Kako kupiti novo oblačilo, da ga bomo res nosili in ne bo le ležalo v omari

Navdih 02. Feb 202311:02 0 komentarjev
nakupovanje
Borut Živulović/BOBO

Slovenci skoraj tretjine oblačil, ki jih kupimo, nikoli ne oblečemo. Preverili smo, kako kupiti novo oblačilo, da ga bomo res nosili in ne bo le ležalo v omari?

Tekstilna industrija je druga največja onesnaževalka okolja, pred njo je le naftna industrija. V zadnjih petnajstih letih se je proizvodnja oblačil skoraj podvojila, k temu pa pripomoremo tudi Slovenci. Danes kupimo 60 odstotkov več oblačil, kot smo jih pred petnajstimi leti, skoraj tretjine pa nikoli ne oblečemo.

Nekoč smo za dobre tkanine plačevali več. Bombaž, lan, kašmir, volno in svilo smo cenili ter bili pripravljeni za kakovost, ki je trajala, odšteti več denarja, saj smo vedeli, da bomo oblačilo nosili dalj časa, poudarjata društvo Fokus in Zveza potrošnikov Slovenije. “Hitra moda je razlog za kopičenje zavrženih oblačil na odlagališčih,” sta zapisali organizaciji. Na svetovni ravni recikliramo le en odstotek vseh oblačil. Blago je namreč težko reciklirati, ker so oblačila največkrat narejena iz mešanic različnih materialov.

Večina naših oblačil je narejena v tujini, v državah t. i. svetovnega juga. Tekstilna industrija običajno kot glavni razlog za selitev proizvodnje navaja cenejšo delovno silo. Delavke in delavci v teh državah za uro dela prejmejo tudi manj kot 50 centov, delajo pa v razmerah, ki veljajo za suženjsko delo.

Društvo Fokus je na primeru majice, ki v trgovini potrošnika stane 29 evrov, prikazalo stroške proizvodnje in prodaje. Le en odstotek celotne cene je namenjen za plačilo stroškov dela, kar 50 odstotkov pa za stroške veleprodaje. S selitvijo proizvodnje se je znižala tudi kakovost izdelkov, ki se jih bolj izplača odvreči in kupiti nove kot pa popraviti.

razrez cene majice
Društvo Fokus

Zato je bolje uporabiti, kar že imamo, si izmenjati oblačila, kupiti rabljena oblačila ali jih popraviti, kot kupiti novo oblačilo. “Pri nakupu novega ne iščimo izgovorov, da bomo oblačilo, ko ga ne bomo več želeli, podarili in mu tako zagotovili nadaljnjo rabo, saj se to velikokrat ne zgodi. V Sloveniji kljub zabojnikom za tekstil, izmenjevalnicam, prodaji v trgovinah iz druge roke še vedno večina tekstila konča v zabojnikih za komunalne odpadke, na odlagališčih ali v sežigalnicah v tujini,” je dejala Živa Lopatič iz Zavoda za pravično trgovino 3MUHE.

Kako torej kupiti novo oblačilo, da ga bomo res nosili in ne bo le ležalo v omari?

Zato društvo Fokus in Zveza potrošnikov Slovenije svetujeta, da pred nakupom novega oblačila naredimo tako imenovan ljubezenski test.

Vprašajmo se:

  • Ali vem, kje je bilo oblačilo narejeno?
  • Ali vem, iz katerega materiala je narejeno?
  • Ali poznam navodila za njegovo nego?
  • Ali ga bom, če se strga, popravil?
  • Se spomnim kdaj in kje sem ga kupil?
  • Kaj bom naredil z oblačilom, ko ga ne bom potreboval več?

Le, če bomo na vsa vprašanja odgovorili pritrdilno, novo oblačilo tudi kupimo.

test za nakup oblačil
Društvo Fokus

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!