“Toliko, kot smo razsuti, smo tudi močni”

Slovenija 07. Avg 202314:48 > 16:26 0 komentarjev

V Črno na Koroškem, kjer so bili več dni popolnoma odrezani od sveta, tudi danes prihaja nova pomoč. V polnem teku je tudi odstranjevanje blata, kamenja in naplavin, ki ovirajo dostop do mnogih okoliških zaselkov. "Kolikor smo razsuti, smo tudi močni," poudarja županja Črne na Koroškem Romana Lesjak.

V Črni na Koroškem se danes nadaljuje odstranjevanje posledic katastrofalnih poplav, ki so to območje močno prizadele. Kopensko povezavo do Črne so za silo odprli šele v nedeljo popoldne, do tedaj pa so kraj oskrbovali le s pomočjo helikopterjev.

Kot je povedala županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, se vode v občini počasi vračajo v struge. Težave imajo še vedno v Spodnjem Javorju, kjer so štiri hiše še vedno poplavljene, in na Pristavi, kjer grozi zrušitev ene hiše. “Počasi se sestavljamo nazaj,” je povedala Lesjak in poudarila, da se z odstranjevanjem naplavin trudijo čim prej vzpostaviti povezave z zaselki, od koder še vedno nimajo vseh informacij. “Kolikor smo razsuti, smo tudi močni. Upam da se bomo v doglednem času sestavili nazaj, saj je naš okoliš neprepoznaven. Zmagovalci smo zato, ker ni bilo človeških žrtev,” je povedala županja.

Območja plazenja pregledujejo geologi, plaz v bližini Črne pa je trenutno pod nadzorom in ne grozi prebivalcem. Nekaj plazov pa imajo predvsem v okolici in ob zaselkih. Po besedah županje se trudijo popraviti električno omrežje in ga zagotoviti tudi okolici Črne. “Krajevni vodovod je odtrgalo. Vodovod bomo skušali popraviti do te mere, da bodo ljudje v nekaj dneh imeli vsaj sanitarno vodo. Sreča je, da kanalizacijske cevi niso poškodovane, sicer bi imeli še kakšne druge težave,” je stanje orisala Lesjak.

Črnjanska županja se je ob tem zahvalila vsem gasilcem, vojakom in drugim, ki so prišli v Črno na pomoč. Pohvalila pa je tudi občane, ki so v akcijo šli tudi s svojimi stroji in orodjem.

Ob številnih ponudbah Slovencev in Slovenk, ki si želijo prizadetim v Črni na Koroškem pomagati, so na občini odprli tekoči račun, kjer zbirajo denar za vse prizadete. Denarno pomoč lahko nakažete na TRR: SI56 0110 0010 0007 227, sklic: 00 2393, koda namena: CHAR.

Razdejanje sta si v Črni na Koroškem ogledala tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš. Slednji je povedal, da bo pri prebijanju do odrezanih zaselkov pomagala tudi vojska s svojo mehanizacijo. “Ponosen sem na naše fante in dekleta, ki pomagajo pri reševanju situacije,” je poudaril Glavaš. Ob tem je spomnil, da so napotitve vojske odvisne od zaprosil republiškega štaba civilne zaščite.

Državni sekretar Črnčec je povedal, da bodo vojaki, ki pomagajo na tem delu Koroške, začasno bivali v Mežici. Prav tam sicer težave povzroča porušeni most, ki ga bodo poskušali po besedah sekretarja nadomestiti s pontonskim mostom. Enako rešitev bodo uporabili tudi na Prevaljah. “Na terenu smo želeli dati zagotovilo, da bo Slovenska vojska tu ostala z vojaki in tehniko dokler bo potrebno,” je povedal državni sekretar in poudaril pomen tujih helikopterjev, ki so na pomoč prišli iz Hrvaške in Madžarske.

Sporočilo Telemacha prizadetim v poplavah

Mozirje, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Škofja loka, Murska sobota: vsi, ki potrebujete, lahko pridete iskat brezplačne predplačniške SIM kartice in mobilne telefone v Telemachove poslovalnice. Mežica: brezplačne predplačniške SIM kartice in mobilne telefone in LTE modeme lahko prevzamete v prostorih občin. Črna na Koroškem: brezplačne LTE modeme, predplačniške SIM kartice in mobilne telefone bomo dostavili v štab civilne zaščite. Mengeš : naši agentje preklicujejo uporabnike s tega območja, da jim čimprej pomagamo z LTE modemi.

Več o pomoči Telemacha prizadetim v poplavah pa na tej povezavi.

  • N1 in Telemach sta oba del Skupine United .

Deluje skoraj celotno omrežje Telekoma Slovenije

Mobilno omrežje telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenije deluje skoraj v celoti, mobilni signal imajo tudi prebivalci Črne na Koroškem, Mežice in Podvolovljeka, so danes sporočili iz podjetja. Z namenom zagotavljanja lažje komunikacije do 15. avgusta vsem svojim uporabnikom na prizadetih območjih omogočajo neomejen prenos podatkov, piše STA.

“Le izjemni požrtvovalnosti vseh na terenu gre zahvala, da od skupno več kot 1500 baznih postaj, kolikor jih ima Telekom Slovenije po vsej državi, ne delujejo le še tri, ki pa so na izjemno težko dostopnem terenu,” so pojasnili v Telekomu Slovenije. Ko se bo pojavila prva možnost, bodo sanirali tudi preostale tri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!