. Na Tržaško so prepeljali tudi vodni top, tam pa so tudi motoristi, ki so se skupinsko udeležili protesta.

18.20: Policija protestnike vztrajno potiska po Bleiweisovi cesti navzdol proti centru. Med protestniki je čutiti vedno več nervoze in negodovanja, kot poročajo novinarji N1 na terenu. Kot je videti, je glavnina protestne množice ravno šla mimo predsedniške palače na Prešernovi cesti.

protesti 13. 10. 2021 protesti 13. 10. 2021
Uroš Kokol/N1
protesti 13. 10. 2021 protesti 13. 10. 2021
Uroš Kokol/N1
protesti 13. 10. 2021 protesti 13. 10. 2021
Uroš Kokol/N1
protesti 13. 10. 2021 protesti 13. 10. 2021
Uroš Kokol/N1
protesti 13. 10. 2021 protesti 13. 10. 2021
Uroš Kokol/N1
protesti 13. 10. 2021 protesti 13. 10. 2021
Uroš Kokol/N1
protesti 13. 10. 2021 protesti 13. 10. 2021
Uroš Kokol/N1
protesti 13. 10. 2021 protesti 13. 10. 2021
Uroš Kokol/N1

18.05: S smeri Trga republike prihajajo policijske okrepitve. Policija s pomočjo oklepnega vozila in vodnega topa zbrano množico potiska nazaj po Bleiweisovi cesti. “Množica razidi se,” sporočajo, medtem ko protestniki vzklikajo z neodobravanjem. “Čuvate lopove,” vzklikajo protestniki. Nekateri protestniki so se prijeli za roke in sklenili živo ograjo.

18.00: Posebne enote policije postavljajo vse več formacij okrog vodnega topa. Ozračje napeto, a mirno. Policija protestnike nenehno poziva, naj se razidejo, saj je shod razpuščen. Vodnega topa še niso uporabili. Policija je na tla spravila že več protestnikov, poroča novinar N1 Miha Orešnik. Na križišče je glasno prispela skupina protestnikov na motorjih.

Policijski kordon
N1

17.47: Ozračje je napeto. Večina protestnikov več ne sedi na cesti. Policistom so glasno nasprotovali, ko so priprli enega izmed udeležencev protestov. Kordon policistov se pomika bližje k protestnikom, medtem ko policisti nenehno pozivajo, naj se protestniki razidejo.

17.45: Policija pridržala vsaj enega protestnika. Kot poroča novinar N1 Miha Orešnik s terena, gre za starega znanca sredinih protestov. “Prav on je bil tisti, ki je prejšnji teden množico pozval k temu, naj se ponovno odpravi na ulice,” je povedal. Protestnik, ki ga je danes pridržala policija, je na hrbtu nosil jeklenke, kot smo jih videli tudi na protestu prejšnji teden. Tudi takrat sta jeklenke nosila dva protestnika, danes prav tako, kot je bilo videti, pa je policija pridržala le enega izmed njiju. Policija je po informacijah N1 posameznika, ki so ga malo prej pridržali, iskala od prejšnjega tedna naprej, saj naj bi minuli teden na protestih tudi on povzročal izgrede in je osumljen s tem povezanih kaznivih dejanj. Policija je potrdila, da gre za njihovega starega znanca.

17.38: Policija protestnike še vedno poziva k temu, naj se razidejo. Kot poroča novinar N1 s terena Miha Orešnik, zaenkrat ne deluje, kot da se protestniki nameravajo umakniti. Večje skupine protestnikov sedijo sredi Bleiweisove ceste. Proti njim se počasi premika vodni top. Ob robu protesta smo zasledili tudi reperja Zlatka, ki ga je policija na protestu prejšnji teden pridržala.

Protest proti vladi in PCT ukrepom
N1
Protest
N1

17.28: Policijski kordon blokira tudi Bleiweisovo cesto proti centru. Manjše skupine protestnikov so sedle na tla. Policija množico nenehno poziva, naj se razide, saj je shod razpuščen. “Množica razidite se, shod je razpuščen,” glasno ponavljajo.

17.21: Policija množico ponovno poziva, naj se razide, in sporoča, da je shod razpuščen. Manjše skupine protestnikov so pričele odhajati, odkar se je na križišče pripeljal vodni top.

17.20: Policija je o tem, da je shod razpuščen in naj se množica razide, obveščala tudi s policijskega helikopterja. Na križišče med Bleiweisovo in Celovško se je pripeljal tudi vodni top.

17.17: Nekaj posameznikov je medtem splezalo na kamion, ki je med protestniki ujet na križišču.

17.12: Prišlo je tudi do prvega spopada s policijo, na katerega je policist individualno odgovoril s solzivcem. Stanje je vedno bolj napeto.

17.11: Protestnikom se je pridružila skupina motoristov, ki je svoj prihod na protest napovedala že pred shodom. Protestniki so ob tem glasno zaploskali. Množica vzklika: “Lopovi, lopovi!”.

17.05: “Stanje je vedno bolj napeto,” je sporočil novinar N1 na terenu Miha Orešnik. Policija dostop do Celovške ceste omejuje z dvema kordonoma pripadnikov posebnih policijskih enot. Prejšnji teden so prav na Celovški protestnike skušali pregnati z vodnim topom in solzivcem. Protestniki medtem vzklikajo, naj policisti odložijo svoje čelade in se jim pridružijo.

Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO

16.55: Protestniki so ponovno ustavili promet in zakorakali na Bleiweisovo cesto. Na tej točki je skupino protestnikov želela ustaviti policijska konjenica, a so protestniki kordon prebili. Pomikajo se proti Celovški cesti. Na križišču med Bleiweisovo in Celovško je policija močno prisotna.

16.52: Na Twitterju smo zasledili, da se je na ulice ponovno odpravil tudi vodni top.

16.50: Na poti na protest je tudi skupina motoristov, ki se je zbrala na ljubljanskem Rudniku. Protestniki so sicer v Parku slovenske reformacije. Nekateri so zatem zavili desno na Župančičevo, nekateri pa nadaljevali ravno po Puharjevi ulici.

Motoristi na protest
N1

16.45: Množica protestnikov je kar velika, koliko jih je, v tem trenutku ni mogoče oceniti. Policija jih je že pozvala, naj se razidejo, kljub temu zaenkrat vse poteka mirno. Kordon policistov je zdaj zaprl dostop do Bavarskega dvora pri Figovcu, protestniki so se zato usmerili nazaj proti centru. Protest policisti varujejo tudi s konjev, s psi in z velikim oklepnim vozilom.

Protest proti vladi in PCT ukrepom
N1

16.40: Policijski kordon, ki je onemogočal dostop do Slovenske ceste, se je umaknil. Cesta je zdaj spet odprta. Protestniki so z Miklošičeve ulice krenili na Dalmatinovo ulico.

16.35: Protestniki med hojo po Wolfovi ulici proti Prešernovem trgu vzklikajo “Svoboda, svoboda!”. Odhajajo naprej proti Miklošičevi ulici.

16.30: Pred nekaj minutami so protestniki odkorakali s Trga republike in ponovno krenili po ljubljanskih ulicah. Kordon pripadnikov posebnih policijskih enot je onemogočil dostop do Slovenske ceste pri križišču s Šubičevo, zato so protestniki krenili proti Kongresnemu trgu.

16.25: Po poročanju novinarja N1 Marka Rabuze na terenu se je v zadnje pol ure nekoliko razživelo.

Protest proti vladi in PCT ukrepom Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladi in PCT ukrepom Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladi in PCT ukrepom Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladi in PCT ukrepom Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladi in PCT ukrepom Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladi in PCT ukrepom Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladi in PCT ukrepom Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladi in PCT ukrepom Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladi in PCT ukrepom Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladi in PCT ukrepom Protest proti vladi in PCT ukrepom
Borut Živulović/BOBO

16.10: Trg republike se je do sedaj že dodobra napolnil. Večji del množice se je premaknil bližje k supermarketu Maxi. Slišijo se zvoki bobna, ragelj, piščalk in navijaških siren, nekateri protestniki so opremljeni tudi z lastnimi megafoni.

16.00: Protestnik, ki ima okrog vratu izobešeno slovensko zastavo, je na mestu, kjer je bil sicer govorniški oder, spregovoril o razlogih za protest in požel bučen aplavz.

15.40: Na območju protesta se je pojavil tudi prvak stranke Resnica Zoran Stevanović, ki poudarja, da na proteste v stranki ne pozivajo, ampak jih podpirajo. Za N1 je povedal, da tokrat nimajo ozvočenja. “Danes ni ozvočenja zato, da bo vsakič nekaj drugače,” je dejal in pozval k mirnemu protestu. Pojasnil je tudi, zakaj se je kmalu po začetku protesta prejšnji teden z nekaj somišljeniki premaknil v nakupovalno središče Aleja. Kot pravi, mu je njegov vir na policiji povedal, da ga nameravajo “spektakularno pridržatI”. Zato se je policiji kasneje sam predal. Na protestu prejšnji teden je Stevanović zatrdil tudi, da je policija na poti do Ljubljane preprečila prihod tridesetim avtobusom s potniki, ki so se želeli udeležiti protesta. Navedbe je policija še isti dan zanikala. Kot je povedal za N1, je podatek le povzel od govornice, ki je to omenila pred njim. “Na Facebooku sem prejel mnogo sporočil, da se ceste zapirajo in da ogromno število avtobusov ne more priti do trga,” je povedal. “Le povzel sem izjave drugih,” je dejal.

15.35: Po poročanju novinarja N1 na terenu Mihe Orešnika je zaenkrat zbranih okrog sto protestnikov. Govori tokrat niso napovedani, niti glasbeni nastopi, kot so jih organizirali na preteklih protestih. Policija varuje širše območje v središču Ljubljane.

15.28: Policisti so pozvali množico, naj se razide, saj shod ponovno ni uradno prijavljen. Kmalu zatem je območje nad Trgom republike začel preletavati policijski helikopter.

Protest na Trgu republike
N1

15.20: Protestniki se na Trgu republike še zbirajo. Nekateri izmed njih so povedali, da so primerno opremljeni s plinskimi maskami, ki jih bodo zaščitile pred solzivcem. Kot v preteklih tednih jih je mnogo na shod prineslo slovenske zastave. Po poročanju novinarja N1 na terenu Marka Rabuze, je zaenkrat slišati le nekaj vzklikov nezadovoljstva.

Trg republike
N1

15.00: Trg republike je še precej prazen. Policisti so sicer v pripravljenosti, a za zdaj ni videti, da bi se že začela zbirati večja množica. Zaenkrat še ni postavljen govorniški oder, prav tako še ni zvočnikov za govorce. Nekaj minut po tretji uri so policisti zaprli prostor pred parlamentom in Šubičevo ulico. Gre sicer za peti neprijavljeni shod nasprotnikov ukrepov za preprečevanje koronavirusa, ki zahtevajo odstop vlade in predčasne volitve.

Tokrat Resnica shod le podpira, a k protestom ne poziva

Kot smo poročali, je udeležbo na Facebooku napovedalo več skupin. Protestni shod ponovno ni prijavljen, zato bodo shod varovali policisti, ki so že dopoldan pozvali k previdnosti. Prejšnji teden, ko je bil protest v torek, je policija nanj odgovorila z vso silo. Kot smo poročali, so uporabili več kot 400 nabojev in ročnih bomb s solzivcem, pa dimne bombe in vodni top.

Kot je znano, so po protestih pretekli torek zaradi suma kaznivega dejanja hujskanja k uporu policisti prijeli Zorana Stevanovića iz stranke Resnica. Ta je na začetku torkovih protestov imel krajši govor, nato pa ga več ur ni bilo videti. Izkazalo se je, da se je z nekaterimi podporniki umaknil v nakupovalno središče Aleja, ker so ugotavljali, kaj so njihove naslednje poteze.

Po Stevanovićevem uvodnem govoru je reper Zlatko množico zbranih popeljal s Trga republike. Kmalu zatem so Zlatka policisti prijeli. Ne za Stevanovića ne za Zlatka po pridržanju ni bil odrejen pripor, saj zato dovoljšnjih razlogov ni bilo. Dan po tem, ko so Stevanovića izpustili iz pridržanja, je predsednik stranke Resnica sporočil, da shodov proti ukrepom in vladi ne bodo organizirali, bodo pa jih še nadalje podpirali.

Kasneje je policija iskala še dva udeleženca, osumljena kaznivih dejanj. Enega osumljenca, ki se ga je na družbenih omrežjih zaradi barve oblačil prijel vzdevek “Žuti”, so že prepoznali, medtem ko drugega še iščejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje