Urška Klakočar Zupančič: Zunanje ministrstvo se je opravičilo. Šlo je za lapsus

Slovenija 09. Jun 202314:43 14 komentarjev

Po uspehu slovenske diplomacije, ko je bila Slovenija že v prvem krogu glasovanja izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta za obdobje 2024-2025, je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič dejala, da je bila med čestitkami za ta uspeh spregledana parlamentarna diplomacija, kar jo je zelo razžalostilo. V današnji izjavi za medije je povedala, da je že prejela opravičilo ministrstva za zunanje in evropske zadeve, šlo naj bi za lapsus pri naštevanju zahval.

Po uspehu slovenske diplomacije zaradi izvolitve Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov za obdobje med letoma 2024 in 2025 so začele deževati pohvale in čestitke vsem zaslužnim. A kot je v sredo opozorila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, je bila za ta uspeh zaslužna tudi parlamentarna diplomacija, ki pa je ostala spregledana, kar jo je osebno zelo razžalostilo.

Dejala je, da je državni zbor več kot le plenarna dvorana, kjer se krešejo poslanska mnenja, saj opravlja tudi svojo zunanjepolitično funkcijo. “Resnično me žalosti, da ta dimenzija diplomacije včeraj ni bila omenjena. In mislim, da je prav, da se to popravi,” je dejala Klakočar Zupančič in se ob tem zahvalila vsem poslankam in poslancem, ki so sodelovali v kampanji slovenske kandidature.

Danes je na vprašanje, ali je morda prejela kakšno opravičilo, ker parlamentarna diplomacija ni bila deležna čestitk za slovenski uspeh, odgovorila, da je prejela opravičilo ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki je vodilo projekt slovenske kandidature. “Pojasnili so, da je šlo za lapsus in da se za to iskreno opravičujejo. Jaz absolutno sprejemam njihovo opravičilo,” je dejala predsednica državnega zbora.

Fajon ob izvolitvi
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije/TWITTER

Pojasnila je, da je bilo veliko storjenega tudi v prostorih državnega zbora, da je Slovenija prišla v Varnostni svet kot nestalna članica. Kot je dejala, so pri projektu sodelovali tako poslanci koalicije kot opozicije, strokovni sodelavci v državnem zboru in predvsem skupine prijateljstva s tujimi državami, ki so bile ustanovljene v državnem zboru. “Premalokrat se sliši, da se v državnem zboru odvijajo zunanjepolitične aktivnosti. To dimenzijo je treba prepoznati in se ji tudi ustrezno zahvaliti,” je še dodala prva med poslanci in poslankami.

Da je Sloveniji uspelo že v prvem krogu doseči zadostno število glasov za izvolitev na mesto nestalne članice Varnostnega sveta, je bilo ključno, tako Klakočar Zupančič, sodelovanje celotnega državnega vrha – vlade, predsednice republike, ministrov in ministric ter parlamenta. “To kaže tudi na to, da je Slovenija stabilna država in da je bila kot taka prepoznana tudi v zunanjepolitičnem okolju, z visoko stopnjo demokracije ter varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin,” je dejala in dodala, da bo Slovenija z ostalimi članicami v Varnostnem svetu dobro sodelovala.

Spomnimo, da je predsednica državnega zbora v času kampanje glasove za slovensko izvolitev v Varnostnem svetu iskala na afriški celini, natančneje v Ruandi in Ugandi, njen obisk v teh državah pa je sprožil številne ostre odzive. Med obiskom Ugande je posvojila tudi šimpanzinjo, mnogi pa so se obregnili ob njene izjave, kako bi se lahko Slovenija od Ruande učila, “kako spodbujati pravice žensk in opolnomočiti ženske”. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje