Kakofonija interpretacij: ali tujcem z rizičnih območij dovolimo vstop?

Koronavirus 13. Jul 202115:10 > 15:53 0 komentarjev
Letalo na nebu
Pierre Albouy/N1

V uradnem listu piše, da tujci, ki v Sloveniji nimajo stalnega prebivališča in ki prihajajo z rizičnih območij, lahko vstopijo v Slovenijo, če predložijo potrdilo o prebolelosti ali cepljenju. Na notranjem ministrstvu vztrajajo, da se tujcem z rizičnih območij brezpogojno zavrne vstop. Policija jim dovoli vstop, če predložijo soglasje nekoga, pri katerem bodo prestajali karanteno.

Potem ko smo poročali, da je vlada z odlokom o pogojih za vstop v Slovenijo tujcem z rizičnih območij prepovedala vstop v državo, kljub spremembi odloka še vedno vlada zmeda.

Glede na odlok v uradnem listu, ki je stopil v veljavo 10. julija in velja še vključno jutri, lahko tujci, ki prihajajo iz tako imenovanih temnordečih držav, vstopijo v Slovenijo, če predložijo potrdilo o prebolelosti ali o cepljenju. “Oseba, ki ne predloži dokazila (…), se napoti v karanteno na domu za deset dni. Če je oseba iz prejšnjega odstavka tujec brez prebivališča v Republiki Sloveniji, se ji vstop v Republiko Slovenijo ne dovoli,” piše v uradnem listu. Med temnordeče države trenutno spadajo tudi Združeno kraljestvo, Rusija, Egipt, Tunizija in druge.

Medtem na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs, že ves čas zagotavljajo, da po omenjenem odloku tujcem iz temnordečih držav vstop pod nobenim pogojem ni dovoljen. “Trenutno veljavni odlok, ki velja do vključno 14. julija 2021, določa, da se mu, če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, ki prihaja z območja na temnordečem seznamu, vstop v Slovenijo ne dovoli,” so na ministrstvu zagotovili po več preverjanjih, ki smo jih naslovili nanje. Tudi na vladni strani piše enako.

Prof. dr. Rajko Pirnat z ljubljanske pravne fakultete pravi, da je v primeru tovrstnih različnih tolmačenj treba upoštevati dikcijo, ki je zapisana v uradnem listu. “Uporabljati je treba besedilo odloka, kot je zapisano v uradnem listu. In tam piše, da mora imeti tujec iz temnordečih držav ustrezna potrdila, sicer se mu vstopa ne dovoli,” pojasnjuje Pirnat.

Da so pogledi na vprašanje omejevanja vstopa tujcev med stroko in politiko različni, je bilo zaznati že pred sprejemanjem trenutno veljavnega odloka. Vodja strokovne skupine Mateja Logar je takrat napovedala, da bodo predlagali izenačitev vstopnih pogojev za tujce z rizičnih območij, minister Hojs pa je zagotovil, da se pravila za tujce brez prebivališča tudi v prihodnje ne bodo spremenila.

Vlada je tudi v novelo zakona o nalezljivih boleznih zapisala člen, po katerem lahko za določen čas odredi “delno ali popolno prepoved prihoda” iz rizičnih držav osebam, ki v Sloveniji nimajo stalnega ali začasnega prebivališča. Državni svet je na omenjeni zakon izglasoval veto.

V četrtek se bo sicer začel uporabljati nov odlok, s katerim vlada ukinja barvni seznam držav in izenačuje pogoje za vstop v Slovenijo. Po tem odloku bo tujec brez prebivališča v Sloveniji, ki ne bo predložil dokazil o prebolelosti ali cepljenju, lahko vstopil v državo, le če bo nedvomno dokazal, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno.

Zanimivo je, da policija na takšen način tolmači pravila že vsaj od sprejetja preteklega odloka, ki je stopil v veljavo 3. julija. Tujcem iz temnordečih držav, ki niso imeli stalnega prebivališča v Sloveniji, so po navedbah policije dovolili vstop v državo, če so predložili soglasje nekoga, pri katerem so lahko prestajali karanteno. Odlok tega sicer ni predvideval.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!