Kolesar o incidentu: Redarja nisem žalil, uporaba sile je bila pretirana

Slovenija 24. Jun 202220:34 3 komentarji
Kolesar
Posnetek zaslona/ Youtube Slovenske novice

Kolesar, ki je bil v sredo dopoldne vpleten v incident z mestnim redarjem, je ocenil, da je ta zoper njega uporabil preveliko silo. "V nobenem trenutku nisem bil žaljiv do redarja," je za oddajo 24UR povedal 64-letni Borut, ki sicer o tožbi redarja ne razmišlja.

V Šiški v Ljubljani se je v sredo zgodil incident, v katerega sta bila vpletena redar ljubljanskega mestnega redarstva in kolesar. Na posnetku, ki so ga objavile Slovenske novice, je videti pajka, ki nalaga avtomobil, ter redarja, ki vodi postopek. Nato se mimo pripelje kolesar, ki redarju nekaj reče, ta pa ga prime za ramena in ga spravi na tla. Na kraj dogodka je prišla tudi policija.

Kot je za oddajo 24UR dogodek opisal kolesar – 64-letni Borut, je mestnega redarja vprašal, ali bo kazni napisal tudi za ostala vozila, ki so bila v ulici narobe parkirana. “V smislu, da zakoni veljajo za vse enako,” je pojasnil. Ker mu redar ni odgovoril, ga je kolesar vprašal, kako mu je ime. Redar pa naj bi se po besedah kolesarja nato obrnil in mu dejal, da se grdo obnaša, in da je nesramen. “Ter, da me bo zadržal,” je dodal kolesar. Ko je poskušal oditi, se je med njim in mestnim redarjem vnel fizični obračun.

Redar je kolesarja prijel za ramena, ga zvlekel s kolesa in ga podrl na tla. Sledilo je nekaj prerivanja, nato pa je redar kolesarja zadržal v sedečem položaju. Dogajanje sta opazovala delavca podjetja Mestne občine Ljubljana (MOL), ki skrbi za odvoz nepravilno parkiranih vozil. Redar je zatem poklical okrepitve in nato s sodelavcema kolesarja vklenil v lisice. “Mislim, da je bila sila, uporabljena proti meni, veliko prevelika. V nobenem trenutku nisem bil žaljiv do redarja,” je še dodal kolesar, ki o tožbi sicer ne razmišlja.

Za mnenje o ravnanju redarja smo povprašali tudi strokovnjaka s tega področja, profesorja s Fakultete za varnostne vede dr. Miho Dvojmoča. “Na prvi pogled se zdi, da je bila uporaba sile absolutno pretirana,” je dejal po ogledu posnetka. Več o tem pa v članku Strokovnjak o ravnanju redarja: “Uporaba sile je videti absolutno pretirana”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje