Kakšno bo vreme na božični večer in kdaj je bil božič bel

Slovenija 24. Dec 202300:02 0 komentarjev
Lučke v Ljubljani
Foto: PROFIMEDIA

Božični prazniki bodo tudi letos zeleni in nadpovprečno topli. Če ste si v pismu Božičku zaželeli snega, vaša želja žal ne bo izpolnjena, bo pa več možnosti za padavine po 28. decembru. Morda pa bo vstop v novo leto zasnežen?

Sobota je minila v znamenju otoplitve in precej sončnega vremena. Jutranje temperature so bile tam med -2 do 5 stopinj Celzija, čez dan pa se je segrelo na 8 do 14 stopinj Celzija.

Tudi današnja praznična nedelja bo podobna, delno jasna z občasno povečano koprenasto oblačnostjo, ki je bo več na vzhodu. Za kakšno stopinjo hladneje bo kot v soboto. Najvišje temperature bodo znova okoli 10 °C, hladneje bo verjetno v osrednji Sloveniji, kjer bo sprva megleno, topleje pa v južnih krajih, kjer se bo ogrelo do 14 °C, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Vremenska napoved za 24. december 2023
Foto: Arso

Na božični večer se bo krepil jugozahodnik, oblačnost pa se bo iznad Primorske širila proti osrednji Sloveniji. A padavin ne bo – na zahodu bo oblačno, bolj jasno bo na vzhodu.

Na božično jutro bo verjetno zmrzovalo le v zatišnih legah severne Slovenije, najvišje temperature pa bodo verjetno od 6 do 13, na jugovzhodu do 15 °C.

Vremenska napoved za 25. december 2023
Foto: Arso

Nazadnje smo imeli bel božič v večjem delu nižin pred 16 leti. Leta 2007 je bilo na božični dan v Ljubljani 1 centimeter snega, v Mariboru 5, v Celju in Murski Soboti 6 ter v Novem mestu 9 centimetrov.

Topel, jugozahodni tip vremena bo vztrajal tudi v času med božičem in novim letom. Od četrtka, 28. decembra, bo verjetnost za nove padavine večja. Morda pa bo vstop v novo leto zasnežen, se sprašujejo na Arsu.

Nad Evropo imamo trenutno izrazito močan vetrovni stržen. Na jutranji ljubljanski sondaži je hitrost vetra na višini okoli 10 km dosegla celo 300 km/h. V višinah doteka zrak iz območja severnega Atlantika, ki se preko gorske pregrade Alp suši. Trenutno močneje sneži ponekod v Alpah, pri nas pa zaradi fenskega učinka dobivamo zgolj drobtinice.

Preberite še: Snežni predori in meseci snega – bilo je nekoč v Sloveniji

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!