Klakočar Zupančič žalostna, ker je bila prezrta parlamentarna diplomacija

Slovenija 07. Jun 202316:24 17 komentarjev

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je izjemno vesela uspeha Slovenije, ki je bila v torek izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. Ob velikem uspehu pa je izpostavila svoje razočaranje, ker je bila pri izražanju zahval in zaslug prezrta parlamentarna diplomacija.

Slovenija je bila v torek popoldan izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta v obdobju 2024-2025.

Dvotretjinsko podporo je dobila že v prvem glasovanju in je z glasovi 153 držav proti 38 gladko premagala edino tekmico Belorusijo.

Po uspehu slovenske kandidature so začele deževati čestitke in zahvale tistim, ki so sodelovali pri projektu. Med zaslužnimi za uspeh pa je po mnenju predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič ostala spregledana parlamentarna diplomacija, kar jo “osebno zelo žalosti”.

To prezrtost je Klakočar Zupančič popravila v današnji izjavi za javnost. Poleg zahvale in čestitke državnemu in vladnemu vrhu ter ministricam in ministrom je izpostavila tudi zasluge parlamentarne demokracije.

“Državni zbor ni samo ta stavba in pa plenarna dvorana, kjer se krešejo mnenja poslank in poslancev. Državni zbor je mnogo več kot to. In državni zbor opravlja tudi svojo zunanjepolitično funkcijo,” je izpostavila.

“Resnično me žalosti, da ta dimenzija diplomacije včeraj ni bila omenjena. In mislim, da je prav, da se to popravi. Zato se iskreno in iz srca zahvaljujem vsem poslankam in poslancem, članom odbora za zunanjo politiko, članom skupin prijateljstva, ki so zavzeto in aktivno delali na skupni agendi oziroma na skupnem cilju, da Slovenija postane nestalna članica varnostnega sveta,” je dejala predsednica državnega zbora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje