Upokojenci ta mesec poleg pokojnine dobijo še letni dodatek: preverite, koliko

Slovenija 09. Jun 202206:09 > 09:15 29 komentarjev
Trst, kavarna, lokal, upokojenci, časopis, branje
Denis Sadiković/N1

Večina upokojencev bo do konca tega meseca prejela tudi letni dodatek. Najvišji dodatek znaša 450 evrov – toliko bodo prejeli tisti, ki prejemajo pokojnine, nižje od 570 evrov. Letni dodatek bodo prejeli tudi prejemniki invalidskega nadomestila. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je ob tem opozoril upokojence, naj javijo višino pokojnine, ki jo prejemajo iz tujine. To lahko storijo prek običajne pošte, še bolje pa je, če uporabijo spletni obrazec.

Večina upokojencev bo letni dodatek prejela z junijskimi pokojninami, ki bodo nakazane 30. junija. Najvišji dodatek – 450 evrov – bodo prejeli upokojenci, ki prejemajo do 570 evrov pokojnine. 310 evrov letnega dodatka bodo prejeli upokojenci, s pokojnino od 570,01 do 680 evrov. 250 evrov dodatka bodo prejeli tisti, katerih pokojnina znaša 680,01 do 805 evrov. Ob pokojninah, od 805,01 do 970 evrov, bodo upokojenci prejeli 200 evrov letnega dodatka. Tisti z najvišjimi pokojninami, ki so višje od 970,01 evra, pa bodo prejeli 140 evrov letnega dodatka.

V znesek pokojnine za obračun letnega dodatka upoštevajo tudi znesek dela vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine po drugem roditelju, dodatki in razlike pokojnin k pokojnini po drugih predpisih ter znesek pokojnine, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja. Višina letnega dodatka se za te uživalce določi glede na skupen znesek pokojnin iz slovenskega pokojninskega zavarovanja ter pokojnin, prejetih iz tujine, izhaja iz spletne strani Zpiza.

Letni dodatek bodo prejeli tudi prejemniki invalidskega nadomestila. Ob invalidskih nadomestilih v vrednosti do 805 evrov bodo prejemniki dobili 250 evrov dodatka. Tisti, ki prejemajo nadomestila v vrednosti od 805,01 do 970 evrov, bodo prejeli 200 evrov dodatka. Pri nadomestilih, višjih od 970 evrov, pa bo izplačan dodatek – 140 evrov.

Kako je z dodatkom za tiste, ki del pokojnine prejmejo iz tujine?

Tisti upokojenci, ki del pokojnine prejemajo iz tujine, bodo dobili sorazmeren del letnega dodatka. Pri tem izračunu se upoštevata pokojnina, prejeta v letošnjem januarju, in delež zavarovalne dobe, ki jo je upokojenec dopolnil v Sloveniji. Tisti, pri katerih osnova za odmero ne presega 570 evrov, bodo prejeli 450 evrov letnega dodatka. To velja tudi za tiste, ki prejemajo delno pokojnino zaradi delne zaposlitve.

Upokojencem, ki so imeli v začetku leta prebivališče v tujini, imajo prebivališče v Sloveniji in se jim pokojnina po določbah mednarodnih pogodb izplačuje v sorazmernem delu, ter tistim, ki bivajo v Sloveniji in po podatkih finančne uprave prejemajo tudi pokojnino od tujega nosilca pokojninskega in invalidskega zavarovanja, je Furs do konca marca posredoval obrazec izjava o višini tuje pokojnine. Upokojenci morajo tako sporočiti podatke o višini pokojnine, ki jo prejemajo iz tujine, ali pa javiti, da pokojnine iz tujine ne prejemajo.

Če bo zavod prejel podatke o višini pokojnine iz tujine najpozneje do 30. aprila, bo letni dodatek izplačan do 30. septembra (večini teh uživalcev bo letni dodatek izplačan že 30. junija). Če bo zavod podatke o višini pokojnine iz tujine prejel do 30. septembra, bo letni dodatek izplačan do konca leta. Če zavod podatkov o višini tuje pokojnine ne bo prejel do 30. septembra, bo letni dodatek izplačan do konca leta v višini 140 evrov oziroma manj, če uživalec prejema pokojnino, odmerjeno v sorazmernem delu.

Pokojnina
PROFIMEDIA

Zpiz upokojencem predlaga, naj podatke javijo prek spletnega portala. Le na ta način bodo namreč zares prepričani, da je zavod posredovane podatke tudi prejel. V ta namen je zavod vsem uživalcem, prek omenjenega dopisa, posredoval tudi brezplačno varnostno PIN-kodo. Upokojenci lahko izjavo oddajo tudi prek običajne pošte.

Kakšen dodatek bodo dobili tisti, ki se upokojijo letos?

Tistim, ki so se ali se še bodo upokojili letos, pripada sorazmeren del letnega dodatka. Višina se izračuna glede na čas trajanja pravice do pokojnine ali nadomestila v tem letu. Do letnega dodatka pa niso upravičeni tisti, ki so v tem letu v celoti prejeli regres za letni dopust. Kot mesec uživanja prejemka se šteje mesec, v katerem ga je upravičenec prejemal najmanj 15 dni. Pripadajoči del letnega dodatka se izplača skupaj z izplačilom prve pokojnine ali prvega nadomestila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.