Bešič Loredan: Treba je živeti s covidom, ostajamo odprta družba

Koronavirus 30. Sep 202210:56 > 12:07 2 komentarja
Loredan
N1

Na novinarski konferenci so aktualne razmere glede epidemije covida-19 predstavili minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in predstavniki stroke. Minister je ponovno poudaril, da se mora družba naučiti živeti z virusom, vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Mario Fafangel pa je med drugim dejal, da novo, prilagojeno cepivo zoper covid-19 "spreminja pravila igre".

V četrtek so v Sloveniji ob 820 PCR-testih in 6971 hitrih antigenskih testih potrdili 2297 okužb s koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 84 bolnikov, na intenzivni negi pa 14. Umrla sta dva bolnika s potrjeno okužbo, po oceni NIJZ pa je v državi 29.303 aktivnih primerov, piše STA.

Aktualne razmere glede epidemije covida-19 so na novinarski konferenci predstavili minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa NIJZ Mario Fafangel, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc, namestnik vodje delovne skupine za klinično obravnavo in zdravljenje pri posvetovalni skupini NIJZ infektolog Janez Tomažič, strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič in vodja službe za dolgotrajno oskrbo na ministrstvu za zdravje Tanja Petkovič.

“Kar smo poleti sprejeli, zdaj jeseni udejanjamo, besedo ima stroka,” je uvodoma povedal minister za zdravje Bešič Loredan. V nadaljevanju je poudaril, da “covid je” in da jeseni prihaja tudi gripa. Poudaril je, da je z boleznijo treba živeti, pri čemer je poudaril zaščitne ukrepe, kot je nošnja mask.

“Naredili bomo vse, da zdravstvenega sistema ne ustavljamo,” je dodal. Kot močno orodje je omenil cepljenje zoper covid-19 in zdravila, s katerimi se bo zaščitilo najranljivejše skupine. “Ostajamo odprta družba,” je poudaril minister.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je povedal, da bodo k cepljenju spodbujali skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), mobilnih enot za cepljenje pa za zdaj ne načrtujejo.

Kar zadeva morebitne ukrepe za omejevanje covida-19, je minister pojasnil, da epidemiološko stanje spremljajo iz tedna v teden, “pripravljeni smo na vse scenarije in dejstvo je, da ni enega ukrepa, temveč je več ukrepov”. Maske so v tem trenutku priporočljive, je spomnil.

“Spremenjena pravila igre”

Da nas čakata še ena jesen in zima s covidom-19 in gripo, je poudaril tudi Fafangel in dodal, da s skladno napovedmi narašča število okužb s koronavirusom. Vse več okužb da je tudi drugod v Evropi. Naraščanje števila okužb je po njegovih besedah predvideno vsaj do sredine oktobra.

“Različica omikron je že februarja letos spremenila pravila igre,” je povedal in spomnil na veliko število okužb, pri čemer omikron ostaja. “Imamo pa nova, prilagojena cepiva, ki so na voljo vsem, in zdravila,” je izpostavil in pojasnil, da ti dve orodji prav tako “spreminjata pravila igre”.

Na fakultete se vračajo študenti

Državni sekretar Ostrc je dejal, da na ministrstvu skrbijo za povezavo med stroko in izvajalci ter uporabniki zdravstvenih storitev na drugi strani. “Naša naloga je, da udejanjimo usmeritve stroke in poskrbimo za organizacijske, finančne in pravne okvire,” je dejal.

O cepivu je povedal, da so v stiku z izvajalci in da so jim na voljo za pomoč, če bi se pri izvajanju cepljenja pojavile kakršnekoli težave. “Enotnega pristopa k cepljenju ni, za zdaj smo to prepustili izvajalcem. V zadnjih dveh letih so se zavodi s tem dobro soočali, tudi za zdaj so informacije zelo spodbudne,” je dodal.

Pri uporabi protivirusnih zdravil je cilj, da se njihovo jemanje prenese izven bolnišnice, saj s tem ščitimo zdravstveni sistem in poskrbimo, da vse teče dvotirno. “Tako se lahko sočasno borimo s covidom in ne ustavljamo zdravstvenega sistema. Zdravila paxlovid je na voljo dovolj, regijski ključ smo pripravili skupaj s stroko,” je pojasnil Ostrc.

Državni sekretar je spomnil še na študente, ki se vračajo na fakultete. “Tudi zanje so na voljo testi za samotestiranje,” je dejal in dodal, da so bili mladi pozvani tudi k večji uporabi aplikacije #OstaniZdrav.

Tudi Ostrc je pozval k odgovornemu obnašanju. “Pomislimo, da so med nami ljudje, ki covida morda ne prebolijo tako zlahka, in s tem poleg sebe ščitimo tudi njih,” je zaključil.

Cepljenje v ZD Ljubljana

Stegne Ignjatovič je povedala, kako poteka cepljenje v ZD Ljubljana. Glede na povečan interes za cepljenje so okrepili število cepilnih mest in ekipe, ki izvajajo cepljenje. Interesa za cepljenje je največ ob koncih tedna – na današnji dan bodo predvidoma cepili več kot 600 oseb. Največ oseb se cepi s četrtim odmerkom, največ interesa pa je za najnovejše cepivo, prilagojeno različici omikrona, je še dejala strokovna direktorica ZD Ljubljana.

V domovih že cepijo, uporabljajo tudi zdravilo paxlovid

Kakšno pa je stanje v domovih za starejše občane? Tanja Petkovič je povedala, da si stanovalci domov želijo obiskov svojcev, morda praznovati kakšen rojstni dan. Dodala je, da je odstotek precepljenosti višji v domovih kot v preostanku populacije, kar se je po njenih besedah odražalo v valu koronavirusne različice delta – težkih potekov bolezni skorajda ni bilo. “Kar se cepljenja tiče, v domovih nismo imeli težav,” je poudarila.

“Zavedanje, tako stanovalcev, kot tudi svojcev, da je za zaščito najranljivejših treba uporabiti vse, kar je na voljo, je visoko,” je še dejala. Povedala je tudi, da so domski zdravniki že začeli uporabljati zdravilo paxlovid in dodala, da so zdravniki dobro informirani, povratne informacije pa dobre.

Prav tako so v domovih že začeli ponovno cepiti, pri čemer pa je bil po njenih besedah med stanovalci velik interes za novo, kombinirano cepivo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje