Koalicija napovedala kazensko ovadbo: v kampanji so ukradli naše logotipe

Slovenija 22. Nov 202217:36 > 17:45 24 komentarjev
Kraja kampanja referendum
Gibanje Svoboda, Socialni demokrati, Levica

V zadnjem tednu referendumske kampanje so koalicijske stranke opozorile na zavajajoče objave na družbenih omrežjih. Te se nanašajo na tri zakone, o katerih bodo v nedeljo odločali volilci. Nekatere objave, na katerih so uporabljeni logotipi in grafična podoba koalicijskih strank, namreč spodbujajo glasovanje proti, kar pa ni stališče koalicijskih strank. Zato so Gibanje Svoboda, SD in Levica napovedale vložitev kazenske ovadbe.

Koalicijske stranke so opozorile, da se na družabnih omrežjih v zadnjih dneh pojavile zavajajoče predreferendumske objave. Objave so tipografsko, barvno in grafično podobne skupni referendumski kampanji 3xZA, na njih je mogoče videti celo logotipe treh koalicijskih strank. Vendar te pozivajo h glasovanju proti, kar pa ni stališče koalicijskih strank.

“Z zlorabo naše grafične podobe in logotipov Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice skušajo avtorji teh objav vplivati na volivke in volivce ter jih pod pretvezo, da gre za objavo treh koalicijskih strank, nagovarjati, da na referendumih glasujejo proti. Gre za nedopustno manipulacijo in krajo logotipov, zato bomo vložili kazensko ovadbo, saj gre za sum kaznivega dejanja po 151. členu kazenskega zakonika,” so napovedali v koaliciji.

Ta člen določa, da se tisti, ki koga s silo, resno grožnjo, podkupovanjem, preslepitvijo ali na drug nedovoljen način prisili ali nanj vpliva, da pri volitvah ali glasovanju glasuje ali ne glasuje ali da ne glasuje veljavno ali da glasuje za ali proti določenemu predlogu, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

referendum referendum
Gibanje Svoboda, Socialni demokrati, Levica
referendum referendum
Gibanje Svoboda, Socialni demokrati, Levica
referendum referendum
Gibanje Svoboda, Socialni demokrati, Levica

Kot povedno so izpostavili, da negativno kampanjo in manipulacijo uporabljajo le nasprotniki treh zakonov, o katerih bodo volilci odločali v nedeljo. Ob tem so v koaliciji spomnili, da je stranka SDS že med kampanjo zbiranja podpisov za razpis referendumov pri oglaševanju uporabljala barve in pisavo, “ki je zelo – in zagotovo ne naključno – spominjala na celostno grafično podobo Gibanja Svoboda”.

Dodali so, da se – za razliko od pobudnikov referenduma – nedeljskega izida ne bojijo in da bo njihova referendumska kampanja še naprej poštena. Temeljila bo na argumentih, dejstvih in spoštljivi komunikaciji, so sporočili.

Na eni izmed grafičnih podob, na katere so opozorili v koaliciji, je sicer mogoče videti sliko Inštituta 8. marec in njegove direktorice Nike Kovač. Na prirejeni fotografiji je mogoče videti članice inštituta, ki držijo napis s sloganom proti vsem trem referendumom. Inštitut 8. marec se je sicer vključil le v referendumsko kampanjo o zakonu o RTV. Tudi na Inštitutu so opozorili na zavajajoče objave. “Tovrstna podtikanja pa več povedo o nasprotni strani kot o nas samih,” so zapisali in pozvali k njihovi prijavi.

O čem volilci odločajo na referendumih? Preberite še:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje