Kakšne so lahko posledice, če se sedemkrat cepimo?

Koronavirus 22. Dec 202117:30 > 23. Dec 2021 14:21 13 komentarjev
Bojana Beović, koronavirus, pct pogoj
Borut Živulović/BOBO

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za N1 dejala, da sedem odmerkov cepiva proti covidu-19, ki jih je zase in še štiri osebe prejel odrasli moški na Gorenjskem, zanj ni nujno škodljivih, če resnejših reakcij ni utrpel že po prvih odmerkih. Z malo sreče sploh ni resnih posledic, je dejala. Dodala je, da ima posameznik zagotovo večjo koncentracijo protiteles kot tisti, ki so prejeli manj odmerkov, in je s tem tudi proti omikronu dobro zaščiten.

Ob današnji novici, da so kranjski policisti pridržali odraslega moškega, ki se je od maja do decembra zase in še štiri soosumljence proti covidu-19 cepil kar sedemkrat, smo vodjo posvetovalne skupine za cepljenje infektologinjo Bojano Beović povprašali, kakšne so lahko zdravstvene posledice prejema tolikšnega števila odmerkov cepiva.

Beović je za N1 dejala, da lahko odmerke cepiva, ki jih je moški prejel, razumemo kot poživitvene odmerke. “Vsakega posebej lahko spremljajo akutni neželeni učinki oziroma neka reakcija,” je dejala infektologinja, ni pa nujno.

“Ni rečeno, da bo sploh nastale večje težave. Res pa je, da lahko nastane burnejši odziv, lahko se ustvari tudi kakšna preobčutljivost. Če se razvijejo takšni mehanizmi po enem odmerku, se lahko reakcija pospeši oziroma poveča, ko posameznik dobi še en odmerek,” je za N1 dejala Beović, ki pa dodaja, da vsaj statistično opažajo, da je neželenih učinkov po tretjem odmerku cepiva manj, kot jih je bilo po drugem.

Samo cepivo se v telesu ne kopiči

Infektologinja je dejala, da se neposredni učinki cepiva, recimo vnetje srčne mišice, lahko stopnjujejo in kopičijo, spet pa to ni nujno. “Gre za določene ljudi, ki tako reagirajo. Ni rečeno, da bo tako tudi pri njem, kajti to ni nujen učinek cepiva – kot veste, se pojavlja izjemno redko,” je dejala Beović. “Z malo sreče ni resnih posledic,” je dodala. “Samo cepivo hitro izzveni, kar pomeni, da se v telesu ne kopiči,” je pojasnila.

Če je posameznik torej imel preobčutljivostno reakcijo po prejemu prvega in drugega odmerka, se ta lahko z naslednjimi odmerki stopnjuje do hujše reakcije. Če pa te ob prvih odmerkih ni imel, je verjetno ne bo imel tudi ob naslednjih odmerkih.

Podobno meni Borut Štrukelj z ljubljanske Fakultete za farmacijo, ki je dodal, da so morebitne nevarnosti večjega števila odmerkov odvisne tudi od vrste cepiva. “Ko posameznik naslednjič v kratkem obdobju (krajšem od meseca dni) dobi nov odmerek, ta najprej sproži nastanek antigenske beljakovine, ker že ima v krvi in tkivih veliko protiteles, pa prihaja do medsebojne reakcije oziroma vezave, ki povzroča lokalno vnetno reakcijo,” je povedal za N1. “Če posameznik, ki se večkrat cepi, trpi za kroničnimi vnetnimi boleznimi, lahko pride do generaliziranega multitkivnega sindroma. Sicer pa ni zelo nevarno,” je dejal.

Posameznik ni sedemkrat bolj zaščiten, zagotovo pa bolj

Kaj pa sama imunost, ki jo je posameznik pridobil s sedmimi odmerki cepiva proti covidu-19? “Zagotovo ni sedemkrat bolj zaščiten,” pravi Beović.

“Procesi v telesu se regulirajo in ni dodatnih povečevanj. Gotovo pa ima večjo koncentracijo protiteles in tudi drugih imunskih celic, kot če bi bil cepljen manj pogosto. Zagotovo bo tudi proti omikronu bolje zaščiten kot pa ljudje, ki niso bili tolikokrat cepljeni,” meni Beović, a je poudarila, da zagotovo ni sedemkrat bolj zaščiten samo zato, ker je bil cepljen sedemkrat.

Beović je dodala, da se omenjeni primer razlikuje tudi od primerov v državah, kjer bodo že zdaj cepili z več odmerki kot pri nas. Denimo v Izraelu bodo zaradi grožnje različice omikron najranljivejšim že v kratkem nudili četrti odmerek.

“To je malo drugačna situacija, saj bodo cepili tiste nad 60 let, ki so bili cepljeni pri njih že poleti. Tako da je od zadnjega odmerka minilo že pol leta,” je poudarila Beović.

Morda vas zanima tudi

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje