KUL in Golobova stranka pred volitvami: Napak preteklih vlad ne bomo ponavljali

Slovenija 22. Apr 202216:30 > 17:05 3 komentarji

Pred volilnim molkom, ki se začne ob polnoči, so vodilni predstavniki levosredinskih strank: Gibanja Svoboda, LMŠ, SD, Levice in SAB volilce pozvali, naj se v nedeljo udeležijo volitev in zamenjajo sedanjo vlado. Ob tem so obljubili, da bodo oblikovali trdno koalicijo, ki bo Sloveniji zagotovila normalnost.

Pred nedeljskimi volitvami so vodilni predstavniki petih levosredinskih strank: Marjan Šarec (LMŠ), Alenka Bratušek (SAB), Luka Mesec (Levica), Tanja Fajon (SD) in Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda) v obratnem vrstnem redu, kot jim kaže večina javnomnenjskih anket, nagovorili javnost. Napovedali so, da bodo tokratne volitve prelomne in da bodo po njih oblikovali močno vladno ekipo, ki bo Slovenijo vrnila na pravo pot. Sporočili so tudi, da ni bistveno, katero od peterice levosredinskih strank bodo volilci obkrožili, temveč da te skupaj zberejo prepričljivo večino. Vsi po vrsti so še poudarili, da bodo v novi koaliciji stabilen partner. S tem so se odzvali na očitke, ki nanje letijo z desnice, češ da levosredinske stranke niso sposobne dolgo vztrajati v koaliciji in da bi ta kaj hitro razpadla.

“Tukaj smo, da pokažemo, da med nami ni nesoglasij, da delamo kot dobro uigrana ekipa. Slovenijo bomo vrnili v normalnost. To je naša zaveza,” je poudaril prvak LMŠ Marjan Šarec, ki je pred dvema letoma odstopil s čela levosredinske vlade, kar je odprlo pot za oblikovanje koalicije Janeza Janše. Nedeljske volitve bodo po Šarčevih besedah referendum o tem, ali želijo ljudje v Sloveniji še naprej gledati teptanje demokracije, rušenje medijev, uničevanje neodvisnih institucij … ali pa se bodo izrekli za normalno demokracijo, ki spoštuje človekove pravice, ne zlorablja policije, ne pritiska na medije …

“SAB bo trden in stabilen člen prihodnje levosredinske vlade,” je zagotovila predsednica stranke Alenka Bratušek. Tudi ona je napovedala, da bo peterica strank po zmagi 24. aprila sestavila trdno, močno ekipo, ki bo Slovenijo vrnila na pravo pot. “Pogumno se bomo spopadli s problemi, ljudje pa morate pogumno na volitve,” je dejala Bratušek. Ob tem je izrazila prepričanje, da Slovenija ni Madžarska ali Rusija.

Po oceni koordinatorja Levice Luke Mesca je četrtkovo predvolilno soočenje na TV Slovenija, ki ga je vodil Igor Pirkovič, pokazalo globino prepada, v katerega Janševa vlada potiska državo. Ker aktualna oblast ne bo vrgla puške v koruzo, je treba iti po Meščevih besedah na volitve, ji vzeti puško iz rok in jo vreči v koruzo. “Pet levosredinskih strank je pestrih. Ni treba, da posamezno premagamo SDS, ampak da zmagamo skupaj. Državljani naj izberejo tisto izmed peterice strank, ki jim je najbolj všeč, ” je volilce pozval koordinator Levice ter optimistično napovedal, da lahko stranke KUL in Gibanje Svoboda v nedeljo skupaj dosežejo ustavno večino.

KUL in Gibanje Svoboda
N1

Predsednica SD Tanja Fajon pa je poudarila, da je njena stranka varna izbira in bo v prihodnji levosredinski koaliciji stabilen partner. “Za nas bo ključno vodilo, da ljudem vrnemo zaupanje v politiko in institucije, da vsem omogočimo varnost in dostojanstvo.” Obljubila je, da prihodnja koalicija ne bo ponavljala preteklih napak levosredinskih vlad: “Marsikaj smo se naučili.” Fajon je še izrazila ponos, da “tako veliko število ljudi te dni hodi na volitve”.

Da je za oblikovanje trdne levosredinske koalicije pomembno, koliko strank KUL se bo uvrstilo v parlament, se očitno zavedajo tudi v Gibanju Svoboda, ki se bo sodeč po javnomnenjskih merjenjih v nedeljo s SDS spopadlo za relativno zmago in za oblikovanje koalicije. Javnomnenjske raziskave  zanesljiv vstop v državni zbor med strankami KUL kažejo SD in Levici,  medtem ko sta SAB in LMŠ na parlamentarnem pragu. Podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič, ki je na današnji izjavi nadomestila s covidom obolelega prvaka Roberta Goloba, je tako poudarila, da ni važno, katero od peterice levosredinskih strank volilci izberejo, saj se vse zavzemajo za iste vrednote. Ob tem je zagotovila, da bo njihova prihodnja koalicija “Slovenijo popeljali na pot napredka, spoštovanja, zaupanja v sočloveka in v države institucije …”

Bo predčasni odhod s soočenja vplival na rezultat KUL?

Čeprav so predstavniki levosredinskih strank podali zgolj izjavo – kot razlog za naglico so navedli, da jih že čaka naslednje soočenje – smo nekatere prvake strank KUL vendarle uspeli povprašati, ali bi lahko njihov predčasni odhod s četrtkovega soočenja na TV Slovenija negativno vplival na njihov nedeljski izkupiček. Na desnem polu političnega prostora so namreč ta odhod ocenili kot še en dokaz, kako v KUL hitro vržejo puško v koruzo in da torej morebitna prihodnja levosredinska vlada ne bo stabilna.

“Če je kdo včeraj vrgel puško v koruzo, je bila to RTVS s poraznim soočenjem,” je dejala Fajon. Dogajanje na soočenju je ocenila kot nazoren prikaz dna javnega RTV servisa. “Žal je šlo za burlesko, ki si jo bodo ljudje dolgo zapomnili. To sinoči ni bila oddaja, ki bi bila namenjena soočenju različnih pogledov in predstavitvi kandidatk in kandidatov, ki naskakujejo najvišje položaje v tej državi. Ljudje si zaslužijo bistveno več,” je poudarila Fajon. Prepričana je, da strankam KUL odhod s soočenja ne bo škodoval, temveč bodo volilci to nagradili.

Podobno razmišlja Mesec.”Demonstrirali smo enotnost strank KUL. Soočenje smo zapustili složno, v znak protesta. Včeraj se je pokazala vsa nesposobnost, ki jo je naplavilo vladanje Janeza Janše – in to ne samo na RTVS temveč v državi kot taki. Proti temu smo nastopili,” je poudaril koordinator Levice.

Šarec pa je povedal, da so bili odzivi ljudi, ki so jih dobili po odhodu s soočenja, pozitivni. Prepričan je, da v cirkusu, kot se je včeraj odvijal na TVS, ni imelo smisla sodelovati, vsi prvaki strank KUL pa da so tudi jasno navedli razloge za odhod. “Spoštujemo demokracijo, spoštujemo vrednote in puške v koruzi nikoli ni bilo,” je še dodal Šarec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje