Kako realno je, da bi bila že letos božičnica obvezna?

Luka Mesec
Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za delo Luka Mesec želi, da bi že letos vsi zaposleni dobili božičnico oziroma drugi regres, vendar ga pri tem odločno podpira samo njegova stranka. V Gibanju Svoboda menijo, da je ideja dobra, a v trenutnih razmerah neizvedljiva.

Minister za delo Luka Mesec je v ponedeljek v državnem zboru ponovno poudaril, da bi rad, da letos vsi zaposleni prejmejo božičnico. Napovedal je, da bo pripravil več različnih možnosti in jih predstavil socialnim partnerjem. Z njimi se bo srečal že v petek na Ekonomsko-socialnem svetu, a takrat ministrstvo konkretnih predlogov še ne bo imelo. “Najprej bomo opravili en krog pogajanj,” nam je sporočil Mesec.

Idejo o obveznem izplačilu božičnice je prvič predstavil pred tremi tedni na srečanju s predstavniki delodajalcev in obrtnikov. “Če bo to sprejeto, se zaposlenim to zimo izplača regres v višini minimalne plače,” je pojasnil.

Gibanje Svoboda: Ne še zdaj

Ne glede na to, kakšen bo končni predlog, je že zdaj mogoče sklepati, da hitra uvedba obvezne božičnice ne bo imela zadostne politične podpore. V koalicijski stranki Levica, ki jo vodi Mesec, se z njim strinjajo, a predlog je lahko v parlamentu sprejet samo, če ga podpirajo tudi v Gibanju Svoboda, ki ima 41 poslancev, ali v vseh drugih strankah.

Iz največje parlamentarne stranke so nam sporočili, da so sicer naklonjeni ideji o uvedbi obvezne božičnice oziroma 13. plače. “Zavedamo pa se, da trenutne gospodarske razmere niso primerne za uvajanje novih obveznosti za delodajalce,” so poudarili.

Po njihovem bo mogoče takšno nagrado za zaposlene uvesti, ko bo imela Slovenija prestrukturirano gospodarstvo z visoko dodano vrednostjo. Podobno je pred nekaj tedni povedal predsednik Gibanja Svobode in premier Robert Golob. Vendar stališče, ki smo ga včeraj dobili iz stranke, še bolj jasno sporoča, da obvezne božičnice ne bodo podprli, če bi jo morali delodajalci izplačati že letos.

Mesec očitno ne more pričakovati niti močne pomoči tretje koalicijske stranke, Socialnih demokratov. Tam poudarjajo, da podpirajo vsa prizadevanja za izboljšanje položaja zaposlenih, še posebej ukrepe, ki povečujejo prihodke prebivalk in prebivalcev. Poudarili pa so, da je treba vse ukrepe sprejeti v dialogu s sindikati in delodajalci.

Delodajalci želijo, da božičnica ostane prostovoljna

V sindikatih obvezno božičnico podpirajo, delodajalci pa ji odločno nasprotujejo. V delodajalskih organizacijah so namreč poudarili, da imajo mnoga podjetja težave zaradi energetske krize. Poleg tega menijo, da božičnica, če je neobvezna, lahko služi kot orodje za motiviranje zaposlenih.

Zaradi krize obvezni božičnici nasprotujejo tudi v opozicijski Novi Sloveniji. “Tak predlog je ob dejstvu, da vlada hkrati napoveduje še povečanje dohodninskih obremenitev za zaposlene, povsem nerazumen,” so sporočili iz stranke.

Božičnica je laično ime za izplačilo poslovne uspešnosti. Razbremenjena je dohodnine, prispevke pa je treba pri božičnici plačati.

Drugače je pri regresu, ki je že zdaj obvezen in je razbremenjen tudi prispevkov. Delodajalci ga morajo izplačati najpozneje do 1. julija, po zakonu pa ne sme biti manjši od zneska minimalne plače, ki je trenutno 1.074,43 evra bruto. Ker ni obremenjen z davki in prispevki, je tudi najmanjši možen neto znesek regresa.

Po podatkih statističnega urada (Surs) je božičnico lani novembra prejelo 24,9 odstotka zaposlenih, lani decembra pa 14,8 odstotka zaposlenih. Povprečen neto znesek božičnice je bil novembra 797 evrov, decembra pa 839 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.