Kako pogosto bi morali menjati posteljnino?

spanje, postelja, ženska prebujanje
PROFIMEDIA

Je bolj pravilno menjati posteljnino enkrat na teden, dvakrat na mesec ali po občutku? Preverite. Izpolnite pa lahko tudi našo anketo.

Ni lepšega, kot leči v posteljo s sveže oprano ali vsaj čisto posteljnino. Vendar pa mnogi posteljnine ne menjajo redno.

Razlogi za to so lahko različni. Britanska raziskava iz leta 2014, o kateri poroča BBC, je pokazala, da tretjina Britancev posteljnino menja enkrat na teden, nekaj več je tistih, ki to naredijo vsaka dva tedna, in približno tretjina takih, ki jo menjajo redkeje. Obstaja tudi “superhigienska” skupina, ki šteje 3 odstotke anketiranih – povedali so, da posteljnino menjajo oziroma perejo pogosteje kot enkrat na teden.

Kaj pa je pravilno oziroma priporočljivo? Pisali smo že, da je to odvisno od vašega življenjskega sloga, vendar pa poglejmo natančneje, kako pogosto naj bi menjali posamezne dele posteljnine in vzmetnice (vložke).

Lindsay Browning, psihologinja, nevroznanstvenica in strokovnjakinja za spanje, pravi, da bi morali rjuhe zamenjati enkrat na teden ali največ vsaka dva tedna, piše BBC.

Splošni razlog je seveda higiena, glavni razlog pa znoj. Vsi ljudje se potimo, tudi ponoči, in kljub temu, da smo se pred spanjem oprhali. “Znoj prehaja v rjuhe, zaradi česar ne le dobijo vonj, ampak se tudi precej zamašijo,” pravi Browning. Znoj namreč zapolni drobne luknjice, ki nastanejo v tkanini, in s tem preprečijo zračnost in pretok zraka, s tem pa hlajenje telesa. To je za spanje zelo pomembno, saj veliko bolje spimo, če nam ni prevroče.

Poleg znoja se na in v tkanini nakopičijo tudi odmrle celice kože, ki ves čas odpadajo z nas. Poleg tega, da mašijo tkanine, pa so poslastica za pršice, ki se z njimi hranijo. Pršice pa lahko pri občutljivih ljudeh sprožijo nastanek izpuščajev.

Poleti pogosteje, pozimi lahko malo redkeje

Potreba po sveži posteljnini je seveda bolj izrazita v toplejših mesecih, malo manj pa v zimskih. V poprečju pa naj bi posteljnino menjali enkrat tedensko, največ vsakih 14 dni.

Nekateri bi morali rjuhe prati celo pogosteje kot enkrat na teden, pa piše spletna stran sleepfoundation.org. Če imate hišne ljubljenčke in še posebej, če jih pustite spati v svoji postelji, je priporočljivo pranje vsake 3 do 4 dni. Če imate alergije ali astmo, je morda vredno poskusiti z bolj pogosto menjavo posteljnine, če ne drugega zato, da vidite, ali se bodo simptomi izboljšali. V posteljnini se namreč lahko poleg živalskih dlak in pršic nabirajo tudi alergene snovi, kot je na primer cvetni prah.

Tudi vzmetnico bi morali očistiti približno vsakega pol leta. Čiščenje lahko pomaga podaljšati življenjsko dobo vaše vzmetnice in posteljnine, hkrati pa izboljša kakovost spanja in vaše zdravje. Približno enako pogosto je vzmetnico dobro tudi obrniti, saj se tudi najboljše vzmetnice vsaj malo ukrivijo zaradi teže vašega telesa. Sicer pa naj bi vzmetnico zamenjali na vsakih 6 do 8 let, piše spletni portal sleepfoundation.org.

Kako pogosto pa posteljnino menjate ali perete vi? Veseli bomo, če boste izpolnili našo anketo.

Loading...

Če vam ankete ne naloži, pa jo lahko rešite tudi na tej povezavi:

https://poll-maker.com/Q3KBD9S49

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.