Vstopnin nocoj večinoma ne bo, gostinci, glasbeniki in vreme pa so pripravljeni

Slovenija 30. Apr 202206:00 > 07:35 0 komentarjev
Kres
Žiga Živulović/BOBO

Po sprostitvi protikoronskih ukrepov se nocoj pred 1. majem, mednarodnim praznikom dela, po dveh letih vračajo množična kresovanja. Ta bodo po vsej državi, vstopnine večinoma ne bo, gostinci in glasbeniki so že pripravljeni, po napovedih pa bo zdržalo tudi vreme. Kaj na predvečer praznika dela simbolizira ogenj?

Največje organizirano kresovanje bo tudi letos na ljubljanskem Rožniku. Začelo se bo ob 19.30, zbrane pa bodo tik pred prižigom kresa nagovorili predsednik Pergama Jakob Počivavšek, generalni sekretar KSJS Bojan Hribar in predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. 

Po nedeljskih volitvah je Jerkič za N1 dejala, da od nove vlade pričakuje predvsem obuditev socialnega dialoga in napovedala, da bodo “sindikati v turbulentnih časih, ki prihajajo, poudarek dajali predvsem varnosti zaposlitev.” Morda je čas, meni Jerkič, za nov socialni sporazum, “v katerem bi določili smer, kam gremo.”

Tudi sicer se bo večina kresovanj po državi začela med 18. in 20. uro, vstopnine večinoma ne bo, gostinci in glasbeniki so pripravljeni.

Kres
Miloš Vujinović/BOBO

Vremenska napoved je za danes ugodna, čaka nas lepo, suho in toplo vreme, ki kresovanj ne bo pokvarilo. A vreme se bo skisalo jutri proti popoldnevu, ko so napovedane plohe, pa tudi ponedeljek naj bi bil deževen. Okoljevarstveniki opozarjajo, da kurjenje kresov poveča prisotnost zlasti delcev PM10 v zraku, zato predlagajo, naj bodo kresovi razumno veliki in naj se uporabi čim bolj suh les, odpadki, gume in obdelan les pa nikakor, svarijo. V primeru močnega vetra pa je kurjenje treba prekiniti.

Ogenj pred 1. majem, mednarodnim praznikom dela, simbolizira upor in opozarjanje na delavske pravice, a običaj kurjenja ognja v spomladanskem času sega v poganske čase, ko so naši predniki s kurjenjem kresov ob začetku pomladi soncu želeli dati več moči.

Kresovi sicer pri nas ne zagorijo le na predvečer praznika dela, pač pa tudi na kresno noč. Kresovanje je najbolj znani običaj ob prazniku svetega Janeza Krstnika, ki goduje 24. junija, zato na šentjanževo, 23. junija, marsikje kurijo kresove.

Ogenj ima velik simbolni pomen, saj simbolizira luč in razsvetljenje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!