Vlada po le dveh dneh spreminja način izračuna letnega dodatka

Slovenija 30. Sep 202210:18 13 komentarjev
upokojenci
Žiga Živulović/BOBO

Vlada je le dva dni po sporočilu, da spreminja način letnega dodatka za upokojence, na dopisni seji sprejela spremembe zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024, s katerimi vrača star način obračuna. Razlog ni znan.

Vlada je na dopisni seji znova obravnavala predlog zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024, ki ga je potrdila že v sredo, in spremenila člen, ki se nanaša na izplačilo letnega dodatka za upokojence.

Kot smo pisali včeraj, je vlada – podobno kot letos in lani – predvidela med 145 in 455 evrov letnega dodatka, pri čemer pa je spremenila način izračuna dodatka. Predvideno je bilo, da se tistim s pokojnino med 600 in 1.120 evrov višino dodatka določi po posebni formuli. To je drugače kot do sedaj, ko se je prejemnike pokojnin razdelilo v več razredov in je bil dodatek potem enak za vse upokojence v posameznem razredu.

Na finančnem ministrstvu pa so očitno ugotovili, da z novim načinom obračunavanja nekaj ni v redu. Zdaj so namreč znova vrnili star sistem. Višina letnega dodatka ostaja obratno sorazmerna z višino pokojnine, bodo pa upokojence – enako kot do zdaj – razvrstili v razrede glede na višino pokojnine. Upokojenci, ki padejo v isti razred, prejmejo enak dodatek. Kolikšen, je navedeno v spodnji tabeli.

Zneski letnega dodatka se v vseh razredih zvišujejo za pet evrov glede na letos, ko je bil najnižji dodatek 140 evrov, najvišji pa 450 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje