Krajani zahtevajo odstranitev odpadkov iz zbirnega centra v Zalogu

Slovenija 28. Jun 202115:56 > 15:56 0 komentarjev
AAG: Pogorišče odpadkov na deponiji
Bobo (Fotografija je simbolična)

V Četrtni skupnosti Polje in Civilni iniciativi proti nepravilnemu skladiščenju odpadkov od pristojnih organov zahtevajo, da se z odlagališča podjetja ML Surovine odstrani vse odpadke, ki negativno vplivajo na zdravje krajanov Zaloga. Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči.

Krajani Zaloga že od aprila lani opozarjajo na nevzdržne razmere zaradi neznosnega smradu, ki naj bi ga z nepravilnim skladiščenjem elektrofiltrskega pepela in mulja ter drugih odpadkov povzročalo podjetje ML Surovine. Po besedah člana civilne iniciative Dušana Levičnika tamkajšnje prebivalce boli glava, slabo spijo, nekateri so celo bruhali. Eden izmed krajanov, lastnik delavnice, ki stoji tik ob odlagališču, je na današnji novinarski konferenci opozoril, da morajo delavci zaradi slabega počutja tudi večkrat predčasno zapustiti delovno mesto.

Peticija za takojšnjo popolno ukinitev vseh dejavnosti

V civilni iniciativi so spomladi začeli zbirati podpise pod peticijo za takojšnjo popolno ukinitev vseh dejavnosti, ki povzročajo smrad in ogrožajo zdravje ljudi ter onesnažujejo okolje. Do sobote so zbrali podpise 858 polnoletnih oseb iz Zaloga in bližnje okolice. Kot je pojasnil Levičnik, se je delo civilne iniciative z današnjim dnem načeloma končalo. “To je bil vrhunec našega dela, niti nismo strokovno usposobljeni, niti pravno podkovani, zato menimo, da je zato delo zdaj na plečih tistih, ki bi morali že zdavnaj ukrepati,” je dejal.

Novinarske konference se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je čestital krajanom Zaloga in civilni iniciativi za ukrepanje. “Ta ML Surovine tu ne sme biti, to je moje mnenje, in naredimo vse, kar je možno, da se to odstrani,” je dejal. Pri tem je izpostavil, da podjetje niti ni lastnik te lokacije, temveč jo je zgolj dobil v najem. Janković je o nastalih razmerah že pisal okoljskemu ministru Andreju Vizjaku. Zbrane podpise je ministru pripravljen posredovati na srečanju v petek. Vizjaka bo prosil, da izvede isti ukrep, kot ga je v Pivoli, se pravi, da takoj dodeli sredstva inšpekciji, da to odstrani.

Glavni inšpektor za okolje in prostor Franc Rančigaj meni, da tak izvajalec ne bi smel dobiti dovoljenja. “Te nepremičnine niso v njegovi lasti, on z ničemer ne more garantirati, nobenega finančnega jamstva ni,” je izpostavil. Na inšpektoratu so februarja letos sicer podali predlog za odvzem dovoljenja, a o tem še ni bilo odločeno, je pojasnil. Inšpektorat je nedavno izdal ustno odločbo za začasno prepoved nadaljnjega delovanja zbirnega centra v Zalogu.

Po Rančigajevih besedah na inšpektoratu zaradi neukrepanja podjetja že zaostrujejo ukrepe, kazen pa bi lahko znašala od 10.000 do 100.000 evrov. A zavezancu so na voljo pravna sredstva, ki pa jih po besedah glavnega inšpektorja izkorišča. “Pravna varnost teh kršiteljev je žal pri nas, po mojem mnenju, prevelika,” je dejal. Na inšpekciji bodo v torek izvedli kontrolni pregled. Kot je pojasnil, je v tem primeru namreč treba ugotavljati konkretno aktualno stanje. Če bo stanje ostalo takšno, kot je bilo predstavljeno na današnji novinarski konferenci, bo izrečena nova kazen s preselitvijo, je dejal.

Glede županovega predloga, da bi se zadevo reševalo z interventnim ukrepom tako kot v Pivoli, je pojasnil, da se intervencijo lahko izvede, če so neposredno ogrožena človeška življenja in zdravje. Za konkreten primer je to težko soditi. “Različni postopki so. Če nekdo zlije kurilno olje v potok, potem ni dileme, v tem primeru so pa določene mejne razmere,” je poudaril. Kot je še pojasnil Rančigaj, s podjetjem ML Surovine komunicirajo preko odvetnikov. Direktor podjetja ML Surovine Said Aljoša Alkhatib se današnje novinarske konference ni udeležil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!