Kdo vse želi zastopati barve SDS na evropskih volitvah

Slovenija 15. Jan 202408:34 14 komentarjev
Poslanska skupina SDS
Foto: SDS

Kdo naj bi se na junijske evropske volitve podal na listi SDS, naj bi v največji opozicijski stranki dorekli prihodnji mesec, se je pa že iztekel rok, da evidentirani kandidati podajo soglasje h kandidaturi. Kdo se strinja, da se poda v tekmo za evropskega poslanca, in kdo soglasja ni dal?

Medtem ko so v SLS že določili nosilca kandidatne liste za evropske volitve – to bo nekdanji predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Peter Gregorčič – in so v NSi razkrili, da bodo na njihovi listi vsi glavni aduti stranke od Mateja Tonina do Ljudmile Novak, naj bi v SDS svojo kandidatno listo dorekli prihodnji mesec. Rok za evidentiranje kandidatov in za podajo soglasja h kandidaturi pa se je že iztekel.

Po besedah naših virov iz SDS je bilo evidentiranih več kot 20 možnih kandidatov, vendar nekateri od njih soglasja h kandidaturi niso dali. Med njimi naj bi bila poslanca Andrej Hoivik in Žan Mahnič.

Kot pravijo naši sogovorniki iz največje opozicijske stranke, je soglasje podalo 16 evidentiranih kandidatov in kandidatk – po spolu naj bi bili razdeljeni točno na polovico. Statut SDS določa, da izvršilni odbor stranke ob posvetovanju s predsedniki občinskih odborov in regijskih koordinacij SDS naredi izbiro in določi predlog seznama kandidatov. Na njem je lahko največ toliko kandidatov, kolikor jih volimo. Kot je znano, je na kandidatni listi za evropske volitve po novem prostora za devet kandidatov, po zakonu o volitvah poslancev v Evropski parlament pa noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 40 odstotki. Končno besedo o kandidatih SDS ima svet stranke.

Med evidentiranimi kandidati, ki so dali soglasje h kandidaturi, sta oba sedanja evropska poslanca iz vrst SDS Romana Tomc in Milan Zver. Na zadnjih treh evropskih volitvah je bil nosilec liste Zver, a ga je pred petimi leti po številu preferenčnih glasov močno prehitela druga na listi Romana Tomc. V stranki je zaznati precej večjo naklonjenost možnosti, da bi tokrat prvo mesto na listi zasedla Tomc in ne Zver.

Da so dali soglasje h kandidaturi, so za N1 potrdili poslanec Franc Breznik, podpredsednik SDS in predsednik ljubljanskega odbora Aleš Hojs in nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki sedaj vodi mariborski odbor največje opozicijske stranke. Prav tako naj bi soglasje podal poslanec Branko Grims. Da si ta močno želi postati evropski poslanec, po besedah naših virov dokazuje tudi njegova spletna stran, ki jo je že prenovil s simboli EU in napisom “Mag. Branko Grims v Evropi”.

Branko Grims v Evropi
Foto: grims.si

Soglasje h kandidaturi na junijskih volitvah naj bi sicer po besedah naših sogovornikov iz SDS dalo še kar nekaj njihovih poslancev in poslank: Jože Tanko, Anja Bah Žibert, Alenka Jeraj in celo vodja poslanske skupine Jelka Godec. Prav tako naj bi se s kandidaturo strinjali šef premierjevega kabineta v času tretje Janševe vlade Peter Šuhel, ki je sedaj asistent evropskega poslanca Milana Zvera, mednarodna sekretarka Slovenske demokratske mladine Zala Tomašič, ki je sicer hčerka direktorja Nove24TV Borisa Tomašiča, in ena najbolj aktivnih mladih članic SDS na družbenih omrežjih Karin Planinšek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje