Nov režim: ukrepanje policije in šol ob grožnjah bo določal semafor

Slovenija 16. Apr 202408:06 > 15:37 2 komentarja

Po številnih kritikah, ki so letele na komuniciranje policije ob nedavni grožnji s strelskim napadom na eni od slovenskih šol, sta možne izboljšave danes iskala minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Po sestanku sta napovedala pripravo novega sistema, ki bo ukrepanje in obveščanje o grožnjah urejal po principu semaforja.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je danes srečal z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjem Feldo, s katerim sta iskala možnosti za izboljšanje komunikacije med policijo in šolami. Tema je namreč postala aktualna minuli teden po obvestilu policije, da so zaradi spletne objave z grožnjo strelskega napada šole pozvali k previdnostnim ukrepom.

Na račun komunikacije je letelo precej kritik. Nekateri menijo, da bi morala policija najprej obvestiti ministrstvo za izobraževanje, ki so ga v tem primeru obvestili šele ravnatelji. Drugi so kritizirali, da si z obvestilom, kot so ga šole dobile, te ne morejo kaj veliko pomagati, zato so odreagirale neenotno in po svoji presoji. Ostri ukrepi in javna objava poziva k previdnostnim ukrepom pa so med šolniki, starši in učenci marsikje povzročili preplah.

Da je bilo komuniciranje policije s šolami nekoliko pomanjkljivo, je na novinarski konferenci po sestanku priznal tudi notranji minister Poklukar. Napovedal je, da bodo protokol obveščanja in komuniciranja s strani policije do ministrstva in do šol izboljšali in bo odslej potekal dvosmerno. Na sestanku so se še dogovorili za izboljšanje protokola ukrepanja, ki ga bodo organizirali po principu semaforja.

Kako bo videti semafor za ukrepanje ob grožnjah?

Tako bo najnižja oziroma zelena stopnja kazala na zaznano grožnjo, ob kateri pa ni večje verjetnosti za napad ali kaznivo dejanje znotraj šol. Naslednja rumena stopnja bo kazala na resnejšo grožnjo in potrebo po obveščanju širše skupnosti, tudi staršev otrok. Ob najvišji rdeči stopnji, ki bo nastopila v primeru večje grožnje, pa bo policija obvestila ministrstvo in vse šole, temu pa bo sledil odziv po točno določenem protokolu.

Darjo Felda, Boštjan Poklukar, Senad Jušić
Foto: Borut Živulović/BOBO

Kot je dejal Poklukar, bodo sedaj strokovnjaki pripravili protokole za odziv na grožnje. V četrtek se bodo na to temo sestali predstavniki ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za izobraževanje. Poleg tega bodo okrepili tudi preventivno dejavnost. “Z nizom aktivnosti želimo osvestiti ravnatelje, vodstva šol, učitelje in starše o tem, kako ukrepati,” je dejal notranji minister in napovedal tudi izvedbo okroglih miz na temo varnosti v šolah.

Notranji minister je dejal, da morajo zagotoviti, da ne bodo ob vsaki grožnji eni od slovenskih šol pred vrata postavljali varnostnikov, vznemirjali staršev in motili učnega procesa. Spomnil je še, da je v zvezi s postopanjem policije po grožnji prejšnji teden odredil izredni nadzor nad delom policije, ki še poteka. Ob tem je pozval tudi starše, da se z otroki o varnosti pogovarjajo ter jim od časa do časa pregledajo šolske torbe. “Želimo, da so šolski prostor, okoliš in učilnice varni prostor,” je sklenil Poklukar.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je ocenil, da je bil odziv ob zadnjih grožnjah izpeljan v redu. “Morda je bilo nerazumevanje med tem, kar eni sporočajo in drugi slišijo. Ta del je treba sedja bolje umestiti,” je dejal minister Felda. Poudaril je, da je jasnost pri javljanju morebitne grožnje nujna na obeh straneh. “Če se na šolah kaj zgodi, vemo, kakšni so protokoli. Treba jih je samo nekoliko osvežiti, in to bomo sedaj storili,” je dejal minister za izobraževanje.

Ob tem je opozoril, da je šolski prostor zelo obsežen, kjer se srečuje veliko ljudi. “Vemo, da imajo mlade generacije svoj svet. Marsikdo danes živi v virtualnem svetu, ki vsakega človeka doseže kjerkoli. Tudi ko otrok zapusti šolski prostor, ga virtualni svet dosega,” je dejal Felda in poudaril, da je treba najti rešitve tudi za nasilje v virtualnem okolju.

Na sestanku je bil tudi generalni direktor policije Senad Jušić, ki je dejal, da je bila nedavna grožnja ob zaznavi preizkušena. “Prišli smo do spoznanja, da iz nje ni mogoče razbrati pripravljalnih dejanj ali izvršitvenih dejanj, je pa predstavljala določeno stopnjo tveganja. Zato smo obvestili vse vpletene,” je povedal Jušić. Kot je dejal, v zvezi z grožnjo v komentarju na enem od novičarskih portalov potekajo intenzivni policijski postopki, ob tem pa poudaril, da policija vsako informacijo o grožnji obravnava resno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje