Koliko rabljenih avtov v Sloveniji ima lažne kilometre?

Slovenija 03. Apr 202217:50 > 17:54 0 komentarjev
Avtomobilski števec
PROFIMEDIA

Pri nakupu rabljenega avtomobila je eno ključnih vprašanj, ali števec kaže resnično prevožene kilometre. V raziskavi podjetja carVertical so med 900.000 avtomobili ugotovili, da ima vsak deseti rabljeni avtomobil v Sloveniji lažne. Na vrhu seznama je sicer Latvija, manipulacija s kilometrskim števcem pa je v Evropi zelo razširjena.

Čakalne dobe za nove avtomobile so še naprej dolge, zato se povečuje povpraševanje po rabljenih avtomobilih. Trg teh je bistveno večji od trga novih avtomobilov. Lani je približno 200.000 rabljenih vozil zamenjalo lastnike, medtem ko je bilo novih prodanih okrog 54.000. Ob pomanjkanju novih vozil so tako pričakovano poskočile cene rabljenih, ob tem se je povečal uvoz rabljenih vozil iz tujine. Rabljen nemški golf se je v zadnjem letu podražil za tretjino.

Ene glavnih nevarnosti pri nakupu rabljenega avtomobila so skrite napake in resničnost podatkov. Nakup rabljenega avtomobila prinaša večje tveganje, kot če novega odpeljemo iz salona. “Če so na avtomobilu kakršnekoli nepravilnosti, laik zgolj z ogledom avta to zelo težko ugotovi. Avto, ki je videti zelo lep in dobro ohranjen, ima lahko tudi več kot 300.000 prevoženih kilometrov oziroma veliko več od prikazanega stanja,” razlaga tehnični svetovalec pri AMZS Janez Kajzar.

Resničnost prevoženih kilometrov je pri nakupu rabljenega avtomobila zelo pomemben podatek. V raziskavi med rabljenimi avtomobili v letu 2021 je platforma za zgodovino avtomobilov carVertical analizirala 900.000 vozil in ugotovila, da ja vrtenje kilometrov najbolj razširjeno v Latviji. Več kot 24 odstotkov vozil v tej državi, ki so jih pregledali, je imelo na števcu spremenjeno število kilometrov. Vsak četrti Latvijec je tako kupoval avtomobil, ki so ga pred tem imeli v rokah goljufi.

Največ manipulacij s števci uvoženih avtomobilov

V Sloveniji je bilo med preverjenimi vozili deset odstotkov takšnih z lažnimi kilometri, kar nas uvršča na rep razpredelnice. Za nami so z zelo majhnim odstopanjem le Slovaška, Srbija in Finska, edina pod desetimi odstotki pa je Belgija. V AMZS pred nakupom rabljenega avtomobila svetujejo, da ga pregledajo v servisnih delavnicah, nekatere podatke je mogoče preveriti tudi na spletnih platformah, kot sta avtolog.si ali autodna.si. Z vpisom številke VIN (angleška kratica – Vehicle Identification Number) lahko preverite zgodovino zapisov za izbrano vozilo.

Manipulacija s števci kilometrov je v Evropi zelo razširjen pojav, ki pomeni tveganje za prometno varnost. Največ mahinacij je pri uvoženih vozilih, ki so stara samo nekaj let, dobro ohranjena in imajo približno 250.000 prevoženih kilometrov, na prodaj pa so s 50.000 kilometri. Tehničen postopek vrtenja kilometrov na avtomobilskih števcih ni zapleten, oprema pa stane 10.000 evrov. Običajno so del kakšne flote in so servisirana interno, brez dokazil. Kupci lahko v primeru nakupa rabljenega avtomobila z lažnimi kilometri jeklenega konjička preplačajo za 25 odstotkov. V Sloveniji je manipulacija kilometrskega števca kazniva, vendar kot ugotavljajo poznavalci, je vrtenje težko dokazljivo, kazen pa nižja od oškodovanja kupca. Kazni se gibljejo od 1.000 do 4.000 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!