Bill Gates o omikronu: “Možno je, da vstopamo v najhujši del pandemije”

Koronavirus 23. Dec 202109:37 5 komentarjev
Bill Gates
REUTERS

Soustanovitelj Microsofta Bill Gates je na Twitterju posvaril pred nevarnostjo omikrona. Sporočil je, da se bo odpovedal večini svojih prazničnih načrtov in posvaril, da je pred svetom morda najhujši del pandemije. V ZDA sicer beležijo ponovni porast okužb.

Milijarder in soustanovitelj Microsofta Bill Gates je ta teden v seriji tvitov napovedal, da bo odpovedal večino od svojih prazničnih načrtov, ob enem pa je posvaril, da bi lahko ZDA vstopile v najhujši del pandemije. Zapisal je, da se različica omikron širi hitreje kot katerikoli drug virus v zgodovini, pri čemer pa je še vedno neznano, kako hude simptome povzroča.

“Dokler ne vemo več, moramo [različico, op. a.] vzeti resno. Tudi če je le pol toliko huda kot delta, bo zaradi njene nalezljivosti to najhujši porast okužb, ki mu bomo priča,” je zapisal Gates, ki pričakuje, da bo epidemična val v ZDA trajal tri mesece.

“Teh nekaj mesecev bi lahko bilo težkih, a verjamem, da če bomo delali korake v pravo smer, bi se pandemija lahko končala v 2022,” je komentiral.

Porast okužb v ZDA

V ZDA beležijo porast primerov covida-19: v prejšnjem tednu so povprečno potrdili več kot 148.000 novih primerov, kar je 23 odstotkov več kot v tednu pred tem in primerljivo s številom okužb sredi septembra, kažejo podatki Univerze Johns Hopkins.

V sredo se je v ameriških bolnišnicah zdravilo več kot 69.700 oseb – število hospitaliziranih se tako viša od 8. novembra, ko se je po podatkih ministrstva za zdravje in socialne zadeve v bolnišnicah zdravilo okoli 45.000 oseb. V minulem tednu je v povprečju vsak dan umrlo 1.324 oseb s covidom-19, kar je 11 odstotkov več kot v tednu pred tem.

Bill Gates si prek fundacije, ki nosi njegovo in ženino ime, prizadeva preseči razlike v precepljenosti (v revnejših državah je proti covidu-19 cepljenjih manj oseb). V mnenjskem prispevku za CNN je Gates oktobra zapisal, da bo razkorak vse težje preseči, saj vlade najbogatejših držav kupujejo dodatne odmerke cepiva, s katerimi cepijo poživitveno.

“Ljudje imajo prav, da so razburjeni zaradi neenakosti,” je zapisal Gates in dodal: “Cepiva v večji meri preprečijo covid-19 oziroma z izjemo redkih primerov preprečijo smrtni izid. Srce parajoče je vedeti, da ljudje ne umirajo zaradi te bolezni, ker se je ne da zaustaviti, temveč zato, ker živijo v revnejši državi.”

Avtor: Richard Davis, CNN Business

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje