Novinarka Keček: Pred 25 leti me je v dvigalu spolno napadel Slavko Kmetič

Slavko Kmetič
Žiga Živulović jr./BOBO

Novinarka Reporterja Katarina Keček je v zadnji izdaji tednika zapisala, da jo je pred 25 leti spolno napadel Slavko Kmetič, ki je danes programski svetnik RTV. Keček je bila takrat novinarka POP TV, Kmetič pa železničarski sindikalist. Kmetič obtožbe odločno zavrača in pravi, da razmišlja o kazenski ovadbi.

Katarina Keček je v članku, objavljenem v današnjem Reporterju, zapisala, da jo je leta 1997 med pokrivanjem stavke na Slovenskih železnicah tedanji sindikalist Slavko Kmetič spolno napadel. Incident naj bi se zgodil, ko sta se skupaj peljala z dvigalom iz višjih nadstropij stavbe prometnega ministrstva v pritličje, kjer naj bi imela v živo vklop v večerno informativno oddajo. “Stopiva v dvigalo, mu na ves glas govorim, kaj vse in kako morava povedati. Osredinjena sem na vprašanja, ki jih moram zastaviti, zato nisem pozorna na dogajanje okoli sebe. Nenadoma Kmetič v dvigalu pritisne znak stop in dobesedno skoči name. (…) V prvem trenutku sploh nisem dojela, kaj se dogaja, tako sem bila presenečena. Z enim korakom je bil sindikalist na meni, njegove roke so me zagrabile, poskušal me je poljubljati po obrazu in vratu,” je zapisala Keček. Dodala je, da se je uspela obraniti – tudi ko se ji je Kmetič poskusil ponovno približati.

Zaradi pretresenosti vklopa v oddajo ni mogla izvesti, je še zapisala, o dogodku pa je poročala tedanji urednici Špeli Šipek, ki je o tem obvestila tudi “glavnega šefa” Tomaža Peroviča. Keček je dodala, da sta ji oba zagotovila podporo, ne glede na to, kako se bo odločila glede prijave Kmetiča. “Pred mano je bila zoprna odločitev. Po tehtnem premisleku si svoje novinarske kariere in posledično tudi privatnega življenja nisem hotela zapacati s to grdo zgodbo,” je še zapisala v Reporterju.

“Zdaj se verjetno sprašujete, zakaj vlečem na plano to zgodbo o Kmetiču? Sprašujem vas, zakaj pa je ne bi?” je zapisala Keček in dodala, da ji ta dogodek ni povzročil velike travme, povzročil pa ji je nelagodje v odnosu do moških. “Vsakič, ko sem videla velikega sindikalista Kmetiča, kako se je repenčil na sejah programskega sveta, češ ’informativnega programa na RTV Slovenija sploh ne potrebujemo’, sem se vprašala, zakaj si nobena ženska nikoli ni javno upala povedati, da je Kmetič predator in da nadleguje ženske?” Keček je prepričana, da ni edina, ki jo je slednji nadlegoval.

Da je Keček pred 25 leti na POP TV sodelavcem poročala o Kmetičevem napadu, nam je potrdil tudi vir, ki je takrat delal tam.

Kmetič je v pogovoru za N1 navedbe zanikal in dejal, da gre za “absolutno laž”. “Takrat sem bil ves mesec pod stresom, praktično nisem spal, imel sem ogromno tiskovnih konferenc, pogajanj in tako naprej. In ob tem naj bi našel čas, da bi v dvigalu v 20 sekundah napadel (novinarko, op. a.). Lepo vas prosim,” je dejal, vidno razburjen. Po njegovih besedah gre za “primitivne” in “nore” obtožbe. Prepričan je, da je Keček obtožbe objavila, ker jo je zmotilo njegovo delo v Programskem svetu RTV. Kmetič je še dejal, da razmišlja o kazenski ovadbi zoper Keček. 

Ker je Kmetič član SDS, smo za odziv zaprosili tudi stranko SDS, a njihovega odgovora nismo prejeli.

Kmetiča, ki je po navedbah medijev ključavničar in vlakovodja, je državni zbor imenoval v programski svet RTV na predlog gledalcev in poslušalcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.