Opozicija obstruirala PKP 10: Kar se dogaja, je najnižja točka slovenske države

N1 video 23. Dec 202112:27 > 16:32 8 komentarjev
opozicija
N1

Poslanci opozicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, Levice in SAB so obstruirali današnjo sejo odbora državnega zbora za finance, na kateri so poslanci obravnavali deseti protikoronski sveženj. Koaliciji očitajo, da k zakonu dodaja amandmaje, ki z epidemijo koronavirusa niso povezani, predsedujočemu Robertu Polnarju pa neprimerno vodenje.

Poslanci opozicijskega četverčka predsedniku odbora za finance Robertu Polnarju (poslanska skupina Desus) očitajo neprimerno vodenje. “Predsednik odbora je prvič v zgodovini priznal, da je 75 odstotkov koalicijskih amandmajev nedopustnih, neprimernih in brez povezave s covidom,” je dejala poslanka LMŠ Andreja Zabret.

Meni, da ima Polnar dvojna merila: v preteklosti je amandmaje opozicije zavračal kot nedopustne, danes pa je dal koaliciji prosto pot. PKP po besedah Zabret ni namenjen spremembam plačnega sistema v javnem sektorju. Koalicija je namreč v amandma k PKP 10 uvrstila tudi dvig najvišjih zdravniških plač. “To pomeni rušenje plačnega sistema in javnega zdravstva,” pravi poslanka. Amandmaje, s katerimi želi koalicija spremeniti plačni sistem v zdravstvu, so poslanci na mizo dobili šele zjutraj, je dejala.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je spomnil, da je bila pred 30 leti sprejeta ustava: “Nisem si mislil, da bom na današnji dan moral obstruiral delo državnega zbora.” “Vladna koalicija je s podpornikom in predsedujočim zavestno negirala ustavo, zakonodajo ter poslovnik,” je rekel Han. Ne glede na nedopustnost amandmajev bodo z večino preglasovali opozicijo in sprejeli zakon, ki je v neskladju z ustavo, je dejal. Dodal je, da je opozicija zato simbolično zapustili sejo. “Želim, da bi po novem letu v tej državi zavel drugačen veter,” je dodal.

“To, kar se danes dogaja na odboru za finance, je najnižja točka slovenske države in slovenske državnosti, ker so oblastniki pokazali, da se požvižgajo na ustavo,” je dejal koordinator Levice Luka Mesec. Poudaril je razliko med pojmoma vladavina prava in vladanje z zakoni: vladavina prava pomeni, da so pravila za vse enaka, vladanje z zakoni, pa da oblast sprejema zakone in jih nalaga zgolj drugorazrednim državljanom, je navedel. “Prišli smo do točke, ko je oblast nad pravnim redom, vsi ostali pa smo podvrženi samovolji,” je rekel.

75 odstotkov določb PKP 10 nima povezave z epidemijo. Zakonodajnopravna služba je zakonski paket pospremila z mnenjem, dolgim 40 strani. “Koalicija se je mirno požvižgala in nam pet minut pred odborom prinesla še 34 strani amandmajev,” je dogajanje opisal Mesec.

V stranki Levica so naknadno sporočili še, da predlog dopolnila interventnega zakona po njihovi oceni predstavlja dokončen udarec za že tako temeljito načeto plačno lestvico javnega sektorja in je “darilo za najbolje plačane zdravnike, ki jih zdravniški sindikat Fides tako vneto zastopa”.

Dopolnilo po drugi strani ne bo prineslo nikakršnih koristi mladim zdravnikom, prav tako ne medicinskim sestram, negovalcem in ostalemu podplačanemu in preobremenjenemu osebju, so prepričani v stranki. “Bogatenje in povečevanje privilegijev že tako najbolje plačanih v času hude zdravstvene krize je nemoralno”, poudarjajo. Ob tem so spomnili, da je koalicija dopolnilo pripravila brez socialnega dialoga.

“Ustava je za vsako demokratično državo temelj vsega,” je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek in dodala: “Za vladajočo koalicijo očitno ustava ne velja več.” Vse določbe PKP 10 niso slabe, a s takšnim načinom dela je koalicija pokvarila vse, kar je v zakonu dobrega, je dejala. Spomnila je, da zakon napovedujejo od septembra, sprejema pa se ga tik pred decembrskimi prazniki: “Popolnoma neprimerno je, da se zakon sprejema dan pred praznikom in na tak način.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje