Kdo za 40 kvadratnih metrov veliko hiško na Cresu plača 360 tisočakov

Slovenija 25. Nov 202117:13 > 26. Nov 2021 13:13 7 komentarjev

Še vedno močno odmeva sredina prva dražba počitniških hišk na Cresu propadlega podjetja Primorje, d.d., kjer so za pet počitniških enot kupci odšteli vrtoglavih 1,249 milijona evrov. Za 40,25 kvadratnega metra veliko hiško je največ odštel tuji državljan, in sicer 360 tisoč evrov. Jure Ugovšek, novinar in urednik izdaje Najbogatejši Slovenci je v oddaji N1 STUDIO dejal, da na dražbi niso sodelovali prekaljeni nepremičninski mački, temveč navadni ljudje. Strokovnjakinja za osebne finance in avtorica podkasta Money-How Marja Milič pa je ocenila, da je kupec tovrstne nepremičnine in za takšno ceno nekdo, ki ima čustveno navezo na Cres.

Kdo so kupci, ki so za kvadratni meter počitniške hiške ob morju pripravljeni odšteti skoraj devet tisoč evrov? “Težko je izslediti kupce, saj javnosti podrobnosti niso znane. Poznavalci, ki so spremljali dogajanje, pa so rekli, da velikih poznavalcev oziroma prekaljenih nepremičninskih mačkov na dražbi in na sami lokaciji ni bilo,” je v oddaji N1 STUDIO pojasnil Jure Ugovšek, novinar in urednik izdaje Najbogatejši Slovenci.

Za kvadratni meter skoraj 9 tisoč evrov

Strokovnjakinja za osebne finance in avtorica podkasta Money-How Marja Milič je na drugi strani ocenila, da je kupec tovrstne nepremičnine in za takšno ceno nekdo, ki ima čustveno navezo na Cres. “Tudi podjetnik Damian Merlak je v Bohinju kupil hotele zaradi nostalgije in spominov iz otroštva. To je nekdo, ki ima denar in mu ni težko plačati 9 tisoč evrov na kvadratni meter,” je poudarila.

A dejstvo ostaja, da so na včerajšnji prvi dražbi cene hišk poletele v nebo in so bile tudi dvakrat dražje od ostalih hiš, ki jih trenutno prodajajo na otoku Cres. Največ interesa je požela hiška, ki se nahaja na robu naselja Stara Gavza. Njena izklicna cena je znašala 77.816 evrov, na koncu je bila prodana za kar 360 tisoč evrov, kar znese skoraj devet tisoč evrov na kvadratni meter. Drugo najvišjo ceno je dosegla hiška, ki prav tako meri 40,25 kvadratnega metra. Njena izklicna cena je bila 77.816 evrov, prodali so jo za 270.000 evrov.

Izklicna cena največje hiške na dražbi, ki meri dobrih 46 kvadratnih metrov, je znašala 90.020 evrov, prodali pa so jo za 235 tisoč evrov. Prodali so tudi enoti dvojčka. Za večji del enote, ki meri 40 kvadratnih metrov, z izklicno ceno 77.816 evrov, so na koncu iztržili 204.000 evrov. Za manjši del dvojčka, ki meri slabih 33 kvadratnih metrov, z izklicno ceno 63.734 evrov, pa 180 tisoč evrov. Na prvi dražbi je skupaj sodelovalo 616 dražiteljev nam je po končani dražbi sporočil David Gajić iz podjetja Primorje, d.d..

graf hiške dražba na Cresu Stara Gavza
N1

Tudi  Krunoslav Zmajla, lastnik hrvaške nepremičninske agencije Cres Nekretnine je za N1 dejal, da so ga končne cene hišk močno presenetile in da česa takega na Cresu in bližnjem Krku ter drugod v življenju še ni videl. Dodal je sicer, da na Cresu povpraševanje po nepremičninah močno presega ponudbo, na vidiku ni novih nepremičnin, ne gradi se tako divje kot na Krku.  Več v članku: Nepremičninar s Cresa o dražbi slovenskih hišk: Tega še v življenju nisem videl.

Včeraj so na dražbi prodali pet od 38 hišk, bo sledilo še šest drugih dražb, in sicer vsak teden ob sredah. Zadnja se bo odvila 19. januarja 2022. Dražba počitniških hiš je bila pred tem že dvakrat prestavljena. Spomnimo, da bi morala steči že jeseni 2020, a je bila zaradi razmer med epidemijo covida-19 prestavljena. Stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec je pričakoval, da se bo dražbeni postopek začel letošnjo pomlad, a se tudi to ni zgodilo. Slovenija je bila namreč spomladi še vedno globoko v primežu tretjega vala epidemije, zato so dražbo prestavili.

Hišice v naselju Stara Gavza, ki je od mesta Cres oddaljeno slaba dva kilometra, skupaj merijo 1.622 kvadratnih metrov, zgrajene pa so bile med letoma 1978 in 1981. Leta 2007 je bilo deset hiš obnovljenih. Stečajni upravitelj likvidacijsko vrednost počitniškega naselja ocenjuje na dobre tri milijone evrov, njegova tržna vrednost naj bi bila ocenjena še za en milijon več.

Tudi v Ljubljani nore cene

In če se marsikdo čudi nad vrtoglavimi cenami na včerajšnji dražbi, pa je strokovnjakinja za osebne finance Marja Milič v oddaji N1 STUDIO spomnila, da so tudi cene v Ljubljani, kot se je izrazila, nore. “Novogradnje se prodajajo po osem, tudi devet tisoč na kvadratni meter. Trenutno rabljena stanovanja v Ljubljani se v tretjem kvartalu 2021 prodajajo po ceni 3.300 evrov za kvadratni meter. To je nora številka in cene kar rastejo,” je poudarila.

Za primerjavo — leta 2015 je bilo potrebno za kvadratni meter odšteti 2 tisoč evrov. “Gre za 60-odstotno rast v samo petih letih,” je še ponazorila strokovnjakinja za osebne finance.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje