Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh? Kaže na rekordno namočeno pomlad

Slovenija 17. Maj 202311:02 > 18:14 0 komentarjev
Deževno vreme
Uroš Kokol/N1

Po obilnem deževju, ki je povzročilo precej preglavic predvsem na severovzhodu države, se vremenske razmere nekoliko umirjajo. "Bo še nekaj dežja, tudi vetrovno bo," je za N1 povedal Blaž Šter z agencije za okolje. Krajevne plohe nas bodo spremljale tudi prihodnji teden. "Kaže, da bi lahko bila na vzhodu rekordno namočena pomlad, kar ne preseneča glede na intenzivnost padavin v zadnjih dneh," je ocenil Šter.

Po močnem deževju, ki je po že predhodni namočenosti tal in veliki vodnatosti vodotokov v torek zajelo predvsem vzhodno polovico države, se vremenske razmere umirjajo.

Po besedah vremenoslovca Blaža Štera z agencije za okolje je glavnina padavin za nami.

“Deževalo bo še po vsej Sloveniji, razen ob morju. Tudi vetrovno bo, pihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja,” je za N1 povedal Šter. Do petka bo za “odtenek” bolj stabilno in suho, v petek popoldne in zvečer pa spet pričakujemo krajevne plohe.

“Vreme še nekaj časa ne bo stabilno. Tudi prihodnji teden bodo popoldne nastajale nevihte. Nedelja bo bolj suha, naslednji teden pa spet sledi bolj ‘poznopomladansko’ vreme, torej več sonca in temperature do 25 stopinj, na Primorskem še kakšna stopinja več. Popoldne bodo nastajale krajevne padavine,” je ocenil Šter in dodal, da trenutno še ne morejo z gotovostjo napovedati, kako intenzivne bodo te padavine.

Po Šterovih besedah padavine v preteklih dneh niso bile rekordne, ampak je največ težav na severovzhodu povzročila predhodna namočenost tal. “Tudi plohe v prihodnjih dneh lahko privedejo do ponovnih naraščanj rek, a ne pričakujemo toliko težav, kot jih je bilo v torek.”

V zadnjih 24 urah je ponekod zapadla več kot polovica običajnih majskih padavin. Največ je v zadnjih 24 urah zapadlo na severovzhodu države, okoli 50 litrov na kvadratni meter, podobna količina je zapadla tudi v Črnomlju. Kot je še dejal dežurni prognostik, je letošnji maj v večini krajev za zdaj bolj namočen. V Ljubljani je padavin tudi več kot 50 odstotkov več kot v povprečju, na severovzhodu Slovenije jih je ponekod celo dvakrat toliko kot prejšnja leta. “Kaže, da bi lahko bila na vzhodu rekordno namočena pomlad, kar ne preseneča glede na intenzivne padavine v minulih dneh,” je sklenil Šter.

Trenutno dve žarišči: Mura in Krka

V torek so na vzhodu države zaradi obilnih padavin številne reke prestopile bregove, nekatere reke se še razlivajo.

“V spodnjem toku še poplavljata Ščavnica in Pesnica, visoka je tudi Mura, ki se je razlila znotraj protipoplavnih nasipov,” je za N1 povedal hidrolog Janez Polajnar, ki pričakuje umiritev razmer. Nekaj težav pričakuje zlasti na iztoku Ščavnice v že visoko Muro in tudi Ledave v Muro. “V Gornji Radgoni smo izmerili nekaj več kot tisoč kubičnih metrov na sekundo. Ta visokovodni val se bo čez dan pomikal proti hrvaško-madžarski meji. Ker se Ščavnica izliva v Muro, lahko Mura nekoliko ‘zajezi’ Ščavnico, ki se zaradi tega lahko razlije v spodnjem delu,” je povedal.

Po njegovih besedah je drugo žarišče v jugovzhodni Sloveniji, kjer reka Krka še narašča. “Ocenjujemo, da bi sredi dneva lahko dosegla svoj maksimum, kar pomeni, da se bo približala naseljem,” je povedal. Po napovedih pa Krka naselij naj ne bi zalila.

Polajnar je še dodal, da bo voda še nekaj časa odtekala, nevarnost zemeljskih plazov pa ostala še nekaj dni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!