KPK v primeru Bošnjak ustavila postopek, v kliničnih centrih bo opravila analizo

Slovenija 17. Jan 202411:07 0 komentarjev
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ni potrdila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije KPK glede domnevnih nepravilnih ravnanj takratnega predstojnika kliničnega oddelka za nevrokirurgijo UKC Ljubljana Romana Bošnjaka, zato je postopek ustavila. Bo pa KPK glede dodatnega dela zdravnikov v obeh kliničnih centrih opravila sistemsko analizo.

POP TV je v začetku marca 2023 razkril, da je nevrokirurg Roman Bošnjak v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana Bošnjaku nakazati še dodatnih 6.000 evrov na račun agencije v Hongkongu.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je postopek začela v marcu 2023 na lastno pobudo na podlagi objav v medijih. V okviru predhodnega preizkusa je KPK pridobila pojasnila in dokumentacijo UKC Ljubljana in Zdravniške zbornice Slovenije ter vpogledala v javno dostopne podatke, so sporočili s komisije.

Komisija je ugotovila, da sta primer v skladu s svojimi pristojnostmi obravnavala tako UKC Ljubljana kot zdravniška zbornica. Hkrati je UKC Ljubljana dokumentacijo predal policiji, seznanil člane sveta zavoda in izvedel izredni nadzor. Ker kršitev iz lastnih pristojnosti, torej kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, KPK ni ugotovila, je postopek ustavila.

V zvezi s sumi nepravilnosti pri naročanju kostnih nadomestkov za nevrokirurško zdravljenje, pa komisija še vodi postopek predhodnega preizkusa, ki je v zaključni fazi, so ob tem poudarili na KPK.

Po poročanju oddaje Tarča na Televiziji Slovenija marca lani je bil Bošnjak namreč povezan s kranjskim podjetjem Medicolink, dobaviteljem kostnih nadomestkov in potrošnega materiala za nevrokirurgijo v UKC Ljubljana.

Na podlagi omenjene konkretne zadeve je senat komisije sprejel sklep, da letos v UKC Ljubljana in UKC Maribor izvede sistemsko analizo in pregled opravljanja dela zdravnikov v zvezi s podjemnimi pogodbami in izdanimi pisnimi soglasji delodajalca na podlagi 53. b člena zakona o zdravstveni dejavnosti.

Z analizo bo komisija celovito pregledala opravljanje dodatne dejavnosti zdravnikov izven javnih zdravstvenih zavodov, s katerimi imajo sklenjene pogodbe o zaposlitvi, ter opravljanje drugih, samoplačniških dejavnosti, ki jih poleg redne zaposlitve zdravniki opravljajo pri svojem delodajalcu.

“S tem bo komisija nadaljevala svoje delo na tem, z vidika preprečevanja korupcije zelo pomembnem področju, na katerem je lani izdala analizo delovanja javnega sektorja na področju zdravstva, s katero je konec lanskega leta seznanila tudi strateški svet za zdravstvo,” so še sporočili s KPK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!