Konec tedna bo vremensko pester: zapade lahko tudi do 25 centimetrov snega

Slovenija 29. Nov 202319:29 1 komentar
Avtocesta sneg
N1

Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) napovedujejo vremensko pester konec tedna. Obetajo se hitre spremembe z možnostjo sneženja po nižinah.

Konec meteorološke jeseni in začetek zime prinaša hitre spremembe vremena. Kot pravijo na Agenciji RS za okolje (Arso), so vremenske napovedi še posebej za prihajajoči petek in soboto ponujale zelo velik razpon različnih scenarijev.

“Od zelo obilnih padavin, poledice, do močne odjuge in ob koncu poslabšanja do sneženja. Razlog za tako velik razpon je izrazita fronta, ki bo v bližini naših krajev. Temperaturna razlika med hladnim in toplim zrakom bo okoli 15 stopinj Celzija. Pred nami je vremenska situacija, ki je zelo nehvaležna za napovedovanje,” pojasnjujejo na Arsu.

Zapade lahko do 25 centimetrov snega, možna tudi poledica

Že danes bo po napovedih Arsa oblačnost na zahodu začela naraščati, ob prodoru hladne zračne mase pa bo nad zahodno Evropo že začelo nastajati novo ciklonsko območje, v višinah bo pri nas že začel pihati vse bolj vlažen jugozahodnik. Zvečer bo še nekaj jasnine, zato se bo po nekaterih nižinah ohladilo tudi do ledišča.

Ponoči nas bo dosegel vpliv tople fronte, prav tako se bo pooblačilo, začele pa se bodo pojavljati tudi padavine. “Zlasti v osrednjem delu Slovenije in na Gorenjskem bo v začetku poslabšanja rahlo do zmerno snežilo. V neprepihanih legah v notranjosti Slovenije bo možen tudi kratkotrajen pojav poledice,” so opozorili na Arsu.

Kot je za N1 pojasnil dežurni vremenoslovec na Arsu Branko Gregorčič, lahko po nižinah zapade tudi do 25 centimetrov snega. “Razpon je med 0 in 25 centimetri. Za zdaj kaže, da je največja verjetnost nekje med 10 in 15 centimetrov. Bolj točne podatke bodo dale napovedi v naslednjih dneh,” je pojasnil.

V četrtek in petek bi se lahko v Sloveniji zaradi serije sončnih izbruhov znova videl severni sij, a bodo opazovanje tega po vsej verjetnosti preprečili oblaki.

Po zimskem začetku hitra otoplitev

Po zimskem začetku bo sledila hitra otoplitev. Sneg bo tudi v severni Sloveniji najkasneje dopoldne povsod prešel v dež. Meja sneženja se bo dvignila nad 1.500, proti večeru bo celo na okoli 2.000 metrih. V južni polovici države bodo temperature med 8 do 12, v severni polovici pa od 2 do 6 stopinj Celzija.

Največ padavin bo do petka zjutraj v jugozahodni in južni Sloveniji, kjer bo padlo od 40 do 70 milimetrov dežja, drugod večinoma od 10 do 40, na severovzhodu pa le okoli 5 milimetrov padavin.

V noči na petek in v petek čez dan bo predvsem na Notranjskem, Dolenjskem in v Beli krajini pihal topel jugozahodnik. V prevetrenih krajih bo zjutraj okoli 10, morda celo blizu 15 stopinj Celzija, kar je za začetek meteorološke zime izjemno toplo. Napovedi za petek čez dan pa so zelo nepredvidljive.

Na Arsu pravijo, da glavnina napovedi trenutno kaže, da bo velik del Slovenije tudi v spodnjih plasteh ozračja pod jugozahodnim zračnim tokom, kar pomeni, da se bo ozračje bolj sušilo in ogrelo. Marsikje bo vetrovno. Najvišje temperature bodo večinoma od 10 do 15, na jugu Slovenije morda celo do 18 stopinj Celzija. Hladen zrak bo morda ostal le na severovzhodu države.

Sobota bo deževna

“Ob močnem višinskem jugozahodniku in veliki vlažnosti zraka bo ob takšnem scenariju izrazit padavinski maksimum na severozahodu Slovenije,” pojasnjujejo na Arsu in dodajajo, da se bo v noči na soboto dež okrepil in zajel vso državo. Od severovzhoda se bo hladilo.

“Za zdaj je še velika negotovost, kdaj točno nas bo dosegel dovolj hladen zrak, da bo dež prešel v sneg. Ob počasnem prehodu ‘klina’ s hladnim zrakom bo večji del nižin ostal brez snežne odeje, ob hitrem prehodu pa se poveča možnost obilnejšega sneženja. Večja verjetnost za ta scenarij je v severni in severovzhodni Sloveniji, kjer je približno 50:50, da se bo to zgodilo,” predvidevajo na Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje