Kako potekajo dela na tretji razvojni osi? (VIDEO)

Slovenija 05. Jul 202317:57 0 komentarjev
Tretja razvojna os
Zajem zaslona/Dars

Dars je objavil posnetek del na tretji razvojni osi – hitri cesti, ki bo Korošce povezala s preostalim delom države. Domačini nanjo čakajo že skoraj 20 let.

Družba za avtoceste (Dars) je na Twitterju delila posnetek gradbišča na tretji razvojni osi, hitri cesti med štajersko avtocesto in Slovenj Gradcem na Koroškem.

“Betonska dela na viaduktih Jenina in Visočnik lepo napredujejo in bodo zaključena še letos,” so zapisali. Jeseni Dars pričakuje gradbeno dovoljenje za nov sklop Podgorje. “Objavili smo tudi razpis za sklop med Šentrupertom (štajersko avtocesto) in Parižljami,” so še zapisali.

Korošci na tretjo razvojno os čakajo že skoraj 20 let, po najnovejši različici, ki jo je konec maja predstavila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, bi lahko del tretje razvojne osi zgradili do junija 2028, dela potekajo počasi, na nekaterih odsekih se je zapletlo s pridobivanjem gradbenih dovoljenj in njihovo pravnomočnostjo.

Spomnimo, da je Dars najnovejšo časovnico opravil v sodelovanju s projektantom Marjanom Pipenbaherjem. Ta je konec maja zagotovil zagotovil, da bi gradnjo lahko končali v štirih letih. A le, če bo dovolj kadra, saj to vpliva tudi na načrtovanje del v mnogih gradbenih podjetjih. Takrat je posebej izpostavil 17-kilometrski odsek med Velenjem in Slovenj Gradcem, ki vključuje kar tri predore, 18 viaduktov in sedem mostov.

Ta je razdeljen na osem sklopov. Dela na sklopu Gaberke med Velenjem in Slovenj Gradcem so že končana, trenutno potekajo še na sklopih Jenina, Škalsko jezero in Konovo. Za sklope Škale, Velunja, Podgorje so v postopku pridobivanja gradbenih dovoljenj. Za sklop Velenje nameravajo zahteve za gradbeno dovoljenje vložiti avgusta, je takrat napovedal projektant.

Odsek od Šentruperta do Velenja je razdeljen na tri etape. Etapa Šentrupert se lahko glede na gradnjo objektov izvede povsem samostojno. Etapa Podgora in etapa Velenje pa sta močno medsebojno odvisni zaradi prevozov materialov iz izkopov ter materialov, potrebnih za vgradnjo v nasipe. Zato bi bilo racionalnejše, da se ti dve etapi gradita sočasno in v domeni istega izvajalca, je takrat še povedal Pipenbaher.

Lani je sicer skupna realizacija gradbenih del znašala okoli 16 milijonov evrov, letošnjo vrednost pa načrtujejo v višini 28 milijonov evrov, oba zneska sta brez DDV.

Tako Dars kot ministrstvo za infrastrukturo sta se pred nekaj meseci znašla na tapeti nezadovoljnih Korošcev, ki so opozorili na zamude pri gradnji. Upali so namreč, da se bodo lahko po trasi tretje osi zapeljali že leta 2027, kot je bilo sprva obljubljeno. V začetku marca je zaradi zamikov potekal tudi protestni shod v organizaciji SDS Koroška, ki trdi, da zdajšnja vlada pozablja na Korošce.

Gibanje Svoboda je takrat odgovorila, da je bila obljuba o dokončanju projekta 2027 dana prav v času vlade Janeza Janše, predsednika stranke SDS. Civilna iniciativa Hoč’mo cesto, ki si prizadeva za izgradnjo tretje razvojne osi, se dogodka ni udeležila, saj so njeni predstavniki shod razumeli kot politični dogodek.

Takrat smo v terenski oddaji N1 STUDIO soočili koroška poslanca Alenko Helbl iz opozicijske SDS in Janija Prednika, vodjo poslanske skupine koalicijske SD. Ogledate si jo lahko spodaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!